În România există spitale cu instalaţii electrice nerevizuite, care sunt construite între anii 1890-1950, afirmă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, precizând că a primit recent un raport în acest sens.

Alexandru RafilaFoto: Guvern
  • "Se face în permanenţă o evaluare a secţiilor de terapie intensivă. Chiar am un raport foarte recent, apropo de situaţia instalaţiilor electrice care deservesc aceste secţii de terapie intensivă.
  • Am fost şi eu tulburat citind acest raport - probabil o să vă punem la dispoziţie informaţii: există spitale care au instalaţii electrice nerevizuite, care sunt construite în intervalul 1890-1950.
  • Oricât nu mă pricep eu la chestiunea cu instalaţiile electrice, cred că oricine îşi dă seama că astfel de spitale au probleme foarte serioase în ceea priveşte siguranţa pacienţilor", a declarat Rafila, joi, conform Agerpres.

El a spus că ministerul nu poate renunţa la aceste spitale și a făcut apel și la autorităţile locale pentru a fi rezolvate problemele existente.

  • "Singurul lucru pe care putem să îl facem - şi am făcut apel şi în scris către toate direcţiile de sănătate publică şi, implicit, spitale: să vadă exact cum putem ajuta şi cum pot ajuta şi autorităţile locale, astfel încât să asigurăm o cât mai bună siguranţă a pacienţilor din punct de vedere al siguranţei la incendiu, legat de instalaţiile electrice, legat de instalaţiile de oxigen.
  • Ştiţi bine că, în perioada de vârf, consumul de oxigen a crescut incredibil de mult în România", a spus el.

Rafila a menţionat că, în prezent, 555 de paturi ATI sunt ocupate cu pacienţi COVID, ceea ce reprezintă un grad de ocupare de 30% a paturilor alocate persoanelor infectate cu noul coronavirus.

  • "Dar acesta nu e un lucru care să ne liniştească, pentru că, în mod evident, odată cu creşterea numărului de cazuri anticipăm şi o creştere a numărului de internări în aceste secţii.
  • Sunt doar câteva săptămâni pe care le avem la dispoziţie. Facem tot ce putem să facem în acest interval de timp, încât să fim pregătiţi şi cu partea ambulatorie", a subliniat el.