Peste 100.000 de persoane sunt în prezent carantinate și verificate de structurile MAI și estimăm că numărul celor carantinați la nivel național va depăși 115.000 de persoane ceea ce înseamnă un volum mare de muncă pentru structurile noastre, a precizat joi Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne. Acesta le-a cerut prefecților să se pregătească de valul 5 care, potrivit specialiștilor, va veni în maxim 3 săptămâni și va avea un impact mai mare decât valul 4.

Aglomeratie Aeroport OtopeniFoto: Hotnews

  • "Analizand datele observăm că media zilnică a persoanelor carantinate venite din afara țării este de aproximativ 14% din totalul celor care au intrat în țară în ultimele 7 zile.
  • Să nu uităm că la acestea se adaugă persoane deja carantinate la nivel național ceea ce ridică numărul total doar în momentul de față la peste 100.000 de persoane care intră în aria de verificare a structurilor MAI.
  • Chiar daca în ultimele 3 zile am observat o descreștere a ratei de carantinare pentru persoanele care intră în țară aș vrea să subliniez că în ultimele 7 zile am avut medii zilnice ale persoanelor carantinate situate între 11% și 18% ceea ce nu este puțin deloc.
  • Pe situațiile pe care le avem până astăzi estimăm că numărul celor carantinați la nivel național va depăși 115.000 de persoane ceea ce înseamnă un volum mare de muncă pentru structurile noastre. (...)
  • Vă cer tuturor o mai bună mobilizare în realizarea verificărilor persoanelor carantinate. Acolo unde constatați abateri de la lege vă solicit să luați cu mai mare fermitate măsurile care se impun", a declarat joi ministrul Lucian Bode într-o videoconferință cu prefecții.

Bode: Valul 5 va veni în maxim 3 săptămâni și va avea un impact mai mare decât valul 4, potrivit estimărilor specialiștilor

Acesta le-a spus că prefecții au responsabilitatea coordonării activităților de verificare a persoanelor carantinate, "astfel încât la finalul unei zile să existe la nivel național imaginea corectă a persoanelor verificate raportat la numarul persoanelor carantinate."

Ministrul MAI le-a mai cerut prefecților să întărească și colaborarea cu Direcțiile de Sănătate Publică (DSP-uri) pentru implementarea măsurilor dispuse de Ministerul Sănătății, în contextul apropierii valului 5 pandemic.

"Ne aflăm într-o perioadă de acalmie dar aceste măsuri sunt necesare pentru a răspunde eficient în fața provocărilor viitorului val pandemic care din estimarile specialiștilor va avea un impact mai mare decat valul 4. Conform tuturor estimărilor specialiștilor, valul 5 va veni în maxim 3 săptămâni.", a mai spus Bode.