Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” anunţă că a realizat prima sa prelevare de cord, de la o tânără de 20 de ani aflată în moarte cerebrală, inima fiind transplantată la Spitalul Floreasca, informează News.ro. Rinichii şi ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, iar ţesuturile osoase şi tendinoase recoltate au fost predate către Banca de Os a Spitalului Clinic Colentina, de unde vor fi distribuite conform solicitărilor.

Spitalul Militar BucurestiFoto: Facebook/ Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC) a realizat, vineri, prima prelevare de cord din istoria sa medicală în Programul Naţional de Transplant, procedură care s-a derulat în cadrul protocolului de prelevare multi-organ şi multi-ţesut.

Potrivit unui comunicat de presă al spitalului, donatorul a fost o pacientă internată în stare critică în Secţia ATI, în vârstă de 20 de ani, declarată în moarte cerebrală, pe baza diagnosticelor formulate de o echipă medicală multidisciplinară, conform protocoalelor naţionale în vigoare. Familia tinerei şi-a dat acordul pentru donarea de organe.

Procedura de prelevare a început vineri dimineaţă, fiind realizată de echipe specializate de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca (Bucureşti), condusă de profesorul universitar dr. Horaţiu Moldovan, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tg Mureş (profesor universitar dr. Horaţiu Suciu), Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat), coordonate de dr. Radu Zamfir, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, şi de la Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, condusă de dr. Ştefan Păun.

„După prelevare, cordul a ajuns să fie transplantat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, aceasta reprezentând o realizare a echipei medicale – reluarea activătăţii de transplant cardiac după o perioadă de 20 de ani de întrerupere. Rinichii şi ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, iar ţesuturile osteo-tendinoase recoltate au fost predate către Banca de Os a Spitalului Clinic Colentina, unde acestea sunt carantinate, validate, stocate şi apoi distribuite (conform cererilor de solicitare), către clinicile de ortopedie şi traumatologie a spitalelor cu care Banca are încheiate protocoale de colaborare”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a obţinut, în februarie 2014, acreditarea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul ANT, pentru desfăşurarea activităţi de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii, precum şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule umane, în scop terapeutic, fiind, până la acest moment, singura instituţie medicală din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale care poate desfăşura astfel de proceduri.

Prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut realizată în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a avut loc în 8 decembrie 2015.