​Ministerul Sănătății anunță că a început demersurile pentru a aduce în România Paxlovid, primul antiviral împotriva COVID-19, produs de Pfizer și aprobat ieri de FDA (Agenția pentru Medicamente din Statele Unite). În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții companiei Pfizer pentru a identifica soluții în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienții români.

Paxlovid - antiviralul Pfizer împotriva COVIDFoto: Dreamstime.com

Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Studiile arată că reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală.

Paxlovid a fost aprobat ieri de de FDA (Agenția pentru Medicamente din Statele Unite).

"Vaccinarea rămâne principala modalitate prin care putem limita pandemia, alături de alte măsuri de sănătate publică, asigurarea testării și a tratamentului în ambulator", afirmă ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila.