​Mulți bolnavi cronici din România cred că nu ar trebui să se vaccineze, însă lucrurile funcționează exact invers: bolnavii cronici ar trebui să se vaccineze cu prioritate împotriva COVID-19, deoarece vaccinul protejează de formă gravă a bolii și de deces și "nu există niciun fel de contraindicație absolută" la vaccin, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei dezbateri cu comunitatea de romi din România, dedicată importanței vaccinării și combaterii teoriilor conspirației și fakenews-urilor despre vaccinare. Peste 93% dintre decesele de COVID-19 din România s-au înregistrat la bolnavi cronici, a subliniat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, în cadrul aceleiași dezbateri.

Vaccinare impotriva COVID-19Foto: Dr. P. Marazzi / Sciencephoto / Profimedia Images

"Mulți oameni spun 'eu am astm/eu am hipertensiune, nu mă vaccinez'. Nu este adevărat, este exact invers. Nu există niciun fel de contraindicație absolută la vaccinare. Vaccinul este foarte bun, protejează de boala gravă, protejează de deces. Aceasta este soluția pentru cei care au boli cronice, să îi vaccinăm. S-a demonstrat că decesele se reduc de cel puțin 10 ori prin vaccinare", a afirmat ministrul Sănătății.

Peste 93% dintre decesele de COVID-19 din România s-au înregistrat la bolnavi cronici, a subliniat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, în cadrul aceleiași dezbateri. Cele mai multe decese cauzate de COVID-19 s-au înregistrat la persoane care sufereau de boli cardiovasculare, apoi la persoane care sufereau de diabet zaharat, boli de plămâni, boli de rinichi, cancere, obezitate etc, a arătat medicul Valeriu Gheorghiță.

"Toate aceste boli cresc riscul ca, în cazul îmbolnăvirii de COVID-19, să facă o formă gravă. Ceea ce face vaccinarea este ca riscul în cazul acestor persoane, în cazul în care se infectează, să fie același ca în cazul unei persoane tinere, fără alte afecțiuni", a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

La rândul său, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a subliniat că "Un corp care este bolnav luptă mult mai greu cu o boală nouă care îl lovește. Un astfel de corp face față mult mai puțin la expunerea cu virusul decât un corp pregătit, care este vaccinat, deoarece vaccinarea ajută sistemul imunitar. Riscul de deces crește la cei nevaccinați, lucru care s-a văzut la cei care au comorbidități."