Primul pacient din lume căruia i s-a transplantat o inimă de porc modificat genetic a murit la două luni după operație, a anunțat miercuri spitalul unde a avut loc transplantul.

Inima de porc modificat genetic, transplantata in premiera unui omFoto: Captura video

David Bennett, 57 de ani, a murit marți după ce starea sa s-a deteriorat în ultimele zile. „Când a devenit clar că nu își va reveni, i s-au acordat îngrijiri paliative”, a precizat spitalul.

Chirurgii americani au transplantat în premieră, în ianuarie, o inimă dintr-un porc modificat genetic la un pacient, o premieră mondială.

Operația a arătat pentru prima dată că o inimă de animal poate continua să funcționeze în interiorul unui om fără respingere imediată.

David Bennett, care a primit inima de porc, a fost declarat neeligibil pentru un transplant uman.

Agenția Statelor Unite pentru Medicamente (FDA) a dat undă verde operației în ajunul Anului Nou.

„Aceasta este o descoperire chirurgicală majoră și una care ne aduce cu un pas mai aproape de o soluție la deficitul de organe”, a comentat Bartley Griffith, care a efectuat transplantul.

Porcul din care provine inima a fost modificat genetic pentru a nu mai produce un tip de zahăr care este prezent în mod normal în toate celulele de porc și care provoacă respingerea imediată a organului.

Această modificare genetică a fost făcută de compania Revivicor, care a furnizat și un rinichi de porc pe care chirurgii îl conectaseră cu succes la vasele de sânge ale unui pacient cu moarte cerebrală din New York în octombrie.