Care ar fi prima măsură care ar trebui reintrodusă dacă numărul de cazuri de COVID va crește în România? „Masca", este răspunsul medicului epidemiolog Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Masca FFP2Foto: Profimedia Images / Jörg Carstensen / Arhivă AFP

Adriana Pistol spune că purtarea măștii de protecție reprezintă „un gest civic", în condițiile în care ea îi protejează atât pe cei care o poartă, cât și pe ceilalți.

Purtarea măștii este în acest moment recomandată de Ministerul Sănătății, chiar dacă ea nu mai este obligatorie din data de 9 martie, când au fost ridicate toate restricțiile, mai spune medicul epidemiolog Adriana Pistol.

5.140 de noi cazuri de COVID-19 s-au înregistrat în România în ultimele 24 de ore, cu aproape 3.000 de cazuri mai mult decât în ziua precedentă.

„Este încă prematur să vorbim de apariția unui val 6", mai spune secretarul de stat, care se așteaptă la un nou val de COVID mai degrabă în toamna acestui an.

„Din păcate, Ministerul Sănătății nu poate propune măsuri coercitive, poate propune doar niște măsuri de protecție. Coerciția este atribuția altor ministere. Cu certitudine, Guvernul va găsi o soluție, dacă ea se va impune", a mai afirmat Adriana Pistol, întrebată dacă, în situația în care numărul de cazuri va continua să crească, Ministerul Sănătății are în vedere reintroducerea unor restricții.