​Începând de astăzi, persoanele care au mai mult de 9 luni de la schema inițială de vaccinare împotriva COVID-19 trebuie să efectueze doza 3 (booster) pentru a putea călători în alte țări din UE, deoarece certificatul verde își pierde valabilitatea după 9 luni, în lipsa dozei 3. În schimb, pe teritoriul României, toate certificatele verzi rămân deocamdată valabile, indiferent dacă au trecut sau nu 9 luni de la schema inițială de vaccinare. Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a anunțat însă luni că acest lucru va fi reglementat și în România "în curând".

Certificat VerdeFoto: Hotnews

Ministerul Sănătății a emis astăzi o informare în care amintește că certificatele verzi rămân deocamdată valabile în România - chiar și în cazul persoanelor care au depășit 9 luni de la schema inițială și nu au făcut și boosterul:

  • "Pentru corecta informare a populației privind utilizarea certificatului electronic COVID-19 pentru călătoriile în statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiul Economic European (SEE) și Confederația Elvețiană, Ministerul Sănătății precizează următoarele:
  • În acest moment, NU a intervenit nicio modificare în ceea ce privește valabilitatea certificatului electronic COVID-19, la intrarea pe teritoriul național.
  • După adoptarea de către Guvernul României a Deciziei (EU) 2021/1073 care vizează specificațiile tehnice de implementare a Regulamentului european 953/2021 , România va aplica aceleași reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 zile.
  • În ceea ce privește utilizarea certificatului electronic COVID-19 la nivel național, aceasta va fi reglementată prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență."

Câți români au împlinit 9 luni de la schema inițială de vaccinare și câți au făcut boosterul

Până la data de 1 mai (acum 9 luni), în România s-au vaccinat cu schemă completă 1.963.639 persoane. Practic, pentru aceste persoane, certificatul verde nu mai este valabil pentru călătoriile în UE începând de astăzi.

În acest moment, 2.388.599 de români s-au vaccinat cu doza booster. Pe aceste cifre, rezultă o diferență de 424.960 de persoane.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 spune însă că nu are cifrele exacte ale românilor al căror certificat a expirat, deoarece există mai multe variabile - persoane care au făcut doza booster dar nu și-au generat noul certificat pentru doza 3, persoane care au făcut boosterul în străinătate etc.