​Primele doze de vaccin pediatric împotriva COVID-19 vor ajunge în România în perioada 21-25 ianuarie, anunță Ministerul Sănătății. Prima tranșă livrată în România va fi de 114.000 de doze de vaccin care vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru a fi administrate copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani.

Copil vaccinat anti-CovidFoto: Yasser Al-Zayyat / AFP / Profimedia Images

Ministerul Sănătății nu a precizat deocamdată data exactă de la care va începe campania de vaccinare a copiilor, însă cel mai probabil copiii se vor putea vaccina fie de la finalul lunii ianuarie, fie de la începutul lunii februarie.

Singurul vaccin aprobat în acest moment pentru copiii mai mici de 12 ani este Comirnaty, vaccinul produs de Pfizer-BioNTech.

Vaccinarea copiilor se va face cu vaccin pediatric, un alt tip de vaccin decât cel pentru adulți.

Vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani se va face în cabinete de vaccinare organizate în centre de vaccinare - vorbim doar despre centre de vaccinare care folosesc vaccin Pfizer - a precizat luna trecută Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.

De asemenea, vaccinarea se va putea face și în cabinetele medicilor de familie care administrează vaccin Pfizer.

Platforma de programare și registrul național de vaccinări au fost optimizate pentru debutul vaccinării la această grupă de vârstă.

Schema de vaccinare la copiii de 5-11 ani înseamnă două doze de vaccin la interval de 21 de zile.

Țara noastră se așteaptă însă să vaccineze doar 20% dintre copiii sub 12 ani, potrivit Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, document elaborat de Ministerul Sănătății, "date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală", se arată în document.