Este vaccinul împotriva COVID-19 singurul care își pierde din eficiență după 6 luni? Vaccinul mult mai vechi și mult mai puțin contestat a cărui eficiență scade tot după o jumătate de an

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 26 noiembrie 2021, 8:33 Actualitate | Sanatate


Vaccinare impotriva COVID-19
Foto: Dr. P. Marazzi / Sciencephoto / Profimedia Images
Vaccinul împotriva COVID-19 începe să își piardă din eficiență (titrul de anticorpi) după 6-8 luni, motiv pentru care în unele țări, inclusiv România, este încurajată administrarea dozei booster la minimum jumătate de an de la vaccinarea inițială. Este vaccinul împotriva COVID-19 - un vaccin aflat oricum abia la început de drum - singurul care începe să își piardă din eficiență după doar 6 luni? Medicii spun că nu, iar surpriza vine de la un vaccin mult mai puțin contestat, pe care mulți dintre noi și-l administrează anual de foarte mult timp, și care oferă eficiență maximă tot jumătate de an, după care aceasta începe să scadă semnificativ.

Cum vaccinul împotriva COVID-19 este încă la început de drum, nu s-a știut de la început pentru cât timp oferă protecție maximă. În acest moment, nu se știe nici cât timp durează protecția oferită de doza booster, informațiile fiind contradictorii, și nici dacă vom mai avea nevoie de alte doze suplimentare.

Rezidenții Uniunii Europene vor fi nevoiți să se vaccineze cu a treia doză "booster" a vaccinului COVID pentru a putea călători într-o altă țară din blocul comunitar fără teste pentru coronavirus sau obligativitatea de a intra în carantină, potrivit unei propuneri făcute joi de Comisia Europeană. Certificatul verde ar urma să fie valabil doar 9 luni după vaccinarea cu schema inițială.

Vaccinul împotriva gripei are eficiență maximă tot 6 luni


Vaccinul împotriva gripei, un vaccin mult mai vechi și, cel puțin aparent, mai puțin contestat decât cel împotriva COVID-19, oferă eficiență maximă tot pentru aproximativ 6 luni, moment după care titrul de anticorpi începe să scadă semnificativ.

Vaccinul împotriva gripei a apărut în jurul anului 1930 și a început să fie disponibil pe scară largă după aproximativ două decenii.

Înainte de toate, trebuie știut că, după administrarea vaccinului gripal, este nevoie de două săptămâni pentru ca titrul de anticorpi să atingă vârful. Practic, începi să fii protejat la maximum la aproximativ două săptămâni de la administrarea vaccinului.

Pentru cât timp? Pentru aproximativ 6 luni - ca și în cazul vaccinului COVID-19 - spun medicii.

De asemenea, este important de subliniat că, la fel ca vaccinul împotriva COVID-19, și cel împotriva gripei protejează în primul rând de forme severe și de deces și într-o proporție mai mică de infectarea cu virusul gripal.

Dr. Gindrovel Dumitra

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și nu numai, perioada optimă de vaccinare împotriva gripei începe în a doua jumătate a lunii octombrie. De ce a doua jumătate a lunii octombrie? "Pentru că sezonul gripal, atât în România cât și în alte țări, începe de obicei undeva către sfărșitul lunii decembrie și are o intensitate maximă în lunile februarie-martie. Iar vaccinarea împotriva gripei are o caracteristică: datorită particularităților virusului, în primul și în primul rând, această vaccinare are o perioadă de protecție limitată, în sensul că ea nu durează mai mult de 6 luni pentru a oferi o protecție maximă", a explicat pentru HotNews.ro dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naţionale de Medicina Familiei.

"Iar dacă noi începem vaccinarea din septembrie sau de la începutul lunii octombrie, este foarte posibil ca până în luna februarie să pierdem deja această protecție", avertizează medicul Gindrovel Dumitra.

Din aceste motive, "este de preferat ca momentul în care avem cel mai mare număr de cazuri să ne prindă încă cu protecție. Acesta este motivul pentru care de fiecare dată am spus că beneficiul maxim îl obținem atunci când începem vaccinarea în a doua jumătate a lunii octombrie, o continuăm și în luna noiembrie și chiar în luna decembrie", arată coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naţionale de Medicina Familiei.

Vaccinul gripal se administrează anual, toamna, deoarece, odată cu scăderea eficienței, după 6 luni, se încheie și sezonul de gripă, în fiecare primăvară.

Este vaccinul împotriva gripei mai puțin contestat decât cel împotriva COVID?


O întrebare la care este greu de răspuns. În jur de 3 milioane de români se vaccinează anual împotriva gripei, spune medicul Gindrovel Dumitra. Cam aceiași care s-au vaccinat din prima și împotriva COVID-19: "Vaccinul împotriva gripei este acceptat cam de aceleași persoane care se vaccinează anual și care, după cum știm, nu am avut mai mult de 3 milioane de administrări anul acesta. Aceleași persoane care se vaccinează împotriva gripei s-au vaccinat din prima și împotriva COVID-19."

