"Creativitatea în dezinformare nu are limite", reacționează reprezentanții RO Vaccinare, pagina oficială a Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, după ce în mediul online au circulat teorii conspiraționiste privind o presupusă legătură între varianta Omicron a SARS-CoV2 și jocul Omikron lansat de Microsoft în anul 1999.

Jocul OmikronFoto: RO-Vaccinare

RO Vaccinare despre Omicron și Omikron:

"Jocul Omikron, sufletele călătoare și pierderea sufletului.

Postări care leagă un joc online numit 'Omikron: The Nomad Souls', lansat de compania Microsoft în 1999, de noua tulpină Covid-19 numită Omicron au fost distribuite de mii de ori în ultimele săptămâni.

Utilizatorii rețelelor sociale sugerează că nu este o coincidență, ci un indiciu că pandemia actuală a fost planificată. Însă, deși jocul există și a fost lansat de Microsoft, nici compania, și nici Gates nu au fost implicați în crearea lui. Și nu are nimic de-a face cu Covid-19.

Adevăr:

'Omikron: The Nomad Soul' este un joc de aventură cu împușcături și mișcări de luptă.

Orașul fictiv 'Omikron' este principalului oraș dintr-un număr total de cinci aflate pe planeta Phaenon, unde are loc jocul de aventură.

Varianta Omicron a COVID-19 a fost detectată de oamenii de știință din Africa de Sud. Deoarece varianta are un număr mare de mutații, OMS a clasificat-o pe 26 noiembrie ca fiind o variantă care determină îngrijorare.

OMS numește variante de îngrijorare în ordinea alfabetului grecesc. Literele 'Nu' și 'Xi' au fost sărite din motive de claritate, 'Nu' sună similar cu cuvântul 'nou' și 'Xi' este un nume de familie comun.

Fiecare se poate implica. Raportați informațiile false. Cele mai virale pot fi semnalate la agenția care se ocupă de fact-checking în România: https://verificat.afp.com/contact sau prin e-mail: verificat@afp.com.

PS: Știința se bazează pe date și nu pe presupuneri nefondate."