Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a mărturisit marți, într-o dezbatere privind beneficiile vaccinării la copii, că fiul său în vârstă de 12 ani este vaccinat cu schema completă (două doze) împotriva COVID-19, iar vaccinarea "a reprezentat întotdeauna piatra de temelie pentru prevenție, nu doar în pandemie".

Dr. Adrian MarinescuFoto: AGERPRES

Copiii cu vârsta de peste 12 ani se pot vaccina deja împotriva COVID-19 în România, în timp ce pentru cei din grupa de vârstă 5-11 ani, vaccinarea va începe în a doua jumătate a lunii ianuarie.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București:

  • "Vă vorbesc în calitate dublă, atât de medic infecționist, cât și de părinte."
  • "Băiatul meu de 12 ani este vaccinat împotriva COVID-19 cu două doze."
  • "Piatra de temelie pentru prevenție a fost reprezentată întotdeauna de vaccinare, nu doar în pandemie."
  • "Chiar dacă numărul de cazuri la copii este mic, eu nu vreau să îmi asum acest risc. Nu vorbim despre cifre, vorbim despre faptul că și un singur caz, care din păcate duce la pierderea unei vieți, mai ales dacă este vorba de un copil, nu e de luat în calcul."
  • "O infecție cu SARS-CoV2 în mod clar poate să ducă la deces, în cazul în care nu ne vaccinăm. Eu cred că nu există nicio explicație logică pentru asta, având în vedere că vorbim despre un vaccin eficient."
  • "Suntem întrebați foarte des cum știm că este vorba despre un vaccin eficient și sigur. Este foarte simplu: ne uităm la datele foarte clare din studii. Și știm că vorbim despre un profil de siguranță care este excelent. Chiar îi sfătuiesc pe toți să se uite la tot ceea ce înseamnă surse credibile și vor găsi date și studii care se referă la milioane și milioane de oameni."
  • "Principalul obiectiv al vaccinului COVID-19 este să îmi salveze viața și să împiedice o formă severă. Da, în momentul în care sunt vaccinat pot să mă infectez și pot să transmit. Însă studiile ne arată că perioada în care pot să transmit este una mai mică. Și sunt lucruri care se pot explica la nivel de mecanism. În concluzie, cel mic poate să se infecteze, poate să transmită, dar probabilitatea de a face o formă severă este către zero. Pratic, eu nu știu situații de copii vaccinați care să fi ajuns la deces, nu numai în România. Nu mă refer la cei care aveau afecțiuni grave. Și atunci, cred că răspunsul este foarte clar."