Practic, România are undeva între 5 și 6 milioane de bolnavi cronici, din care vaccinăm anual "poate nici jumătate sau jumătate, în cel mai bun caz", este estimarea medicului Gindrovel Dumitra.Mult sub recomandările internaționale, care spun că ar trebui să vaccinăm cel puțin 70% dintre persoanele aflate în grupele la risc. La care s-ar adăuga și măcar o parte dintre adulții sănătoși.

Care sunt cauzele pentru care ne aflăm aici? "Pur și simplu inexistența unui număr de doze suficiente și, într-un fel sau altul, limitările sau caracteristicile sezonului gripal nu au dus la necesitatea unei discuții foarte ample în ceea ce privește beneficiile vaccinării anti-gripale, astfel încât să atingem un 70%, așa cum sunt recomandările internaționale în rândul grupurilor la risc", este explicația medicului Gindrovel Dumitra.

"Practic, nu am ajuns să depunem eforturi în ceea ce privește vaccinarea anti-gripală tocmai în rândul acelor persoane care sunt ezitante sau rezistente la vaccinare. Acesta este motivul pentru care nu s-a purtat această discuție, din punctul meu de vedere", este concluzia medicului.

Vaccinul gripal poate salva anual aproape 40.000 de vieți în Uniunea Europeană


Gripa de sezon afectează anual între 10% și 30% din populația Europei, determină sute de mii de spitalizări și este prevenibilă doar cu ajutorul vaccinului, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Cu excepția COVID-19, gripa determină mai multe cazuri de boală decât toate celelalte afecțiuni ce pot fi prevenite prin vaccinare (aceasta afirmație trebuie privită prin prisma afectării pulmonare, deoarece gripa produce cel mai adesea pneumonii grave, care determină decompensare, adică insuficiență respiratorie, prima cauza de deces din lume la copii fiind cea prin pneumonii).

Oamenii în vârstă, copiii mici și cei cu afecțiuni cronice suferă cel mai mult, dar toți pacienții cu gripă, inclusiv cei sănătoși, pot dezvolta complicații serioase, precum pneumonia (infecția plămânilor), miocardita (inflamația miocardului, mușchiul inimii), sau encefalita (inflamația creierului), care pot duce la deces.


Atât gripa, cât și COVID-19 pot cauza afecțiuni severe. Infectarea dublă gripă-COVID-19 crește riscul de a dezvolta complicații majore: studiile preliminare arată o rată de mortalitate dublă la pacienții cu infecție concomitentă COVID-19 – gripă, precum și risc crescut de afectare cardiacă, inflamații mai severe și afectare a organelor. Pacienții vindecați de COVID-19 pot face, de asemenea, gripă, iar aceasta poate afecta organismul deja slăbit de posibile sechele pulmonare în urma infecției cu SARS-CoV.

Se estimează că, în Uniunea Europeană, vaccinarea antigripală poate salva peste 37.000 de vieți și poate economisi 332 de milioane de euro în fiecare sezon gripal.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26179 vizualizari

 • -15 (85 voturi)    
  Total pe langa (Vineri, 26 noiembrie 2021, 8:40)

  JoeTheDow [utilizator]

  Vaccinul de gripa nu e obligatoriu si nu este conditionata intrarea in magazin de faptul ca esti vaccinat anti-gripa sau nu.

  Toata lumea stie ca vaccinurile antigripale nu sunt permanente. Ce vreti sa demonstrati?
  • -13 (57 voturi)    
   . (Vineri, 26 noiembrie 2021, 9:40)

   Hexadanus [utilizator] i-a raspuns lui JoeTheDow

   pai vor sa spuna ca au convins oamenii sa vaccineze cu un vaccin FOARTE EFICIENT, care ne va aduce inapoi viata normala. deoarece nu se intampla asa, o scalda.
  • +16 (54 voturi)    
   Hotnews are dreptate (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:00)

   cicoare [utilizator] i-a raspuns lui JoeTheDow

   Hotnews trateaza corect subiectul si tu esti in eroare. Discutia era despre eficienta vaccinului, de care se folosesc antivaxxerii ca sa puna in discutie campania de vaccinare.

   Subiectul nu este obligativitatea vaccinarii,care de altfel nu exista acum in Romania. Dar daca s-ar impune tot ar fi constitutionala pentru ca exista prevederi clare in Constitutie care prevad ca anumite drepturi pot fi restranse in situatii exceptionale si pandemia este o astfel de situatie.
   • +1 (1 vot)    
    Care sunt situatiile alea tovarase ? (Duminică, 28 noiembrie 2021, 17:48)

    xolv [utilizator] i-a raspuns lui cicoare

    Ca doar nu suntem in razboi .....
  • +23 (41 voturi)    
   COVID-ul e mult mai periculos (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:11)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui JoeTheDow

   Cand au mai fost 2000 de oameni internați simultan la ATI si zeci de mii de decese intr-un an de la gripa in Romania?
 • -15 (55 voturi)    
  Iar lipsa de rusine (Vineri, 26 noiembrie 2021, 8:42)

  Un_cetatean_oarecare [utilizator]

  Gripa evolueaza deja sezonier (cautati studii si vedeti de cand mutatiile principale sa produc acum mult mai repede decat inainte). Normal ca ii scade eficienta din moment ce peste cateva luni vorbim de o mutatie deja.

