Protocol de tratament pentru COVID-19, modificat pentru a doua oară în două săptămâni: Favipiravir, singurul antiviral eliberat în farmacie cu rețetă. Antiviralele vor putea fi prescrise de medicii de orice specialitate

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 14 ianuarie 2022, 12:42 Actualitate | Sanatate


Tratament COVID-19
Foto: Profimedia Images / Scott Sharpe / Arhivă: Zuma Press
Protocolul de tratament pentru COVID-19 a fost modificat pentru a doua oară în decurs de doar două săptămâni, după ce precedenta variantă fusese publicată în Monitorul Oficial pe 30 decembrie. Favipiravir va fi singurul antiviral eliberat în farmaciile cu circuit deschis cu prescripție medicală, iar medicația antivirală va putea fi prescrisă în centrele ambulatorii de către medicii de orice specialitate pentru pacienții infectați cu SARS-CoV2.

Principalele modificări din protocolul de tratament COVID-19:


 • Medicația antivirală orală va putea fi prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare de către medicii de orice specialitate pentru pacienții infectați cu SARS-CoV2.
 • Unul dintre medicamente, respectiv Favipiravir, va putea fi eliberat în farmaciile cu circuit deschis, numai pe bază de prescripție medicală.
 • Medicația antivirală cu administrare parenterală se utilizează doar în mediul spitalicesc, în regim de spitalizare de zi sau spitalizare continuă.

Cum justifică Ministerul Sănătății o nouă modificare a Ordinului la distanță de doar două săptămâni


Precedentul Ordin care modifica Protocolul de tratament COVID-19 fusese publicat în Monitorul Oficial în seara de 30 decembrie 2021.

Cum justifică Ministerul Sănătății o nouă modificare a Ordinului la distanță de doar două săptămâni? "Având în vedere acumularea de noi date clinice, precum și monitorizarea și îngrijirea în ambulatoriu a tot mai mulți pacienți, Comisia de boli infecțioase a Ministerului Sănătății propune un protocol de tratament revizuit pentru pacienții adulți. Pentru versiunile anterioare ale acestui material comisia de specialitate a primit sprijinul direct al Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19."

Anexa la Ordinul ministrului sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020, cu modificările ulterioare, se modifică și se înlocuiește cu anexa din Ordinul publicat pe 13 ianuarie în Monitorul Oficial.


Ce prevede noul protocol de tratament:


 • 1. Persoana cu infecție asimptomatică cu SARS-CoV-2 nu necesită un tratament medicamentos.
 • 2. Îngrijirea pacienților cu forme ușoare de boală, în cazul pacienților fără factori de risc pentru evoluție severă, recurge la medicație simptomatică; simptomaticele pot fi utile și pentru pacienți cu forme mai severe de boală.
 • 3. Antiviralele au o eficiență cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat începând din primele zile de evoluție; raportul beneficiu/risc este cu atât mai mare cu cât pacientul are un risc mai mare de evoluție severă. De aceea antiviralele se administrează în primul rând pacienților cu forme nonsevere de boală care au factori de risc pentru evoluția severă.
 • 4. Dintre antivirale, Remdesivir se recomandă în formele medii de boală la pacienți cu factori de risc pentru evoluție severă și în formele severe (cât mai rapid după instalarea necesarului de oxigen), pe criterii de disponibilitate, eficiență și riscuri. Antiviralele cu administrare orală pot fi folosite în formele ușoare și medii de boală, la pacienții evaluați clinic, imagistic și biologic. Anticorpii monoclonali neutralizanți sunt recomandați în formele ușoare și medii de boală, cât mai repede după debutul bolii; efectul benefic este mai ridicat în cazul administrării la pacienții cu factori de risc pentru evoluția severă a COVID-19.
 • 5. Monitorizarea pacientului este extrem de importantă pentru a surprinde o evoluție a bolii din faza inițială, de multiplicare virală, către faza inflamatorie, ceea ce impune modificarea atitudinii terapeutice.
 • 6. Tratamentul antiinflamator cu corticoizi (de preferat dexametazonă) este indicat la pacienții cu inflamație sistemică, care necesită administrare de oxigen.
 • 7. Imunomodulatoarele sunt rezervate doar cazurilor cu inflamație excesivă și deteriorare clinică rapid progresivă, necontrolată de corticoizi în doză antiinflamatorie, iar alegerea lor va depinde de eficiență, de efectele adverse posibile și de disponibilitatea lor la un moment dat.
 • 8. Plasma de convalescent cu concentrații mari de anticorpi specifici este înlocuită în indicațiile sale de anticorpii monoclonali neutralizanți, având același mecanism de acțiune, o eficiență greu predictibilă și un risc mai ridicat de reacții adverse — accidentele posttransfuzionale.
 • 9. Administrarea profilactică de anticoagulant este indicată tuturor pacienților spitalizați, cu excepția celor care primesc deja un tratament anticoagulant și care vor continua să primească doze terapeutice.
 • 10. Stabilirea riscului tromboembolic se poate face cu scoruri consacrate pentru alte afecțiuni la care se adaugă și factori de risc specifici legați de COVID-19.
 • 11. Administrarea de doze terapeutice de anticoagulant se face pentru indicațiile standard, dar și pentru pacienți cu COVID-19 cu risc tromboembolic mare (agravarea suferinței respiratorii și/sau sindrom inflamator marcat) și risc hemoragic mic.
 • 12. Antibioticele nu se utilizează în tratamentul COVID-19. Ele ar trebui prescrise foarte rar de la începutul tratamentului, deoarece coinfecțiile bacteriene simultane infecției cu SARS-CoV-2 sunt foarte rare; se administrează antibiotic doar dacă este demonstrată o infecție bacteriană concomitentă.
 • 13. Inițierea tratamentului antibiotic pe parcursul îngrijirii pacientului cu COVID-19 se face dacă s-a produs o suprainfecție bacteriană.
 • 14. Alegerea antibioticelor pentru situațiile rare de infecție bacteriană concomitentă sau supraadăugată trebuie să țină cont de eficiență, dar și de riscurile de dismicrobisme: infecții cu C. difficile, selectarea de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice.
 • 15. Pentru infecții asociate asistenței medicale de etiologie bacteriană care apar în timpul îngrijirii pacienților cu COVID-19 este important să fie decis tratamentul în raport cu circulația bacteriană în respectivul spital.
 • 16. Principalul suport pentru pacienții cu forme severe și critice de COVID-19 este corectarea hipoxemiei, la care este necesar să aibă acces rapid pacienții cu forme severe/critice.
 • 17. Pentru pacienții monitorizați la domiciliu se aplică recomandările de mai sus: infectații asimptomatici nu primesc tratament, pacienții cu forme ușoare de boală primesc simptomatice și medicație cu efect antiviral, mai ales dacă au factori de risc pentru evoluție severă, pacienții cu forme medii și severe care rămân la domiciliu pot primi profilaxie a trombozelor dacă au și alți factori de risc (în primul rând imobilizarea la pat).
 • 18. Colaborarea dintre medici din diverse specialități medicale este necesară pentru a putea îngriji manifestările variate/complexe ale COVID-19.
 • 19. Utilizarea de azitromicină (și alte antibiotice) și de corticoizi la domiciliu în COVID-19 reprezintă de cele mai multe ori un abuz, cu consecințe nedorite asupra evoluției pacientului, care poate dezvolta efecte colaterale ale administrării de antibiotice și poate avea o evoluție prelungită a bolii.

