Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vorbește despre „gândire integrativă la nivelul Ministerului Sănătății” în ceea ce privește serviciile medicale de urgență, precum și celelalte tipuri de servicii medicale. Concret, serviciile medicale de urgență - inclusiv SMURD, ambulanța, Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor și Compartamentele de Primiri Urgențe - se află acum sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență.

Alexandru RafilaFoto: Agerpres

Alexandru Rafila vrea să scoată serviciile medicale de urgență din subordinea lui Raed Arafat și să le aducă la Ministerul Sănătății, care le finanțează în acest moment, dar nu are coordonarea lor.

„Toate aceste lucruri trebuie să facă parte totuși dintr-o gândire integrativă la nivelul Ministerului Sănătății. Eu mă bucur că avem parteneri profesioniști la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență - este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani - dar, în mod evident, discutăm despre o activitate medicală, iar responsabilitatea, atât în fața profesioniștilor din sănătate, cât și în fața opiniei publice, este a Ministerului Sănătății. Sunt partenerii noștri - SMURD este o structură a DSU care și-a făcut foarte bine datoria, eu întotdeauna le voi mulțumi public pentru ceea ce au făcut și pentru ceea ce fac. Dar intergrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii de urgență prespitalicească, UPU sau CPU cu celelalte tipuri de activități ale sistemului de sănătate este absolut necesară, pentru că nu funcționează separat. Ele trebuie să funcționeze integrat, iar lucrul acesta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român, care nu trebuie să țină cont de persoanele care ocupă, într-un moment sau altul, o poziție de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să țină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate”, a declarat joi ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.

HotNews.ro l-a contactat pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, imediat după declarațiile publice făcute de ministrul Sănătății. Raed Arafat a promis că va reveni cu o reacție publică pe acest subiect, în cursul zilei de astăzi.

Rafila: „Am recunoscut și recunosc public toate meritele domnului Arafat”

Pornind de la problemele din pandemie, Rafila a făcut legătura cu necesitatea de „gândire integrativă” privind serviciile medicale, inclusiv cele de urgență, aflate acum în subordinea lui Raed Arafat:

„Toate aceste lucruri trebuie să facă parte totuși dintr-o gândire integrativă la nivelul Ministerului Sănătății. Eu mă bucur că avem parteneri profesioniști la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență - este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani - dar, în mod evident, discutăm despre o activitate medicală, iar responsabilitatea, atât în fața profesioniștilor din sănătate, cât și în fața opiniei publice, este a Ministerului Sănătății. Sunt partenerii noștri - SMURD este o structură a DSU care și-a făcut foarte bine datoria, eu întotdeauna le voi mulțumi public pentru ceea ce au făcut și pentru ceea ce fac. Dar intergrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii de urgență prespitalicească, UPU sau CPU cu celelalte tipuri de activități ale sistemului de sănătate este absolut necesară, pentru că nu funcționează separat. Ele trebuie să funcționeze integrat, iar lucrul acesta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român, care nu trebuie să țină cont de persoanele care ocupă, într-un moment sau altul, o poziție de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să țină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate.”

Ministrul Sănății a ținut să adauge că „Eu nu aș vrea să fie interpretat în vreun fel ceea ce am spus eu, am recunoscut și recunosc public toate meritele domnului Arafat, care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor de urgență, dar ele trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătății și lucrul acesta cred că este clar pentru toată lumea.”

Rafila consideră că în valul 5 au fost mai puține cazuri grave și decese pentru că „am reușit să testăm mai mult”

Alexandru Rafila a făcut aceste declarații joi, la sediul Serviciului de Ambulanță București - Ilfov, unde a ținut o conferință de presă cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății.

„Cred că organizarea serviciilor de ambulanță și funcționarea lor la anumite standarde reprezintă o prioritate pentru toată lumea. Dumneavoastră, prin activitatea pe care o desfășurați, sunteți de foarte multe ori primii interlocutori ai bolnavului, primii interlocutori ai familiei pacientului, iar lucrul acesta este foarte important”, a afirmat ministrul Sănătății.