  Good work HN
  • +19 (27 voturi)    
   ???? (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:28)

   piros [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

   Virusul actual a suferit deja zeci de mutatii dintre care cateva sunt mai importante, se aseamana la viteza de mutatie, nu vad contradictia.
  • +5 (15 voturi)    
   :))))) (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:49)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

   Pai, e tot ce ai nevoie : eficacitatea vaccinului tine exact cat sezonul de gripa, ca apoi vine vara, cand nu mai este nevoie de vaccin.

   Nu intelegi nimic din ce citesti, domnu' inginer !
 • -18 (74 voturi)    
  Interesant (Vineri, 26 noiembrie 2021, 8:46)

  Tescovin [utilizator]

  Ce de asemănări între gripa sezonieră și Covrig ! Dar dacă vii tu, nimeni-în-drum, să spui că Covrig e o gripă, ești brusc etichetat anti-știință, șoșoc, dezinformator și ți se blochează contul de Failbook.
  • +17 (41 voturi)    
   Asemanari si deosebiri (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:02)

   cicoare [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Asemanarea e ca eficienta vaccinurilor pare sa fie similara, deosebirea e ca Covid este mult mai mortal, numai in Romania a facut peste 50.000 de morti mult peste cat produce gripa.

   Deci etichetarile raman valabile.
  • +17 (33 voturi)    
   Mda... (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:24)

   Crinulet [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Si gripa spaniola a fost tot gripa, desteptule... nici aia nu era periculoasa, nu?
 • -10 (68 voturi)    
  Ai voie sa muncesti si fara anti-gripal, (Vineri, 26 noiembrie 2021, 8:49)

  Idiotul_fUtil [utilizator]

  nu si fara "anti-covid". Cam in asta consta diferenta.
  In Constitutie scrie clar ca dreptul la munca nu poate fi ingradit sub nic o forma si in nici o circumstanta (ceea ce include situatii de urgenta de orice fel).
  Constitutia fiind legea fundamentala, primeaza.
  In asta si consta constrain-ul, e ca la fotbal n-ai voie sa atingi mingea cu mana.
  Deci ce facem, ne batem joc sau cum..?
  • -6 (36 voturi)    
   Au primit ordin sa o schimbe nitel (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:04)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Idiotul_fUtil

   Ca deranjeaza.....
   Partea buna e ca nu au cum si nici nu vor, dar trebuie sa incerce ca ordinul e ordin.
   • +4 (20 voturi)    
    e o vorba (Vineri, 26 noiembrie 2021, 11:00)

    landromat [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Credinta in conspiratii denota low IQ. Explicatii simpliste pentru minti simple.
    • -1 (13 voturi)    
     In 2021 conspiratiile se confirma (Vineri, 26 noiembrie 2021, 11:54)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui landromat

     Cam dupa doua luni de la aparitie. Trendul merge spre grabirea procesului.
     Ce sa fii faci?
  • +6 (38 voturi)    
   Drepturile pot fi restranse (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:08)

   cicoare [utilizator] i-a raspuns lui Idiotul_fUtil

   Referinta din Constitutie este starea de fapt, insa exista alt capitol care vorbeste si de exceptile de la aceasta regula. Conform rationamentului tau un pedofil condamnat poate ocupa postul de educator sau profesor, fara nici o ingradire legala sau constitutionala, ceea ce este absurd.

   Certificatul verde a fost contestata in democratii cu traditie si a rezistat in fata justitiei. Daca se va implemnta in Romania va fi perfect democratic.
   • -4 (12 voturi)    
    Incredibil! Asta e golanie in toata regula..! (Vineri, 26 noiembrie 2021, 11:05)

    Idiotul_fUtil [utilizator] i-a raspuns lui cicoare

    Si care ma rog sunt "democratiile cu traditie" si cum garanteaza constitutiile lor dreptul la munca? Aaaa...?
   • -1 (7 voturi)    
    "un pedofil condamnat poate ocupa postul" (Vineri, 26 noiembrie 2021, 23:52)

    Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui cicoare

    "un pedofil condamnat poate ocupa postul de educator"
    Sau mai la obiect: o persoană cu TBC poate lucra într-o creşă de copii.

