​Care sunt măștile cele mai eficiente pentru a fi purtate în valul 5 al pandemiei? Care este durata corectă de purtare a fiecărui tip de mască? De ce măștile textile au fost interzise? Cum se poartă corect fiecare tip de mască? Explicațiile vin de la dr. Florin Roșu, medic primar ATI și managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, spital COVID-19.

Dr. Florin RosuFoto: Captura video

Ce măști purtăm în valul 5? Explicațiile medicului Florin Roșu:

  • În momentul de față există mai multe tipuri de măști. De ce este important să purtăm o mască de calitate care să ne protejeze de SARS-CoV2?
  • Masca din material textil, care poate fi refolosită, nu este potrivită pentru protecția noastră. Logica este una simplă: virusul are o anumită dimensiune. Distanța dintre fibrele textile este mult mai mare comparativ cu diametrul virusului, astfel încât acesta străbate masca textilă și ajunge în căile respiratorii, efectul fiind infectarea persoanei respective.
  • Recomandarea este de a purta o mască chirurgicală - formată din 3 straturi, care asigură o etanșeizare mult mai sigură pentru cei care o poartă. Această mască trebuie purtată corect, și anume să acopere nasul și cavitatea bucală. Ea trebuie schimbată undeva după 4 ore.
  • Masca cea mai potrivită pentru noua tulpină Omicron este masca FFP 2, formată din 5 straturi. În consecință, gradul de siguranță este foarte mare. Ele vin ambalate într-un sistem steril. Trebuie să aveți foarte mare grijă cum purtați masca - să se muleze foarte bine, nelăsând spațiu liber în jurul cavității bucale.
  • Pentru prevenirea COVID-19 este foarte importantă continuarea vaccinării, purtarea măștii atât în spații deschise cât și închise, distanțarea fizică și evitarea spațiilor aglomerate.