​Centrele de testare PCR din spitale, deschise în valul 5, au fost închise odată cu scăderea numărului de infectări. Testarea gratuită se mai poate face doar la medicul de familie - dar cu teste antigenice rapide - sau sunând la DSP pentru testare PCR la domiciliu. Centrele de evaluare COVID-19, deschise tot în valul 5 al pandemiei pentru a scădea presiunea pe spitale, continuă însă să funcționeze.

Harta centrelor de evaluare COVID-19Foto: Hotnews

Testare gratuită doar la medicul de familie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunța încă de la finalul lunii februarie că, pe măsură ce numărul de cazuri de COVID-19 va scădea, centrele de testare PCR gratuită din spitale vor fi închise: "În momentul în care vom avea această situaţie, vă daţi seama că vor mai rămâne câteva centre de testare, dar marea majoritate a testărilor, în mod evident, ar trebui realizată la medicii de familie care au, în momentul de faţă, instrumentele, inclusiv mecanismele financiare, pentru a realiza acest lucru."

În ciuda faptului că Alexandru Rafila vorbea atunci despre faptul că "vor mai rămâne câteva centre de testare" (deschise - n.red.), lista centrelor de testare PCR gratuită a dispărut integral de pe site-ul Ministerului Sănătății.

În acest moment, pe site mai apare doar lista cabinetelor de medicină de familie care fac teste rapide gratuite. Reprezetanții Ministerului Sănătății au declarat pentru HotNews.ro că testarea gratuită se mai poate face doar în centrele care apar pe site (cabinetele de medicina familiei - n.red.).

Lista cabinetelor de medicina familiei care fac teste antigen rapide gratuiteeste disponibilă aici.

Pentru a putea fi testat gratuit la medicul de familie trebuie să aveți simptome. Asimptomaticii nu pot fi testați gratuit, potrivit definiției de caz elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică.

Pacienții al căror test rapid este pozitiv sunt retestați gratuit de către DSP cu test PCR.

Centrele de evaluare COVID-19 rămân deschise

Dacă centrele de testare PCR, care au funcționat pe parcursul valului 5, s-au închis, rămân în schimb deschise centrele de evaluare COVID-19, gândite pentru a reduce presiunea pe spitale.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a lansat o hartă interactivă cu centrele de evaluare COVID 19 pentru a veni în sprijinul pacienților.

Harta interactivă a centrelor de evaluare COVID-19 este disponibilă aici: https://www.copac.ro/centre-de-evaluare-covid-19/.

Harta poate fi deschisă de pe telefon și laptop. Accesată de pe telefon cu locația deschisă, harta îți va arăta cele mai apropiate centre de locul unde te afli. În acest fel, poți identifica cea mai apropiată locație și nu mai pierzi timpul în trafic.

"Recomand persoanelor care au un test COVID pozitiv să meargă la un centru de evaluare COVID pentru stabilirea unui tratament adecvat. Pacienții care pot fi monitorizați acasă, vor pleca de la centru cu un tratament după ce li se face evaluarea. Evaluarea cât mai timpurie după primirea rezultatului pozitiv este cu atât mai importantă în cazul pacienților cu afecțiuni cronice care pot dezvolta complicații", declară dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

"Am gândit acest instrument online pentru a ajuta pacienții și a-i ghida spre cel mai apropiat centru pentru a fi evaluat. Chiar dacă suntem pe o perioadă descrescătoare, totuși pacienții cu afecțiuni cronice pot avea complicații dacă se infectează și, de aceea, este important să meargă la medic într-un centru să fie evaluați și să primească tratament. Chiar eu am beneficiat de evaluare și tratament într-un astfel de centru", spune Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

În primele 5 zile de la obţinerea rezultatului, persoanele cu cel puțin doi factori de risc trebuie să se adreseze unui centru de evaluare și tratament COVID-19, atrage atenția Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, cea mai mare asociație care reprezintă pacienții cronici din România.

Pe toată durata pandemiei, bolile cronice s-au dovedit a fi factori de risc importanți în decesul a peste 60.000 de persoane infectate în ultimii doi ani cu SARS-Cov-2 în România.

Raportările Institutului Național de Sănătate Publică arată că peste 93% din cei decedați aveau cel puțin o boală cronică din următoarele categorii: boli cardiovasculare (7 din10 cazuri), diabet zaharat (3 din 10), boli neurologice sau obezitate (2 din 10) și, afecțiuni renale, pulmonare sau cancer (1 din10).