​​Nuțica Baluș avea 67 de ani și locuia la Bacău. Lucrase, timp de 42 de ani, ca asistentă în secția de Pediatrie a spitalului județean din oraș. În dimineața zilei de 12 octombrie, și-a sunat fiul, care locuia în București, spunându-i că îi este rău - avea dureri toracice, vărsături, greață, senzație de vertij și oboseală accentuată. Nuțica Baluș și-a anunțat fiul că vrea să sune la ambulanță pentru a merge la spital, iar fiul a decis imediat să plece cu primul tren spre Bacău. Nuțica Baluș a așteptat 3 ore în Unitatea de Primiri Urgențe până să fie consultată, spune familia, iar diagnosticul pus a fost faringită - i s-a dat tratament cu un antibiotic și Nurofen și a fost trimisă acasă.

Nutica Balus si fiul sau, Dorian IlieFoto: Arhiva personala

Info pe scurt:

  • Dorian Ilie, fiul Nuțicăi Baluș, a declarat pentru HotNews.ro că mama sa a fost consultată, pe 12 octombrie, în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului în care lucrase o viață ca asistentă în secția de Pediatrie, unde a ajuns cu ambulanța, de medicul L. C. V., pe care o acuză că i s-a adresat Nuțicăi Baluș cu "Doamnă, ați venit aici pentru durere în gât? Lăsați-ne în pace, avem treabă!".
  • A fost trimisă acasă cu diagnosticul de faringită și i s-a prescris Nurofen și un antibiotic.
  • Nuțica Baluș a murit acasă, pe 16 octombrie, la 4 zile după ce ajunsese cu ambulanța la spital, sub privirile neputincioase ale fiului ei (venit între timp de la București), în urma unui infarct masiv, constatat de echipajul de pe ambulanță, care nu a mai putut face nimic pentru a o salva.
  • HotNews.ro a încercat în mod repetat să o contacteze, în ultimele zile, pe doctorița L. C. V., atât telefonic, cât și prin SMS, pentru a oferi un punct de vedere în acest caz. Doctorița nu a răspuns apelurilor noastre repetate și nici mesajelor.
  • Acum, fiul Nuțicăi Baluș, Dorian Ilie, spune că vrea să se facă dreptate după moartea mamei sale. A depus o plângere la Colegiul Medicilor și spune că va depune una și la spital și se va adresa și instanței.
  • De cealaltă parte, HotNews.ro a luat legătura cu managerul Spitalului, Adrian Popa, care a promis că va reveni cu un punct de vedere pe acest subiect, lucru care nu s-a mai întâmplat.
  • În aceste condiții, am discutat cu Mirela Romaneț, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Bacău. Aceasta spune că la unitatea medicală nu a fost depusă până în acest moment nicio reclamație împotriva doctoriței, iar spitalul "s-a autosesizat din presă, după ce au venit ziariștii la noi". Mirela Romaneț adaugă că decizia în acest caz este la Colegiul Medicilor, nu la spital: "În funcție de rezultatul pe care îl vom avea de la Colegiul Medicilor vom decide și noi măsurile ulterioare. Deocamdată, este un medic ca oricare altul (despre L.C. V. - n.red.)."
  • De asemenea, HotNews.ro i-a contactat telefonic și pe reprezentanții Colegiului Medicilor Vaslui, unde fiul Nuțicăi Baluș a depus o plângere pentru malpraxis împotriva doctoriței L. C. V., deoarece aceasta este înscrisă în Colegiul Medicilor Vaslui. Am dorit să îi întrebăm pe reprezentanții Colegiului Medicilor Vaslui când ar putea fi discutată această plângere. Reprezentanții Colegiului Medicilor Vaslui ne-au transmis, telefonic, că ne pot răspunde la întrebare doar în scris, în niciun caz telefonic sau pe mail, iar întrebarea trebuie trimisă prin poștă, pe adresa Colegiului Medicilor Vaslui: Strada Spiru Haret nr. 5, bloc 99, etaj 3, Vaslui.

Povestea ultimelor zile din viața Nuțicăi Baluș, așa cum o spune fiul său: "O moarte nedreaptă, stupidă. Vreau să se facă dreptate"

Povestea ultimelor zile din viața Nuțicăi Baluș, începând din dimineața de 12 octombrie, când a chemat ambulanța, așa cum o spune fiul său, Dorian Ilie:

"Pe data de 12 octombrie, la ora 7:30 dimineața, mama m-a sunat acuzând stare de rău, dureri toracice, vărsături, greață și a zis că cheamă ambulanța să se ducă la spital.

Eu locuiesc de 20 și ceva de ani în București, iar mama locuia în Bacău.

Am plecat cu primul tren spre Bacău.

Dorian Ilie, fiul Nuțicăi Baluș:

Între timp, ea a ajuns la spital, mi-a spus la telefon că a așteptat 3 ore în triajul Spitalului Județean de Urgență Bacău, în ciuda faptului că ambulanța a venit și a pus cod 32 de urgență pe fișa de externare care a ajuns la mama.

