În acest moment nu există încă date care să justifice administrarea unei a patra doze de vaccin împotriva COVID-19, mai ales că, chiar după prima schemă de vaccinare, vaccinurile actuale oferă protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu varianta Omicron, a declarat joi Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, într-o conferință de presă.

Vaccinare impotriva COVID-19Foto: Dr. P. Marazzi / Sciencephoto / Profimedia Images

"În acest moment nu avem toate datele disponibile pentru a putea spune că se justifică administrarea celei de a patra doze. Ştim în schimb că vaccinurile actuale, chiar după prima schemă, oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu Omicron, iar doza de booster asigură o protecţie de lungă durată, pentru că ştim că imunitatea pentru Omicron se pierde mai repede decât ceea ce ştiam pentru varianta Delta", a explicat joi coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Valeriu Gheorghiță a subliniat că, dată fiind transmisibilitatea extrem de crescută a variantei Omicron, toți suntem expuși la o eventuală infectare, însă forma de boală diferă la o persoană vaccinată faţă de una nevaccinată: "Vaccinul ne protejează faţă de formele grave", este mesajul medicului.