​Cum va evolua pandemia de COVID-19 în România în următoarea perioadă, în condițiile în care în alte țări se vorbește deja despre un posibil val 6, iar în țara noastră s-au înregistrat astăzi peste 5.000 de cazuri - mai mult decât dublul bilanțului din ziua precedentă?

PandemieFoto: Profimedia Images

Ministerul Sănătății estimează, pentru următoarea perioadă, menținerea unei evoluții în platou sau o ușoară creștere.

Estimare privind evoluția pandemiei:

  • Se estimează menținerea unei evoluții în platou sau ușoară creștere;
  • Rata de pozitivitate este în creștere;
  • Rata de reproducere este în creștere;
  • În regiunea europeană - în ultimele 7 zile (față de 7 zile anterioare), se înregistrează o creștere a numărului de cazuri confirmate.

„Din păcate, în mijloacele de transport în comun, lumea s-a relaxat”

​5.140 de noi cazuri de COVID-19 s-au înregistrat în România în ultimele 24 de ore, cu aproape 3.000 de cazuri mai mult decât în ziua precedentă, a anunțat marți medicul epidemiolog Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„Creșterea nu este una foarte mare, dar este semnificativă", afirmă Adriana Pistol, adăugând că evoluția numărului de cazuri nu mai este în acest moment în descreștere, ci arată ca un platou.

Adriana Pistol, medic epidemiolog și secretar de stat în Ministerul Sănătății

„Această creștere a numărului de cazuri ne face să revenim insistent la măsurile de protecție pe care Ministerul Sănătății le-a recomandat - purtarea măștii mai ales în mijloacele de transport în comun, igiena personală, evitarea aglomerațiilor. Din păcate, în mijloacele de transport în comun, lumea s-a relaxat. Este important să urmăm aceste măsuri pentru a nu avea o creștere a numărului de cazuri", a adăugat secretarul de stat.

„Din păcate, Ministerul Sănătății nu poate propune măsuri coercitive, poate propune doar niște măsuri de protecție. Coerciția este atribuția altor ministere. Cu certitudine, Guvernul va găsi o soluție, dacă ea se va impune", a mai afirmat Adriana Pistol, întrebată dacă, în situația în care numărul de cazuri va continua să crească, Ministerul Sănătății are în vedere reintroducerea unor restricții.