Ajunsă în triaj, a fost preluată de doctorița L. C. V., care, pe un ton zeflemitor și disprețuitor, i-a spus 'Doamnă, ați venit aici pentru durere în gât? Lăsați-ne în pace, avem treabă!'.

I-au fost efectuate câteva investigații medicale, printre care și o electrocardiogramă care fie nu a fost niciodată citită, fie a fost citită în mod eronat.

Mama a fost externată cu diagnosticul de faringită, i s-a dat un tratament cu Nurofen și cu un antibiotic și a fost trimisă acasă.

În următoarele 2-3 zile, starea ei a fost una relativ stabilă și chiar ameliorată, însă 4 zile mai târziu, pe data de 16 octombrie, în jurul prânzului, în timp ce eram în casă, mama s-a așezat pe pat și a intrat în stop cardiorespirator.

Am chemat ambulanța imediat, au venit după 25 de minute. S-au încercat manevre de resuscitare, însă fără succes. S-a pronunțat decesul din cauza unui infarct cardiac masiv.

Prima și ultima fotografie a lui Dorian Ilie cu mama sa, Nuțica Baluș

Medicul a pus un diagnostic greșit, i-a dat un tratament greșit și a fost trimisă acasă. De la infarct la faringită. Așa s-a întâmplat la Spitalul Județean Bacău.

Câteva zile mai târziu, după ce am ieșit din starea de șoc imediată, am trimis acest EKG mai multor medici cardiologi, prieteni și cunoștințe, pe Whatsapp, care mi-au explicat foarte scurt și foarte rapid că EKG-ul respectiv, pe care mama l-a făcut în serviciul de urgență al spitalului, arăta clar un infarct în curs de desfășurare, infarct pe care medicul de urgență, L. C. V., nu a fost în stare să îl vadă, să îl diagnosticheze și nici să îl trateze.

Este o moarte extrem de nedreaptă, este o moarte stupidă, este o moarte prin neglijență, prin incompetență, și mama ar fi trăit și în ziua de astăzi și ar fi avut zile dacă era tratată corect de către medici pe care noi îi plătim să fie acolo. Nu a fost o greșeală - am uitat să pun o scrisoare la poștă. Nu este admisibil așa ceva, o astfel de greșeală! Cu atât mai mult cu cât EKG-ul, cât și simptomatologia - dureri toracice, greață, vărsături, dureri în epigastru și așa mai departe - arătau un infarct.

Vreau să se facă dreptate, vreau ca responsabilii să dea socoteală în fața justiției. Lucrurile nu pot fi lăsate așa. Am depus o plângere la Colegiul Medicilor Vaslui și Bacău, căci doctorița V. este membră a Colegiului Medicilor din Vaslui, și îi rog să urgenteze rezolvarea acestui caz inadmisibil și să dea o rezoluție cât mai rapid acestei nenorociri."

Doctorița acuzată, de negăsit la telefon. Spitalul Județean Bacău: "Malpraxisul nu îl decidem noi, ci Colegiul Medicilor"

Doctorița acuzată de malpraxis de familia Nuțicăi Baluș a fost timp de aproximativ 15 ani medic de familie în comuna Duda Epureni din județul Vaslui.

HotNews.ro a încercat în mod repetat să o contacteze, în ultimele zile, pe doctorița L. C. V., atât telefonic, cât și prin SMS, pentru a oferi un punct de vedere în acest caz. Doctorița nu a răspuns apelurilor noastre repetate.

Doctorița este membră a Colegiului Medicilor Vaslui, chiar dacă lucrează în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Bacău în baza unui contract de colaborare.

Din acest motiv, familia Nuțicăi Baluș a depus plângere cu acuzația de malpraxis împotriva L. C. V. atât la Colegiul Medicilor Vaslui, cât și la Colegiul Medicilor Bacău.

Fișa de la UPU Bacău a Nuțicăi Baluș, cu diagnosticul faringită:

Dorian Ilie, fiul Nuțicăi Baluș, a declarat pentru HotNews.ro că urmează să depună o plângere împotriva doctoriței care a consultat-o pe mama sa pe data de 12 octombrie și la Spitalul Județean Bacău, unde nu a depus încă nicio reclamație.

HotNews.ro a luat legătura cu managerul Spitalului Județean Bacău, Adrian Popa, care a promis că va reveni cu un punct de vedere pe acest subiect, lucru care nu s-a mai întâmplat.

În aceste condiții, am luat legătura și cu Mirela Romaneț, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Bacău. Aceasta spune că la unitatea medicală nu a fost depusă până în acest moment nicio reclamație împotriva doctoriței L. C. V, iar spitalul "s-a autosesizat din presă, după ce au venit ziariștii la noi".

Mirela Romaneț adaugă că decizia în acest caz este la Colegiul Medicilor, nu la spital: "În funcție de rezultatul pe care îl vom avea de la Colegiul Medicilor vom decide și noi măsurile ulterioare. Deocamdată, este un medic ca oricare altul (despre L. C. V - n.red.)."

