Câți medici au plecat din România în al doilea an al pandemiei: Cel puțin 2 medici pe zi, în scădere față de alți ani

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 12 ianuarie 2022, 7:42 Actualitate | Sanatate


Medici
Foto: sxc.hu
Numărul medicilor care au solicitat, în anul 2021, certificatul good standing (certificat profesional curent) pentru a putea profesa în afara țării este în scădere față de anii precedenți, potrivit datelor prezentate de Colegiul Medicilor din România. În anul 2021, Colegiul Medicilor a emis, la cerere, 776 de certificate profesionale curente (C.P.C.), comparativ cu 858 în 2020 și cu 1.099 în anul 2019. Rezultă o medie de 2,1 medici pe zi plecați în anul 2021. De precizat însă că datele prezentate de Colegiul Medicilor nu includ și medicii stomatologi și farmaciștii care au plecat din țară anul trecut.

Câți medici au plecat din România în pandemie și în anii anteriori


În anul 2021 au fost eliberate de Colegiul Medicilor, la cerere, 776 de certificate good standing (certificate profesionale curente - C.P.C.), cu scopul de a exercita profesia în afara României.

Pentru perioada 2016-2020, situația certificatelor good standing eliberate de Colegiul Medicilor este următoarea (datele nu includ și medicii stomatologi și farmaciștii):
 • Număr total de certificate profesionale curente emise la nivel național în anul 2016 - 1.462.
 • Număr total de certificate profesionale curente emise la nivel național în anul 2017 - 1.374.
 • Număr total de certificate profesionale curente emise la nivel național în anul 2018 - 1.221.
 • Număr total de certificate profesionale curente emise la nivel național în anul 2019 - 1.099.
 • Număr total de certificate profesionale curente emise la nivel național în anul 2020 - 858.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătății la solicitarea HotNews.ro, un total de 2.173 de medici români, medici stomatologi și farmaciști au solicitat, în anul 2020, primul an al pandemiei, eliberarea de certificate care le permit să profeseze în afara țării. 2.173 într-un an înseamnă o medie de 5,95 medici + medici stomatologi + farmaciști pe zi - o medie de un medic/farmacist la fiecare 4 ore. (Citește pe larg aici).

Este adevărat că eliberarea unui astfel de certificat de conformitate nu înseamnă automat și plecarea din țară, ci doar intenția. Pe de altă parte însă, de ce ar parcurge un medic procedura birocratică de a solicita aceste documente, dacă nu este decis să plece?

Colegiul Medicilor precizează că situația statistică din anul 2016, 2017, 2018 și primele trei luni din anul 2019 a fost întocmită în baza raportărilor colegiilor teritoriale ale Colegiului Medicilor din România, iar începând cu luna aprilie 2019, situația statistică este întocmită direct din aplicația informatică a Colegiului Medicilor din România realizată pe baza înregistrărilor colegiilor teritoriale.


De ce solicită medicii certificatul good standing


Good standing sau certificatul profesional curent este documentul ce cuprinde datele personale relevante cu privire la onorabilitate și moralitate, inclusiv la competența cu care medicii își exercită profesia.

Certificatul profesional curent (good standing) este documentul eliberat la cererea medicului (ori la cererea autorității competente omoloage dintr-un alt stat) și cuprinde datele personale relevante cu privire la onorabilitatea, moralitate și competența cu care își poate exercita profesia medicul care deține sau a deținut în trecut calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România.

Medicii au obligația să solicite eliberarea goond standing-ului în vederea:

 • a) întocmirii dosarului de înscriere la orice examen de promovare profesională sau concurs de ocupare a unui post vacant de medic, de medic dentist și, respectiv, de farmacist;
 • b) înființării cabinetelor medicale/de medicină dentară, în cazul medicilor, respectiv al medicilor dentiști;
 • c) exercitării profesiei în afara granițelor României.
Certificatul se eliberează doar membrilor Colegiului Medicilor din România.

Creșteri consistente de salarii în sistemul sanitar, începând din 2018


Creșterile salariale semnificative pe care anul 2018 le-a adus în sistemul sanitar par să nu îi fi convins pe o parte dintre medici să rămână să profeseze în țară. Chiar dacă salariile unora dintre ei au crescut substanțial sau chiar s-au dublat începând din martie 2018, numărul celor care au făcut cerere pentru a obține certificate de conformitate (documente care le permit să profeseze în afara țării) a scăzut nesemnificativ în 2018, după creșterea substanțială a salariilor din sistem, comparativ cu anul 2017, arătau datele transmise HotNews.ro de Ministerul Sănătății în urmă cu 2 ani, la câteva luni după creșterea consistentă a salariilor din sistemul sanitar.

Datele de atunci arătau că România a pierdut, în medie, 6 medici în fiecare zi din 2018.

În total, 2.312 medici au cerut eliberarea certificatelor de conformitate în anul 2018, în timp ce în 2017, numărul total a fost de 2.794 de medici, arătau datele transmise de Ministerul Sănătății la solicitarea HotNews.ro în urmă cu 2 ani.