    Mesaj pentru "fundamentalişti": Constituţia NU este un pact de sinucidere (NU spune că trebuie să respectăm Constituţia şi Drepturile Omului chiar şi cu preţul sinuciderii)

    AUR-arii vor spune: "Mai bine mort decât sclav" Însă aproape toţi românii au făcut vaccinuri când erau copii, şi nu sunt sclavi din cauza vaccinurilor.
    Singura explicaţie "logică" ar fi că NUMAI vaccinurile anti-Covid conţin micro-cipuri care ne transformă în sclavi (fiindcă Oculta Mondiala s-a jenat să bage micro-cipuri în vaccinul anti-rujeolă sau anti-hepatită)
    • -1 (3 voturi)    
     Au drept de munca la atelierul auto ca Dragnea (Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 18:42)

     Idiotul_fUtil [utilizator] i-a raspuns lui Bandolino

     In rest lasa-te de drept constitutional ca esti complet autist la acest capitol.
 • -9 (71 voturi)    
  covid nu e gripa (Vineri, 26 noiembrie 2021, 8:55)

  GigiD [utilizator]

  chiar aici pe hotnews si pe siteuri din afara s-a explicat ca nu e gripa si ca spre deosebire de gripa care are mutatii semnificative, covidul are putine mutatii fiind coronavirus.
  Astfel, ni s-a spus atunci, un vaccin aici va avea protectie de lunga durata.
  In practica s-a dovedit ca are protectie de 6 luni chiar impotriva aceleiasi tulpini.
  Ni s-a spus ca daca apare o tulpina noua va fi foarte usor de modificat mRNA un 3 saptamani pentru ea.
  Avem delta de multe luni si noi inca facem mRNA-ul pentru tulpina originala wuhan.

  Aceleasi siteuri sunt preocupate de stoparea 'fake news' cand ele sunt aproape exclusiv 'news' care se demonstreaza 'fake'
  • +8 (40 voturi)    
   Gresit (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:10)

   cicoare [utilizator] i-a raspuns lui GigiD

   Nu s-a afirmat niciodata ca vaccinurile antiCovid vor oferi protectie de lunga durata pentru ca nu existau studii care sa ateste acest lucru.

   Nu s-a afirmat ca se va creea un vaccin in 3 saptamani, e absurd ce afirmi.

   Acuzi de fake news, dar il raspandesti chiar tu.
   • +2 (16 voturi)    
    S-a spus (Vineri, 26 noiembrie 2021, 11:23)

    copci [utilizator] i-a raspuns lui cicoare

    Cei de la Moderna au spus ca pot scoate un nou vaccin intr-o luna, pentru orice mutatie. De altfel, pentru varianta Wuhan, au facut vaccinul in mai putin de 2 luni. Doar ca nu aveau facilitati de productie in masa.
    • +3 (19 voturi)    
     Bizar (Vineri, 26 noiembrie 2021, 11:54)

     chirul [utilizator] i-a raspuns lui copci

     Pana acum acuzatia era ca de ce sa ne vaccinam cu un vaccin facut pe repede inainte, acum acuzatia este ca de ce "oculta" nu produce vaccinuri mai rapid :))) Logica antivaxerilor!
     • +2 (6 voturi)    
      "Logica antivaxerilor" (Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 0:12)

      Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui chirul

      Încă un exemplu de logica antivaxerilor:
      1. "Vaccinurile astea au doar aprobare în urgenţă, dar nu sunt aprobate definitiv"
      2. "Ivermectina, Arbidol şi alte medicamente, deşi nu au primit NICI UN FEL DE APROBARE pt. Covid (nici măcar în urgenţă), dar ŞTIM că sunt foarte eficace pt. tratarea Covid"
      • +1 (3 voturi)    
       eroare (Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 9:21)

       GigiD [utilizator] i-a raspuns lui Bandolino

       1. E cam acelasi vaccin, ca modifica secventa nu vad de ce i-ar schimba riscul fata de cel actual.
       2. Nu avem un antiviral oficial care sa mearga. Oficial iei paracetamol si bei apa.
       Intre paracetamol si arbidol sau ivermectina prefer pe ultimele 2 ca in cel mai rau caz sunt tot apa de ploaie ca paracetamolul.
    • +3 (7 voturi)    
     Chiar mai repede (Vineri, 26 noiembrie 2021, 15:25)

     D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui copci

     Daca nu ma insel, atat Moderna cat si BioNTech au conceput vaccinul in cateva zile. Ceea ce dureaza este testarea in diferite faze. Chiar daca pandemia a permis o testare accelerata (exista destui voluntari si sansele de infectare sunt ridicate) tot e nevoie de ceva timp pentru a realiza toate acestea. Probabil insa ca, daca e vorba despre un vaccin conceput pentru o alta tulpina, dar pe aceeasi tehnologie, lucrurile sa fie simplificate.
   • +2 (8 voturi)    
    Antivaxxerii sunt cică "dezamagiţi" (Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 0:03)

    Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui cicoare

    -de eficacitatea redusă a vaccinului
    -de efectele adverse ale vaccinului

    Antivacciniştii cică speraseră să avem vaccinuri super-eficiente şi super-sigure, de-abia aşteptau acele super-vaccinuri.
    Însă au fost dezamăgiţi de vaccinurile produse de "Big Pharma"

