Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, dr. Adrian Marinescu, spune că nu trebuie să intrăm în panică odată cu diagnosticarea primelor cazuri COVID-19 cu noua tulpină Omicron, pentru că datele care există până în acet moment arată că noua variantă nu dă în general forme severe de boală. Medicul spune totuşi că nu sunt excluse cu totul formele severe, însă numărul acestora va fi mult mai mic.

OmicronFoto: Dreamstime.com
  • "Este foarte clar că după doi ani de pandemie, atunci când o variantă virală care se transmite uşor apare, ea va ajunge şi în România, e vorba doar de timp.
  • Că sunt primele cazuri diagnosticate, cele 2, 3, că avem şi pe lângă e clar, cum nu trebuie să facă nimic cetăţeanul faţă de ce a făcut, trebuie doar să ştie că e în pandemie şi că într-adevăr această variantă virală cu o mare probabilitate se va transmite, se va extinde, probabil cam peste tot.
  • Trebuie să vadă şi partea plină a paharului: că totuşi, din datele de până acum, pare că este mai degrabă cu forme uşoare, deci nu trebuie să intre în panică, doar că trebuie să se gândească că sărbătorile se vor face cu un echilibru mai degrabă pe partea sufletească sau, mai bine zis, interacţionând cu familia restrânsă, pentru că altfel există riscul să se infecteze şi este greu de spus dacă va face sigur o formă uşoară. Vor fi şi cei care vor avea forme severe, categoric, chiar dacă în număr mic", a afirmat pentru News.ro medicul Adrian Marinescu.

El mai spune că este esențială în continuare vaccinarea anti-COVID și că nu este târziu nici acum pentru cei care încă nu s-au vaccinat cu prima doză, subliniind că vaccinurile existente ne protejează de o formă severă a bolii.

Medicul consideră că anul 2022 va fi unul al convieţuirii cu virusul SAR-CoV 2:

  • "Anul 2022 este un an care trebuie să fie al echilibrului în ceea ce priveşte pandemia, adică trecerea la etapa de convieţuire. Foarte probabil că omicronul este chiar în această idee, nu ştiu dacă neapărat va mai fi şi valul al şaselea, foarte important nu e că apar noi variante virale, ci dacă, într-adevăr, vorbim de domolirea virusului.
  • Lucrurile merg pe acel făgaş şi facem mai multe lucruri în acelaşi timp: căpătăm imunitate la nivelul mapamondului, prin vaccinare, trecând prin boală, virusul are şi el o evoluţie naturală şi evident că la un moment dat începe şi el să scadă în intensitate, mă refer la partea de agresivitate.
  • Evident ca la un moment dat anul 2022 să însemne trecerea către acea etapă în care vom avea guturaiul, mai mult decât forma severă din terapie intensivă".

Despre măsura testării PCR la intrarea în ţară, medicul spune că nu înseamnă că va duce la o scădere a transmiterii 100% și că mult mai important este să fie stabilit care vor fi zonele de risc:

  • "În momentul în care infectarea s-ar fi produs în avion, cu o mare probabilitate nu ieşea testul nicicum imediat. Apropo de carantină, aceasta este obligatorie atunci când vii dintr-o zonă roşie.
  • Ceea ce mi se pare mult mai important este să stabilim care vor fi zonele de risc, pentru că de acum încolo s-ar putea să avem cazuri sigur şi în afara continentului african, se va pune problema cum facem cu carantinarea pentru aceste persoane - o facem pur şi simplu pentru toţi, lucru care este greu de realizat în practică. (...)
  • Discuţia este cu testarea care să fie extinsă, nu neapărat la intrarea în ţară. Oricine are o simptomatologie trebuie testat, ori de câte ori avem spaţii închise unde vrem să avem o anumită activitate trebuie să fie făcută testarea.
  • Testarea, în condiţiile în care s-ar putea organiza la urcarea în avion, când vii către România, nu e un lucru rău, dar vă spuneam că, dacă nu faci testarea în momentul în care te urci în avion şi o faci doar la venire, nu vei prinde momentul în care infectarea s-a produs în avion, că e mult prea repede, după două ore. Contează simptomatologia, ceea ce ţi se întâmplă şi până la urmă este şi o discuţie individuală. În momentul în care ştiu că am venit de pe o anumită cursă, ştiu că am interacţionat şi că am anumite simptome, cred că singur ar trebui să mă gândesc la testare şi ar trebui să am la îndemână această testare care să fie făcută gratuit, probabil că lucrurile acestea ar fi logice".