2.312 medici înseamnă o medie de 6 medici pe zi care au cerut documentele pentru a părăsi țara și a putea profesa în străinătate în anul 2018.Cu un an mai devreme, în 2017, înainte de creșterea salariilor din sistemul sanitar, totalul de 2.794 însemna o medie de 7,6 medici plecați zilnic din țară.

Salariile angajaților din sistemul sanitar, în special medici și asistente, au crescut substanțial începând din martie 2018.

Cei mai norocoși angajați din sistem au primit chiar salariile dublate după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Doar o parte dintre angajații din sistem - personal TESA, biologi, chimiști și biochimiști - au beneficiat de majorări salariale mai târziu de anul 2018.

Sorina Pintea a anunțat, încă de la instalarea în funcția de ministru al Sănătății, în februarie 2018, că salariile medicilor și asistenților urmau să crească în luna martie cu procente cuprinse între 70% și 172%, față de nivelul din luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice.

Ministrul Sănătății de la acea vreme dădea asigurări că există bani cuprinși în buget pentru majorările subtsanțiale de salarii, adaugând că "Principala mea temere este să avem un act medical de calitate, corespunzător acestor salarii. Aducem salariile aproape la nivelul Uniunii Europene, deci cred că trebuie să oferim și servicii la nivel de Uniunea Europeană. În acest moment nu mai există scuză."

Un medic român a plecat din țară la fiecare 6 ore până în 2016


În România, un medic plecă din țară la fiecare 6 ore, arătau datele prezentate de Colegiul Medicilor la finalul anului 2016. Peste 14.500 de medici români au solicitat de la Colegiul Medicilor actele necesare pentru a putea profesa în afara ţării în perioada 2010-2016. La finalul anului 2016, peste 10.000 de medici români lucrau în Germania, Franţa şi Marea Britanie - cele mai importante 3 destinații alese de medicii români care părăsesc țara.

În domeniul asistenței medicale, scurgerea de creiere a devenit o reală urgență în România, profesioniștii calificați devenind din ce în ce mai greu de găsit, arată și un studiu al Băncii Mondiale, publicat în vara anului trecut de HotNews.ro. De exemplu, în 2017, rata de neocupare a locurilor de muncă în sectorul sănătății a fost mai mult decât dublă față de media economiei, arată studiul citat.

Practic, unul din patru medici a plecat să lucreze în străinătate. Între anii 2000 și 2013, numărul medicilor români care au părăsit țara a crescut cu peste 650 la sută, depășind 14.000 în 2013 (peste 25% din totalul medicilor români). Ca urmare, multe zone rurale sunt lăsate fără asistență medicală, agravând situația celor mai săraci români.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2921 vizualizari

 • +11 (19 voturi)    
  Ori la stat, ori la privat! (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 8:51)

  bubalacap [utilizator]

  Păi, când unii medici sunt in spitalele de stat, apoi se duc si la policlinicile particulare, unele chiar ale lor, adeseori au timp si de cursuri in unele institutii de invatământ de profil, te intrebi de ce pleacă medicii cei tineri?
  Se pare că, cel puțin România, a ajuns in dictatura medicală și juridică, a magistrașilor. De-asta sunt cel mai bine plătiți!
  • -7 (7 voturi)    
   operatie cu toporul (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 10:38)

   lambda [utilizator] i-a raspuns lui bubalacap

   Ai prins o idee in zbor, nici tu nu mai stii de unde. Problema suprapunerii nerealiste a programului e reala, dar nu se rezolva cu masuri populiste, nefiltrate.
 • +11 (15 voturi)    
  Un alt mare avantaj (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 9:09)

  Florin Oprea [utilizator]

  Un alt mare avantaj în RO, plicul!
 • -1 (15 voturi)    
  trist, dar justificat (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 9:21)

  un clujean in bucuresti [utilizator]

  medicii nu sunt bine platiti in Romania. Iar conditiile de munca din spitale sunt foarte slabe, cu cat localitatea e mai mica cu atat spitalul va fi mai naspa. Un alt lucru care conteaza este nivelul general al tarii, pt ca si doctorii sunt oameni si ei au familie si copii. De ce ai vrea sa iti dai copiii la scoala sau liceu in orase ca Vaslui unde merg ciobanii cu oile prin cartiere?
  • +6 (12 voturi)    
   Unii iau plicul și/sau lucrează și la privat (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 9:58)

   relax4 [utilizator] i-a raspuns lui un clujean in bucuresti

   Și probabil ca asa câștigă cat ar câștiga în afară dar costurile în România sunt mai mici.