    De fapt, antivacciniştii se PREFAC că-i interesează datele şi studiile despre vaccinuri.
    În realitate ei au început denigrarea vaccinurilor încă din 2020, înainte ca vaccinurile să fie aprobate.
   • +1 (1 vot)    
    s-a spus (Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 9:30)

    GigiD [utilizator] i-a raspuns lui cicoare

    faptul ca tu nu ai citit nu inseamna ca nu s-a spus.
    Chiar aici pe hotnews au fost articole pe tema asta.
    S-a explicat ca e o mare diferenta fata de gripa unde mutatiile sunt multe si foarte semnificative.
    S-a explicat ca un coronavirus sufera foarte putine mutatii iar tehnologia mRNA cel mai probabil va functiona pentru ele.
    Iar in caz ca va fi o mutatie semnificativa, se poate ajusta vaccinul existent pentru ea in 2-3 sapt.
    (nu se creeaza un vaccin de la zero, se face o modificare in cel deja existent)
  • -5 (11 voturi)    
   nu e nevoie (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:51)

   an_drei [utilizator] i-a raspuns lui GigiD

   Anticorpii variantei originale functioneaza la fel de bine si pentru varianta originala si pentru delta. Nu s-a modificat nimic din acest punct de vedere, deci nu ai nevoie de o noua reteta mARN. Delta e doar mai contagioasa, deci ai nevoie de o armata de anticorpi mai mare eventual.

   Cred ca trebuie schimbata abordarea cu totul, un nou vaccin care nu targeteaza doar proteina spike, sunt in total > 20 de proteine doar ca imunizarea pe mai multe paliere poate aduce alte riscuri.

   Alta varianta ar fi "vaccinarea" mucoasei astfel incat raspunsul imun sa nu fie facut in umar si apoi sa fie distribuit in organism, ci sa fie facut chiar in locul in care urmeaza sa ne infectam. In cazul celor trecuti prin boala s-a constatat prezenta crescuta a celulelor B care sunt fabrica de anticorpi chiar in zonele de pe tractul respirator. Deasemenea vaccinul pentru mucoasa ar produce in special anticorpi iga specific mucoasei in loc de igg care sunt in sange. Si vaccinurile currente produc iga, dar ca si produs secundar.
  • +3 (11 voturi)    
   Nu a spus nimeni (Vineri, 26 noiembrie 2021, 11:48)

   UnAltVasile [utilizator] i-a raspuns lui GigiD

   ca ofera o protectie de lunga durata. Antivaccinistii tot trambiteaza cu asta. Daca stiai de vaccinul anti-gripal stiai ca nici asta de Covid n-are cum sa tina mai mult.
   • +3 (3 voturi)    
    covid nu e gripa (Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 9:35)

    GigiD [utilizator] i-a raspuns lui UnAltVasile

    https://m.hotnews.ro/stire/24526615
    'Scenariul potrivit căruia un vaccin nu ar putea proteja de coronavirs decât pentru câteva luni este răsturnat de directorul executiv al companiei Moderna, Stephane Bancel. Acesta crede că imunizarea produsă de vaccinul Moderna ar putea dura timp de "câțiva ani"'
    da, la momentul respectiv cand ziceai ca va dura cateva luni era un conspirationist si venea directorul moderna sa te contrazica.

    Sunt articole similare si cu directorul pfizer.

    Sunt articole cu 'experti' explicand ca un coronavirus nu este gripa iar mutatiile pe care le sufera sunt prea mici ca sa impiedice vaccinul sa functioneze.

    In realitate?
    protectia vaccinului scade semnificativ dupa cateva luni chiar impotriva aceleasi tulpini!
 • +14 (28 voturi)    
  Nu e singurul (Vineri, 26 noiembrie 2021, 9:15)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Am facut in copilarie vaccinul anti varicela si nu am facut boala. Acum cativa ani am descoperit ca nu am niciun fel de anticorpi pentru varicela si am refacut vaccinul. E amuzant si nu prea. De regula femeile care trec prin fertilizari asistate descopera ca nu au anticorpii pt varsat de vant pt ca se fac niste teste obligatorii. Si boala e foarte periculoasa pentru adulti.
  • -5 (47 voturi)    
   , (Vineri, 26 noiembrie 2021, 9:42)

   Hexadanus [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

   nu am auzit de nimeni caruia sa ii fie incalcate din drepturi - de a munci, de ex, deoarece nu avea anticorpi de varsat de vant.
  • +7 (19 voturi)    
   Tu ești special (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:08)

   Foresta [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

   Eu am făcut varicela în copilărie, 20 de ani mai târziu, au adus-o copiii acasă de la școală. Soția, care nu făcuse varicela în copilărie, a luat-o și a trecut extrem de greu prin ea, pe mine m-a durut la doi metri în față!
   Totuși, nu văd legătura între vaccinul contra COVID și cel contra varicelei.
   • +6 (10 voturi)    
    Mai citeste o data te rog (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:47)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Foresta

