O treime - 32% - dintre cazurile de infectare cu Omicron înregistrate în România - sunt cu subvarianta BA.2, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică. Subvarianta BA.2 este mai transmisibilă decât varianta inițială de Omicron, dar nu provoacă forme mai grave.

OmicronFoto: Dreamstime

Vestea bună este că în ultima săptămână a fost confirmat prin secvențiere un singur caz de infectare cu varianta Delta.

În ultima săptămână au fost confirmate în România 265 cazuri cu varianta Omicron - este vorba despre cazurile în care s-a făcut secvențierea - secvențierea nu se face la fiecare caz de infectare.

În total, în România, au fost confirmate prin secvențiere 4.768 de cazuri cu varianta Omicron.

Dintre cele 4.768 de cazuri, la 1.518 a fost detectată subvarianta BA.2 (32%).

Varianta BA.2 a Omicron este mai transmisibilă decât cea inițială, dar nu provoacă forme mai grave

Subvarianta BA.2 a Omicron este mai transmisibilă decât varianta inițială, însă nu provoacă forme mai grave de îmbolnăvire, spun experții.

Subvarianta BA.2 de Omicron - care se răspândeşte mai rapid - "nu provoacă o formă mai gravă" de COVID-19 decât subvarianta BA.1 care circulă la scară largă la nivel global, declara în luna februarie un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit Agerpres, care citează AFP.

„Nu vedem o diferenţă în ceea ce priveşte severitatea între (subvariantele) BA.1 şi BA.2 şi, prin urmare, este un nivel similar de severitate în ceea ce priveşte riscul de spitalizare”, a declarat Maria Van Kerkhove, director al programului de combatere a COVID-19 din cadrul OMS, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri pe reţelele sociale.

Această constatare „este cu adevărat importantă, deoarece în multe ţări a existat o circulaţie substanţială atât a BA.1, cât şi a BA.2”, a adaugat reprezentanta OMS.

Sursă foto: Dreamstime.