Chiar dacă Alexandru Rafila conduce Ministerul Sănătății de peste două luni, echipa lui s-a definitivat recent. Probabil cel mai sonor nume adus în minister este medicul epidemiolog Adriana Pistol, cunoscută în lumea medicală ca o apropiată a actualului ministru și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Adriana Pistol a fost, pe toată durata pandemiei, cel mai vizibil specialist al INSP în spațiul public. Cel mai influent secretar de stat în echipa Rafila nu este însă un om adus de actualul ministru: Andrei Baciu (PNL), secretar de stat încă din 2019, cunoscut în spațiul public mai ales ca vicepreședintele campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, are ca atribuții, alături de campania de vaccinare, și monitorizarea implementării proiectelor de spitale regionale, politica medicamentului și PNRR.

Alexandru RafilaFoto: Guvernul Romaniei

Doi secretari de stat din fosta echipă din Ministerul Sănătății rămân în instituție și în mandatul lui Alexandru Rafila: Andrei Baciu (PNL) și Vass Levente (UDMR).

Cu excepția celor doi, echipa de secretari de stat și, evident, cabinetul ministrului Sănătății (echipa de consilieri) sunt complet schimbate.

Cine sunt secretarii de stat ai lui Rafila:

Andrei Baciu - secretar de stat în Ministerul Sănătății din decembrie 2019 și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Andrei Baciu este medic specialist chirurgie cardiovasculară și membru PNL.

Andrei Baciu, secretar de stat și în echipa Rafila

Atribuții. Ca secretar de stat, Andrei Baciu coordonează activitatea Direcției monitorizare implementare spitale regionale și pe cea a Direcției politica medicamentului și dispozitivelor medicale din Ministerul Sănătății. De asemenea, are atribuții în legătură cu implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență în domeniul sănătății.

Adriana Pistol - numită în funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății pe 30 decembrie 2021. Adriana Pistol este de profesie medic epidemiolog. A fost, până la momentul numirii în funcția de secretar de stat, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, fiind, practic, specialistul INSP cel mai vizibil în spațiul public pe toata durata pandemiei. Adriana Pistol este de asemenea membru al Grupului tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care recomandă restricțiile impuse în România, în perioada pandemiei.

Adriana Pistol

Atribuții. Ca secretar de stat, Adriana Pistol coordonează Unitatea de Implementare și Coordonare Programe din Ministerul Sănătății, precum și serviciile Programe de Sănătate și Coordonare, Monitorizare și Reglementare în sănătate publică din cadrul Direcției generale asistență medicală, medicină de urgență și programe de sănătate publică.

Tiberius Marius Brădățan - numit secretar de stat în ianuarie 2022, membru PSD. A fost subsecretar de stat în Ministerul Sănătății în perioada 2017-2018 și secretar de stat din 2018 până în 2019. Este medic primar medicină de urgență la Spitalul Județean Suceava, al cărui director medical a fost în perioada 2013-2016.

Tiberius Marius Brădățan

Atrubuții. În calitate de secretar de stat, Tiberius Marius Brădățan coordonează activitatea Centrului operativ pentru situații de urgență, a Serviciului medicină de urgență și a Serviciului de asistență medicală și planificare strategică din cadrul Direcției generale asistență medicală, medicină de urgență și programe de sănătate publică. El are în subordine și Compartimentul pentru probleme speciale, NATO și infrastructură critică.

Vass Levente - secretar de stat în Ministerul Sănătății din februarie 2021. Medic primar urolog și medic specialist în Sănătate publică și management sanitar, este membru UDMR.

Vass Levente

Atribuții. În calitate de secretar de stat, Vass Levente coordonează activitatea Compartimentului relația cu Patronatele și Sindicatele din cadrul Ministerului Sănătății.

Aurel George Mohan - numit secretar de stat în ianuarie 2022. Este medic primar neurochirurg.

Aurel George Mohan

Atribuții. Coordonează, în calitate de secretar de stat, activitatea Compartimentului relația cu Parlamentul din cadrul Ministerului Sănătății.

Echipa de consilieri a lui Alexandru Rafila:

Raluca Puiu - director de cabinet.

Dan Andrei Kopandi - consilier personal al ministrului Alexandru Rafila. Finanțist și consultant politic apropiat de PNL.

Florin Leontin Abraham - consilier personal. Profesor la SNSPA, fost director stiinţific al Institutului Social Democrat Ovidiu Şincai, nepotul avocatului Pavel Abraham. În 2015, DNA începea urmărirea penală față de Florin Leontin Abraham, consilier al lui Adrian Severin în perioada în care acesta a fost europarlamentar, pentru suspiciuni de spălare de bani într-un dosar vizând acuzații de fraudare de fonduri europene, în care era vizat și Adrian Severin. Acuzațiile procurorilor la adresa lui Florin Leontin Abraham au fost între timp clasate.

Psihiatrul Gabriel Diaconu, consilierul lui Alexandru Rafila

Alexandru Florin Rogobete - consilier personal. Medic ATI și cercetător la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara. La a doua experiență în Ministerul Sănătății - a fost și consilierul personal al lui Dragoș Nicolae Garofil în perioada în care acesta a fost secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Cezar Antonio Dumitrașcu - consilier onorific al ministrului Alexandru Rafila, medic de familie.

George Gabriel Diaconu - consilier onorific, medic psihiatru.

Dragoș Nicolae Garofil - consilier onorific, medic chirurg, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Emanuela Schweninger - consilier personal pe probleme de comunicare. Înainte de a lucra în Ministerul Sănătății, Emanuela Schweninger a fost jurnalist specializat pe domeniul sănătății timp de 10 ani.

Emanuela Schweninger

Sebastian Ștefan Busnatu - consilier onorific, medic cardiolog și profesor la UMF Carol Davila.

Dan Constantin Manu - consilier onorific, medic primar medicină legală, membru PSD, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş și fost şef al Serviciului de Medicină Legală Argeş. În anul 2016, a fost achitat într-un proces de ucidere din culpă, în care fusese acuzat de rudele unui afacerist din Ștefănești acroșat cu mașina de Dan Manu în timpul unei traversări, care a murit 17 zile mai târziu.

Cristian Sever Oană - consilier onorific, medic de familie.

Ștefan Strilciuc - consilier onorific, specialist în sănătate publică, a lucrat în cadrul Observatorului Român de Sănătate.