    Articolul intreaba daca acest vaccin e singurul care isi pierde efectul. Am raspuns ca nu, nu e singurul si am dat un exemplu personal.
  • +2 (4 voturi)    
   desteptule (Vineri, 26 noiembrie 2021, 22:18)

   mariokempess [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

   Antcorpii o sa fie produsi in momentul cand o sa fie nevoie.De aia ai facut vaccinul ala.
   • -1 (1 vot)    
    ... (Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 13:06)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui mariokempess

    Probabil ești mai deștept decât medicii care au făcut testele și au recomandat sa fac din nou vaccinul. Ce sa zic? Felicitări.
 • -11 (53 voturi)    
  Toate vaccinurile de corona ever!!! (Vineri, 26 noiembrie 2021, 9:15)

  Lok [utilizator]

  Au fost esecuri totale pana in anul 2020, cand mai avem unul in curs de evaluare. Nu treceau aprobarile ca eficacitatea era praf, virusul evita imunitatea, imunitatea nu tinea, efecte secundare ciudate, apoi au mai fost si unele oprite ca omorau soarecii testati cand erau expusi la alte virusuri decat cel din vaccin.
  De atunci pana acuma singura modificare e ca au schimbat metoda de livrare a produsului care produce imunitatea, deci nu sunt mari asteptari ca nu ai de unde.
  • +10 (38 voturi)    
   Uite că nu-i așa (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:10)

   Foresta [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Cel puțin la mine a funcționat și am avut protecția necesară! Nu m-am îmbolnăvit, deși am stat în casă cu 6 bolnavi de corona!
   • -1 (19 voturi)    
    LOL (Vineri, 26 noiembrie 2021, 11:14)

    JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Foresta

    Guess what?
    Ai auzit cumva de "asimptomatici"? Nu conspirationistii i-au inventat, ci autoritatile, iti amintesti?
   • -2 (14 voturi)    
    Uite ca Germania! (Vineri, 26 noiembrie 2021, 11:41)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Foresta

    Functioneaza ca in literatura stiintifica. Mai nu.
  • +11 (33 voturi)    
   Vaccinurile au salvat zeci de milioane de vieti (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:13)

   cicoare [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Si vor mai salva. Protejeaza impotriva infectarii intr-o anumita masura si impotriva cazurilor grave. Cea ce poate insemna diferenta dintre viata si moarte.
  • +4 (8 voturi)    
   Ce vaccinuri pt. corona (Vineri, 26 noiembrie 2021, 13:59)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   s-au facut pana in 2020? In primul rand ca nu prea exista interesul. Primul SARS a disparut destul de repede, doar la MERS poate sa se fi incercat mai mult. Apoi nu prea erau oameni expusi pe care sa testeze vaccinul.
   • +1 (5 voturi)    
    Doar vreo 40 plus. (Vineri, 26 noiembrie 2021, 14:49)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

    Dar nici nu ma obosesc sa ti le caut. Ai google da un filtru pre 2020 si buchiseste de zor.
    • +1 (1 vot)    
     In ce faza de testare au ajuns? (Vineri, 26 noiembrie 2021, 19:34)

     Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Asta ar spune cat de avansate erau. Daca erau doar incercari pe animale, nu erau prea importante, erau departe de final.
    • +3 (5 voturi)    
     MINŢI ! (Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 0:36)

     Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Epidemia cu virusul SARS s-a sfârşit în numai 8 luni, şi a produs numai 8.500 de cazuri în întreaga lume.
     NU a fost timp să fie produs un vaccin.
     De ce nu a fost produs ULTERIOR un vaccin anti-SARS? Fiindcă "Big Pharma" vrea să obţină profit. De ce să investească milioane pt. crearea unui vaccin contra unei boli care a dispărut?

     La fel e şi cu virusul MERS: acest virus produce doar câteva zeci, maxim sute de cazuri pe an (în decurs de 10 ani s-au înregistrat doar 2.500 cazuri MERS)
     În majoritatea acestor cazuri, oamenii iau virusul de la cămile. MERS se transmite foarte greu de la om la om.
     Deci iarăşi nu există un motiv comercial pt. a produce un vaccin anti-MERS, fiindcă sunt prea puţine cazuri.
     MERS e ca o banală răceală pt. cămile.
     Sunt sigur că, dacă ar muri cămilele de la MERS, atunci s-ar produce un vaccin pt. cămile.

