Există motive care ne dau speranța că putem controla un val cauzat de varianta Omicron, în ciuda unui număr foarte mare de cazuri raportate în fiecare zi, a declarat joi medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Valeriu Gheorghiță afirmă că "se observă o decuplare în ceea ce privește eficiența vaccinurilor actuale pentru varianta Omicron vizavi de protecția față de infecție, respectiv protecția față de spitalizări și față de decese" și a explicat pas cu pas de ce se întâmplă acest lucru.

Valeriu GheorghitaFoto: AGERPRES

Țara noastră a înregistrat joi un record absolut de infectări de la debutul pandemiei - peste 19.100. Gradul de ocupare în spitalele COVID este în acest moment de 22% - media națională.

De ce rata de spitalizări și decese rămâne redusă, în ciuda creșterii accelerate a numărului de infectări. Explicațiile medicului Valeriu Gheorhiță:

  • După o primă schemă de vaccinare, protecția față de infecție este limitată, însă se menține o protecție față de spitalizări și față de riscul de deces. Această protecție este ridicată, cu atât mai mult după administrarea dozei booster.
  • Practic, studiile publicate recent ne arată că protecția unei prime scheme de vaccinare față de infecție, inclusiv infecție asimptomatică, este de circa 30%.
  • Protecția după prima schemă de vaccinare este de aproximativ 50% față de spitalizare și deces - vorbim aici despre varianta Omicron.
  • După administrarea dozei de booster, protecția față de infecție crește la 60%, iar față de formele severe (spitalizare sau deces) crește la 90% în primele două luni de la administrarea dozei booster și are o ușoară tendință de scădere la 3 luni de la administrarea dozei booster.
  • Aceste cifre explică o creștere substanțială a numărului de infectări, în ciuda faptului că rămâne o rată mică de spitalizare și de decese.
  • Sunt două motive: primul motiv ține de tipul de răspuns imun, chiar dacă activitatea anticorpilor protectori se reduce față de varianta Omicron, răspunsul imun celular, asigurat de celulele T și limfocitele B de memorie, se menține activ și este foarte bine întărit după administrarea dozei booster, iar asta ne ofera protecția față de formele grave. De asemenea, al doilea motiv este cel legat de agresivitatea mai redusă a variantei Omicron.
  • Aceste lucruri ne dau speranța că putem controla un val cauzat de varianta Omicron, în ciuda unui număr foarte mare de cazuri raportate în fiecare zi.