Categorii de medicamente utilizabile în tratamentul pacienților cu COVID-19


Prezentul protocol terapeutic include principii grupate în următoarele capitole:
 • Medicație cu acțiune antivirală.
 • Medicație antiinflamatorie și imunomodulatoare.
 • Managementul coagulopatiei.
 • Antibiotice și alte medicații antiinfecțioase (cu excepția celor specifice COVID-19).
 • Suportul funcțiilor vitale.
 • Simptomatice și alte măsuri terapeutice.
 • Intervenții terapeutice controversate.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2904 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  Efecte adverse :) (Vineri, 14 ianuarie 2022, 14:30)

  provest_1 [utilizator]

  Pentru antivaxerii care voaiu medicamente la liber: iar sutdiati aici efecte adverse: https://www.anm.ro/_/COMUNICARI%20DIRECTE/Fisa%20informare%20pacienti.pdf
  In alte ordine de idei, sper ca pesedeii / securistii sadici si fara constiinta care ne conduc acum, nu ne servesc cu varianta ruseasca :https://www.dw.com/ro/made-in-moscova-medicamentul-anti-coronavirus-avifavir/a-54445387
  • +3 (5 voturi)    
   Asa, si? (Vineri, 14 ianuarie 2022, 15:57)

   X-Files [utilizator] i-a raspuns lui provest_1

   Asa, si? Ce impiedica sa fie in raft medicamentul ala? Sunt alte sute de medicamente la liber, cu efecte adverse de diverse magnitudini, inclusiv pentru femei gravide.
   Ce s-a intamplat cu Ivermectina? Medicamentul a fost "'la liber" pana sa apara COVID-ul...deodata a devenit suspect?
   Apropos de Ivermectina:
   De ce experienta a 1,4 miliarde oameni (indienii) care au o mortalitate datorata COVID de 9x mai mica decat romanii nu e buna si e bun petecul de hartie al vreunui doctor din Ro, naimit de Big Pharma, care zice invers...ca sa aiba Big Pharma profituri grase?
   • -1 (5 voturi)    
    Ivermectina e pt caini si cai (Vineri, 14 ianuarie 2022, 17:28)

    provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui X-Files

    SI pentru orice altceva in afara de virusuri gripale.
    (Dar e perfect valabila pentru antivaxxeri, se pare.)
    https://www.anm.ro/anunt-important-29-01-2021/
    https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/why-you-should-not-use-ivermectin-treat-or-prevent-covid-19
    https://www.bbc.com/news/health-58170809


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by