     Surse:
     1. SARS: https://bit.ly/3FSnteK
     2. MERS: https://bit.ly/3HSYMRv
 • -15 (53 voturi)    
  Vaccinul gripal poate salva vieti (Vineri, 26 noiembrie 2021, 9:16)

  lumi74321 [utilizator]

  Vaccinul gripal nu este obligatoriu, si este contraindicat in anumite cazuri medicale. Diferenta este ca in conditiile covid, acum salvarea de vieti se vrea obligatorie.
  • +13 (39 voturi)    
   Si ce e rau in salvarea de vieti? (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:14)

   cicoare [utilizator] i-a raspuns lui lumi74321

   Centura nu e obligatrie si salveaza vieti? Dar mai e o diferenta, Covid e mult mai mortal si prin urmare se vor salva mai multe vieti.
   • +1 (3 voturi)    
    M-ai omorat cu centura aia... (Duminică, 28 noiembrie 2021, 16:13)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui cicoare

    Centura ramane in masina cand eu cobor, bine? Centura are la baza studii si un progres tehnologic de 50 de ani, timp in care a fost perfectionata continuu.
    Terminati cu meme luate de pe net ca se vede cat de sarac e duhul din spatelelor!
 • +16 (66 voturi)    
  Ati aparut, expertilor (Vineri, 26 noiembrie 2021, 9:41)

  Dogul [utilizator]

  Iar au început şoşocii sarabanda comentariilor absurde :)))
  • +11 (41 voturi)    
   Evident (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:15)

   cicoare [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   De asta orice dialog e futil. Probabil se va ajunge la obligativitatea certificatului verde pentru ca de argumente rationale nu tin cont.
   • 0 (2 voturi)    
    Probabil ca n-o sa vezi asa ceva. (Duminică, 28 noiembrie 2021, 16:14)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui cicoare

    Oricum guvernul asta nu are curajul sa faca asa ceva, e deja urat si are popularitate zero.
  • -10 (30 voturi)    
   poti sa ne spui (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:33)

   GNG [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Ce este absurd in ceea ce s-a spus pana acum?
  • -1 (11 voturi)    
   Tinere (Vineri, 26 noiembrie 2021, 11:46)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   cu aplaudaci dezbinari ca tine in cel mult 2 ani o sa fiti muritori de foame. Austria va fi experiment probabil.
 • -2 (32 voturi)    
  Mai este un aspect cu o mare diferenta (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:30)

  NeverBin [utilizator]

  Se mentioneaza in text, vaccinul antigripal a fost dezvoltat in anii '30 si disponibil pe scara larga 20 de ani mai tarziu.

  Cel de Covid a fost eliberat pe piata intr-un an cu conditia ca producatorii sa NU fie trasi la raspundere pentru efecte secundare pentru ca nici ei nu le stiu, abia acum descopera cat timp protejeaza. De aici si reticenta multora de a-l administra cat mai repede, ci asteapta sa vada ce se intampla cu ceilalti.

  In mod normal, un vaccin este aprobat dupa minim 5 ani.
  • +7 (17 voturi)    
   In tarile dezvoltate rata de vaccinare e mai mare (Vineri, 26 noiembrie 2021, 11:08)

   kanes [utilizator] i-a raspuns lui NeverBin

   Romania, Bulgaria, Ucraina, toate au rate de vaccinare mai scazute. E vorba de educatie, civilizatie si un grad de percepere al rolului cetateanului care lipsesc din aceste tari.

   In Romania nu exista scuza cu vaccinurile experimentale, au avut la dispozitie si vaccinuri clasice. Din pacate fake news-ul si lipsa edicatiei au facut ravagii. Suntem fruntasi la nevaccinare si decese. Experimentul "imunitatea naturala" s-a sfarsit tragic.
   • -2 (4 voturi)    
    tarile civilizate (Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 9:43)

    GigiD [utilizator] i-a raspuns lui kanes

    cetatenii din tarile astea civilizate pe care ii pupi in fund sunt prosti de dau in gropi fata de media din est.
    Daca ii zici 'hello' la un spaniol nu stie sa iti zica 'hello' inapoi.
    La stiintele exacte sunt praf - uita-te si la olimpiada(desi acolo participa elitele) si o sa vezi estul europei, asia si SUA pe primele locuri(SUA trimitand in mare parte cetateni americani de origine asiatica)

    faptul ca au construita infrastructura incomparabila cu Romania nu inseamna ca un cetatean de rand de acolo e mai destept sau mai informat decat unul de la noi.
    Cine a stat suficient de mult de vorba cu localnici stie chestia asta.

    Succesul campaniei in unele din aceste tari vestice este 99% dat de faptul ca sunt obedienti si au incredere oarba in guvern si in massmedia.
    In cazul de fata asta poate ca a fost un lucru bun.
    Pentru motivele gresite au facut ce trebuia
 • -7 (37 voturi)    
  Cu gripalul stii de la inceput (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:35)

  mescaline [utilizator]

  Nu iti promite nimeni ca e one and done, il faci daca vrei, in cunostinta de cauza.

  La covid ce incredere mai ai? Dupa coborarea repetata a stachetei in acest fake advertising, nu m-ar mira sa aflu-n primavara ca de fapt tine trei luni, and so on.