EKG-ul Nuțicăi Baluș, făcut la UPU Bacău:

"La noi nu există niciun fel de reclamație depusă. Noi ne-am autosesizat din presă, după ce au venit ziariștii la noi. Mai mult decât măsuri administrative noi nu putem lua. Primul lucru pe care putem noi să îl facem - conducerea spitalului i-a cerut doamnei doctor o notă explicativă. Dar mai mult de atât... malpraxisul nu îl decidem noi, ci Colegiul Medicilor sau un expert desemnat de instanță. Noi așteptăm rezultatul de la ei", a declarat Mirela Romaneț, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Bacău, pentru HotNews.ro.

"Noi nu putem face ceva decât pe partea administrativă: dacă nu a venit la serviciu, dacă a refuzat să consulte vreun bolnav. Dar în tot ceea ce ține de profesie decide Colegiul Medicilor sau un expert numit de instanță. Asta este ceea ce putem face. Cei mai mulți spun: dar cum, ne trimiteți la Colegiul Medicilor? Dar nu vă trimit eu! Așa este legea. De ce faceți presiuni asupra mea să vă dau un răspuns pe care nu îl am în momentul de față? În funcție de rezultatul pe care îl vom avea de la Colegiul Medicilor vom decide și noi măsurile ulterioare. Deocamdată, este un medic ca oricare altul. Nu există nicio reclamație, nimic oficial. ", adaugă Mirela Romaneț.

Am întrebat-o pe Mirela Romaneț și dacă are cunoștință despre eventuale reclamații ale colegilor doctoriței L. C. V. împotriva acesteia, în urma unor neînțelegeri la locul de muncă. Purtătorul de cuvânt al spitalului a confirmat că "sunt niște plângeri depuse de colegii doamnei doctor", dar spune că nici acestea nu țin de spital, ci de Poliție: "Nu ține de noi, ține de Poliție. Poliția este cea care decide."

Colegiul Medicilor Vaslui răspunde doar dacă le trimitem scrisoare prin poștă, Colegiul Medicilor Bacău vrea "o țară ca afară, unde în presă nu apar acuzații la adresa medicilor"

Doctorița L. C. V este membră a Colegiului Medicilor Vaslui, chiar dacă lucrează în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Bacău în baza unui contract de colaborare. Mulți ani, ea a lucrat ca medic de familie într-o comună din Vaslui - Duda Epureni.

Dorian Ilie, fiul Nuțicăi Baluș, a depus plângere pentru malpraxis atât la Colegiul Medicilor Bacău, cât și la Colegiul Medicilor Vaslui.

HotNews.ro a luat legătura cu reprezentanții Colegiului Medicilor Vaslui, unde este înscrisă doctorița L. C. V.

Am încercat să îi întrebăm pe reprezentanții Colegiului Medicilor Vaslui când ar putea fi discutată această plângere, la nivelul Colegiului. Reprezentanții Colegiului Medicilor Vaslui ne-au transmis, telefonic, că ne pot răspunde la întrebare doar în scris, în niciun caz telefonic sau pe mail, iar întrebarea trebuie trimisă prin poștă, pe adresa Colegiului Medicilor Vaslui: Strada Spiru Haret nr. 5, bloc 99, etaj 3, Vaslui.

Ne-am îndreptat apoi și către Colegiul Medicilor Bacău, mai ales că în lumea medicală din Bacău circulă zvonuri conform cărora doctorița L. V. C. ar urma să ceară transferul la Colegiul Medicilor Bacău.

Contactată de HotNews.ro, Marilena Căliman, președintele Colegiului Medicilor Bacău, a declarat că "dacă doamna doctor L. C. V dorește să se transfere la Colegiul Medicilor Bacău, dânsa trebuie să depună un dosar de transfer la colegiul din care face parte - Colegiul Medicilor Vaslui. Dar lucrurile acestea mai durează."

"Deocamdată, doamna doctor este membru în Colegiul Medicilor Vaslui, iar dânșii, dacă au primit o plângere, trebuie să declanșeze cercetare disciplinară", spune medicul Marilena Căliman, adăugând că, într-adevăr, în cazul în care dr L. C. V se va transfera, odată cu ea va ajunge la Colegiul Medicilor Bacău și "acest litigiu, iar plângerea ar trebui soluționată de Colegiul Medicilor Bacău, se va declanșa anchetă disciplinară."

"S-a depus și la noi o plângere, am discutat și am decis să trimitem plângerea la Colegiul Medicilor Vaslui, unde este membră", mai spune Marilena Căliman.

Președintele Colegiului Medicilor Bacău ne-a povestit, de asemenea, că "m-a mai sunat o televiziune și am spus că punctul de vedere al Colegiului Medicilor Bacău este că aș vrea să avem și noi o țară ca afară: încercăm să facem câte un pic, câte un pic. Dar afară, în presă, nu apar acuzații la adresa medicilor doar că este acuzația unui pacient sau a familiei acestuia, până nu se termină ancheta disciplinară. La noi avem acuzații la nivelul medicilor înainte de a fi anchetați."