Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, cea mai mare asociație de pacienți din România, atrage atenția asupra scăderii accentuate a numărului românilor care se vaccinează împotriva gripei și a pericolului de complicații provocate de gripă în cazul pacienților cronici. Dacă anul trecut, până la jumătatea lunii decembrie se vaccinase 1.264.657 de persoane la risc cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, anul acesta numărul persoanelor vaccinate este de doar 886.127.

Coada la medicFoto: AGERPRES

"Considerăm că pacienții cronici au nevoie de protecție și împotriva gripei în acest context pandemic, iar scăderea ratei de vaccinare antigripală nu este o veste bună. Pacienții cronici sunt cei mai expuși la complicații din cauza bolilor infecțioase și au nevoie de protecție", a declarant Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, în săptămână 6-12 decembrie, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, pneumonii etc.) a fost de 45.699, cu 31.7% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (34.684). Totodată, numărul de cazuri este și cu 38.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioara (33.067).

Dacă anul trecut, până la jumătatea lunii decembrie se vaccinase 1.264.657 de persoane la risc cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, anul acesta numărul persoanelor vaccinate este de doar 886.127.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice recomandă pacienților cu o boală cronică să meargă la medicul lor de familie și să îl întrebe despre posibilitatea de a se vaccina antigripal.