„Aveți în mod evident nevoia de a îmbunătăți structura resurselor pe care le aveți la dispoziție. Nu este vorba doar despre Ambulanța București-Ilfov, ci despre toate serviciile de ambulanță din țară. Unele dintre mijloacele de intervenție au o vârstă apreciabilă și necesită un proces de înnoire permanentă”, a adăugat el.

”Nu aș exclude însă din discuție - și cred că aici este principala problemă pe care o întâmpinăm în momentul de față - la nivelul serviciilor specializate de urgență prespitalicească - este problema resursei umane. Noi ne aflăm într-un cerc vicios, pentru că insuficiența resurselor umane duce la plecarea accelerată a altora, care nu mai rezistă la acest ritm infernal de muncă, care a fost foarte mult potențat de pandemie, când alături de multe alte activități au apărut altele noi, precum testarea”, mai spune Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății este de părere că în valul 5 al pandemiei, de la acest început de an, s-au înregistrat mai puține cazuri de COVID-19 și decese pentru că ”am reușit să testăm mai mult”: „Și aș vrea să vă mulțumesc pentru faptul că alături de colegii din asistența medicală spitalicească, care au lucrat fie în zona ambulatorie, fie la nivelul centrelor de recoltare a produselor biologice, am reușit împreună să ținem sub control acest val 5 al pandemiei, care a avut cifre mult mai scăzute de mortalitate și de cazuri grave în spitale, pentru că am reușit să testăm mai mult și vreau să vă mulțumesc acest lucru.”

Arafat: „Integrarea SMURD în Ministerul Sănătății ar slăbi sistemul și ar strica ce s-a construit”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, joi, la Braşov, că nu vede niciun motiv pentru o eventuală integrare a SMURD în Ministerul Sănătăţii, demers care nu ar face decât "să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit".

"Integrarea în MS a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa - cel puţin pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare - şi întoarcerea în timp la un model în care fiecare era într-un alt loc nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit. Mergem mai departe pe un model integrat. Cu MS se colaborează, dar coordonarea este într-un singur singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterul", a declarat dr. Raed Arafat, care s-a aflat joi la Braşov, cu prilejul inaugurării noii clădiri a UPU-SMURD, potrivit Agerpres.

El a subliniat că nu vede niciun motiv pentru această "ruptură": "Acest sistem, de când l-am dezvoltat, din 2007, l-am dezvoltat să mergem împreună. (...) Nu văd acum niciun motiv să rup acum, unele la Interne, altele la Sănătate, şi să stricăm ceea ce s-a dovedit foarte eficient."

Rafila și Arafat, în relații reci

Alexandru Rafila și Raed Arafat sunt în relații reci încă de la instalarea în funcție a actualului ministru al Sănătății, în noiembrie anul trecut.

Alexandru Rafila declara atunci, chiar la audierea sa în Comisiile reunite de Sănătate din Parlament, ca ministru propus al Sănătății, că măsurile de sănătate publică trebuie luate de Ministerul Sănătății și de instituțiile din subordine, subliniind că "nu putem să lucrăm ca o anexă a unei structuri", aluzie la Comitetul Național pentru Situații de Urgență și Raed Arafat.

Întrebat însă dacă a discutat cu Raed Arafat despre acest lucru, Rafila spunea că nu, motivând că șeful DSU este plecat din țară.

"Nu se poate ca aceste măsuri să fie aprobate de o altă instituție, iar Ministerul Sănătății să răspundă de îndeplinirea sau neîndeplinirea lor (despre Raed Arafat și CNSU - n.red.)", afirma atunci Alexandru Rafila, care reclama faptul că Ministerul Sănătății a ajuns să lucreze "ca o anexă a unei structuri".

"Voi avea o discuție pentru ca acest mecanism să fie schimbat, nu putem să lucrăm ca o anexă a unei structuri. Trebuie să ne întoarcem la profesioniști și la profesionalizarea sănătății publice", afirma ministrul propus al Sănătății.

Alexandru Rafila mai spunea atunci că Raed Arafat este un bun profesionist, însă măsurile de sănătate publică și legate de pandemie ar trebui luate de Ministerul Sănătății, nu de către o "altă structură".