Inspecția sanitată de stat a evaluat instalațiile din aproape 300 de spitale din România și, "din păcate, sunt unele instalații foarte, foarte vechi, nerevizuite", a declarat miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu referire la măsurile ce pot fi luate pentru evitarea unor eventuale incendii în spitale în valul 5 al pandemiei, în condițiile în care ne așteptăm din nou la o suprasolicitare a unităților medicale.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Prin programul de investiții de la Ministerul Sănătății, dar și autoritățile locale, vom încerca să ajutăm aceste spitale, astfel încât zonele critice, precum secțiile ATI și cele unde se lucrează cu oxigen, să beneficieze de condiții de siguranță cât mai bune. Ele nu pot fi perfecte, astea sunt spitalele din România", a declarat ministrul Sănătății.

"Trebuie să existe, în mod evident, o responsabilitate a managementului acestor unități, care nu poate să se derobeze de această sarcină. Indiferent cine este proprietarul spitalului - Ministerul Sănătății sau autoritatea locală - sunt necesare verificarea siguranței și mai ales training-uri cu personalul în aceste zone de risc mare. Comportamentul uman este de foarte multe ori declanșator și trebuie făcute training-uri până când oamenii cunosc procedurile și le respectă", a adăugat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a subliniat că "eu nu am o baghetă magică, nu sunt eu magicianul la acest minister".

El a dat asigurări că "facem tot ce este omenește, lucrăm în fiecare zi până la 10-11 seara încât să facem funcțional sistemul de sănătate și să punem la dispoziția oamenilor toate resursele pe care le avem și le putem avea în această perioadă. Timpul nu este în favoarea noastră."