​"Nu putem să discutăm despre al 6-lea val atâta timp cât valul 5 nu s-a încheiat", a declarat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, întrebat dacă, în contextul creșterii numărului de cazuri din alte țări, se poate vorbi despre un val 6 al pandemiei în România.

Alexandru RafilaFoto: AGERPRES

În cazul în care creșterea numărului de cazuri va pune probleme în spitale, Guvernul va lua măsuri

În cazul în care se va ajunge într-o situație în care creșterea numărului de cazuri să ajungă să pună probleme și în spitale, se vor lua măsuri care vor fi decise de Guvern, nu de către Ministerul Sănătății, a precizat Rafila. El a adăugat că, cel mai probabil, un posibil val 6 ar putea veni în toamnă.

Ministerul Sănătății recomandă în continuare purtarea măștii în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun, dar și în spațiile deschise aglomerate, chiar dacă ea nu mai este obligatorie. De asemenea, se recomandă evitarea spațiilor aglomerate, atât închise, cât și deschise.

Pacienții care au simptome se pot testa în continuare la medicul de familie și se pot adresa, pentru tratament, centrelor de evaluare COVID-19.

"Avem încă transmitere comunitară și trebuie să fim responsabili în gestionarea acestei situații", afirmă ministrul Sănătății.

3.300 de paturi în spitale pentru refugiați

În ceea ce privește asistența medicală oferită în țara noastră refugiaților ucraineni, aceștia au dreptul la primirea de asistență medicală, iar România pune la dispoziție 3.300 de paturi de spital unde pot fi tratați, la nevoie, răniți din Ucraina, a anunțat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În acest moment, 75 de refugiați sunt internați în spitale din România, iar în jur de 100 au apelat la serviciile ambulanțelor.

Refugiații ucraineni au acces inclusiv la servicii medicale din programele de sănătate, la fel ca pacienții din România, a mai precizat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila aprecizat că numărul ucrainenilor care au solicitat până acum să se testeze sau să se vaccineze împotriva COVID-19 în țara noastră este de câteva sute.