   Dar cei care nu umblă doar după bani de uită și în ce societate și mediu trăiesc. Chiar și în București, cu ce te încălzesc banii când mafia gunoaielor arde tone de cauciucuri și cabluri noapte de noapte lângă tine? Un medic înțelege importanta aerului, apei, alimentelor.
  • +4 (8 voturi)    
   Dimpotrivă (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 10:46)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui un clujean in bucuresti

   Poftim? Medicii sunt PREA BINE plătiți în România față de cât poate suporta economia țării și, da, față de cât ar merita.

   În termeni reali (ajustați la Purchase Power Parity) medicii în România câștigă mai bine decât în Germania. Și nu fac treabă de Germania.
   • +1 (1 vot)    
    Exact (Joi, 13 ianuarie 2022, 10:16)

    Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

    In Romania sunt multi doctori slab pregatiti cu salarii enorme fata de ce stiu si lucreaza ei!Salariu mare-munca putina-raspundere zero!(vezi Mitu-Stoian).Ce sa-ti doresti mai mult?In Germania trebuie sa lucrezi frate nu sa stai in joc de glezne.Suplimentar spaga asigura un trai excelent in RO.Daca nu dai dreptul stai pe hol pana vine un apartinator cu spaga.In caz cntrar te trimit sa mori acasa.Am vazut un caz in care omul a murit pana sa vina fiul sau cu banii pentru operatie!
  • +7 (7 voturi)    
   Nu au bani? (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 10:56)

   Andres [utilizator] i-a raspuns lui un clujean in bucuresti

   Nu sunt bine platiti? Eu zic sa te mai interesezi...Medicii au acum si la noi salarii aproape ca cei din afara daca nu la fel. Singura diferenta este urmatoarea, dupa cum zicea chiar un medic la un moment dat: Au crescut salariile, a crescut spaga! Din pacate....
   • +3 (3 voturi)    
    Nu aproape, au chiar mai mari (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 20:51)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Andres

    Si asta pot sa spun fta de Austria si Germania.
 • +6 (16 voturi)    
  medicii (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 9:25)

  copturie [utilizator]

  din Romania castiga mai mult ca cei din vestul Europei, au trei surse de venit, salariile dublate, spagile si veniturile din privat.Un chirurg cunoscut cred ca face peste 20 de mii de euro pe luna din aceste trei venituri, in timp ce in Germania un medic are 10 mii de euro dar impozitat ajunge la 3 mii de euro pentru ca acolo exista impozit progresiv.In Romania sunt cateva caste care sunt foarte bine platite la nivel de occident iar restul sunt platiti la nivelul Romaniei, magistratii, medicii,securistii au salarii imnese raportat la celelalte categorii profesionale.Sa nu mai putem aici si notarii, executorii, care sunt caste mafiote unde nu se intra decat cu spaga sau pile in 99% din situatii!
 • +10 (14 voturi)    
  Sunt destui medici (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 9:28)

  pehash [utilizator]

  42,675 de medici in 2020 (datele INS). Mai multi decat in 1990. Cel mai mic numar a fost in 2015, cand scazuse la 34,976.

  Raportat la populatie, stam mai bine ca niciodata, chiar daca efectele se lasa asteptate. Problema este ca au plecat aia buni, inclusiv din scoli. Acum facultatile scot pe banda rulanta nulitati, sub atenta indrumare a altor nulitati... care au ramas in tara pentru ca aveau buzunarele largi la halate, nu din patrotism.
  • +3 (9 voturi)    
   absolventii sunt nulitati absolute (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 9:56)

   un clujean in bucuresti [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   eu cunosc absolventi de medicina care nu folosesc cuptoare cu microunde pt ca nu sunt sanatoase. Ala da medic, urmeaza sa zica ca vaccinurile nu sunt sanatoase si sa te tratezi cu plante
  • +3 (7 voturi)    
   Multi da' rosti, Maria Ta! (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 10:04)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Asa ca degeaba sunt destui, ca nu-s.
 • +3 (5 voturi)    
  de obicei (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 11:32)

  hanu [utilizator]

  plecau cei mai buni, aia care nu au avut pile sa prinda post ok in sistem. In vest nu mergea chiar asa, simplul fapt ca trebuie sa practici medicina intr-o limba straina (sau 2!) inseamna deja ca mai ai cate ceva in cap.
  Stiu doar situatia anilor 2000-2005, ca sa ramani in sistem in oras, daca nu erai de-a dreptul extraordinar la examenul de rezi, puteai "rezolva" un post cu 20-40k euro. Ce medic rezident avea suma aia in Romania de atunci?...Si atunci ca sa nu mergi la cuca macaii plecai direct pe un salariu de 2-3 mii de euro in mana garantat, in conditii de lucru mult mai bune si cu medici primari respectuosi etc.
 • +2 (4 voturi)    
  Ce ne pasa nou (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 17:08)

  Timonierul [utilizator]

  doar citește ce mulți deștepți avem in medicina , aici pe net, rămâi ca la dentist ce pricepuți in ale medicinii suntem noi, comentatorii….
  Au avut loc revoluții , schimbări de sistem , dar noi tot experți am rămas in orice domeniu….


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by