  Vaccinarea e un lucru normal, dar schimbarea constanta a regulilor jocului, timp de 2 ani, nu e OK.
  Cheltuirea a zeci de miliarde pe un produs care nu confirma nu e OK.
  Implementarea unor politici de sanatate pe baza unor specificatii care s-au dovedit eronate nu e OK.
  • +4 (22 voturi)    
   Despre ce vorbsti? (Vineri, 26 noiembrie 2021, 11:23)

   iolea [utilizator] i-a raspuns lui mescaline

   Aceleasi critici se potrivesc si vaccinului anti-gripal. Trebuie sa-l faci des, e "ineficient" etc. Daca nu te deranjeaza sa faci anual vaccinul anti-gripal, de ce te-ar deranja sa-l faci pe cel anti-Covid? Mai ales ca acesta din urma e mult mai periculos? Nu are logica ce spui.
   • -3 (7 voturi)    
    ăsta din urmă e mult mai periculos? (Vineri, 26 noiembrie 2021, 12:02)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui iolea

    adica vaccinu anticovrig?...văleu, o să te auză tovii gheorghiți și harafați, o să te auză
   • 0 (8 voturi)    
    Nu ma deranjeaza vaccinul (Vineri, 26 noiembrie 2021, 12:33)

    mescaline [utilizator] i-a raspuns lui iolea

    Gasesc vaccinarea normala si am cateva vaccinuri la activ.

    Nu ma deranjeaza niciun lucru care face ceea ce scrie pe ambalaj ca face. Chiar daca face prost.

    Daca nu face, sau face mai putin, sau altfel si aflu dupa ce l-am platit si consumat- da, ma deranjeaza.

    Daca tu esti OK in situtia in care te plimbi fara griji la 9 luni dupa inoculare, crezandu-te protejat, desi vaccinul "tine" sase, foarte bine. Spor la plimbare.
 • -10 (30 voturi)    
  da, scade la gripa (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:44)

  an_drei [utilizator]

  Ideea e sa te uiti de ce scade la gripa? pai scade ca face o grmada de mutatii. COVID nu face mutatii care sa faca vaccinul ineficient. Delta l-a facut mai inficient pentru ca e mai contagios dar anticorpii generati functioneaza la fel pentru ca e acelasi spike si acelasi anticorp.

  Deci coparatia cu vaccinul antigripal e mincinoasa. Pur si simplu vaccinurile ce le avem acum anti covid nu sunt eficiente in prevenirea infectarii. In schimb inca sunt eficiente impotriva formelor grave, ceea ce e foarte important: vrem sa evitam spitalizarile si decesele, cu raceli am mai trait si nu sunt o tragedie.

  Aici a fost o problema de marketing care acum ii musca de fund. Pe studiile initiale cand anticorpii erau pana la cer evident ca au fost si cifre bune de preventie la infectare. Si s-au tot aruncat aceste cifre in fata oamenilor ca sa ii motiveze.

  Acum cand se vede ca acel numar de anticorpi scade repede in loc macar sa schimbe discursul si sa spuna ca asta e, imunitatea nu este doar despre anticorpi ci ca exista si latura imunitatii celulare pe care nu o putem masura si care dupa cum vedem are succes impotriva formelor grave, ei contiuna pe ideea anticorpilor si vin cu boostere.

  Hai sa acceptam ideea ca a fost bun vaccinul asta pentru inceput dar ca e timpul sa vina cu o solutie de durata. Dozele sunt scumpe si daca ai de gand sa vaccinezi 7 miliarde tot la 6 luni practic te-ai ales cu o gasca ce face oua de aur. Producatorii de vaccin au ca si scop principal profitul si nu sanateatea publica.
  • +4 (10 voturi)    
   Zau? (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:54)

   ontario [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   "COVID nu face mutatii care sa faca vaccinul ineficient"
   "Delta l-a facut mai inficient"
   Aceste informatii se bat cap in cap, te contrazici singur cea ce te face lipsit de credibilitate. Si mai spui si minciuni. Iata mutatiile de pana acum

   Alpha (B.1.1.7 and Q lineages)
   Beta (B.1.351 and descendent lineages)
   ta (B.1.617.2 and AY lineages)
   Gamma (P.1 and descendent lineages)
   Epsilon (B.1.427 and B.1.429)
   Eta (B.1.525)
   Iota (B.1.526)
   Kappa (B.1.617.1)
   1.617.3
   Mu (B.1.621, B.1.621.1)
   Zeta (P.2)

   https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/variant-info.html
   • -3 (13 voturi)    
    mai documenteaza-te (Vineri, 26 noiembrie 2021, 13:59)

    an_drei [utilizator] i-a raspuns lui ontario

    Sa dai copy paste la niste denumiri, cifre si linkuri e usor. In schimb e mai greu sa petreci timp si sa incerci si sa poti sa intelegi ceea ce citesti.

    Nu am spus ca nu exista mutatii. Alfa si Delta sunt mutatii ce fac virusul mai contagios. Dar ele nu modifica structura proteinei spaike astfel incat anicorpii obtinuti anterior prin infectare sau vaccinare sa devina ineficienti si sa nu mai recunoasca noua varianta de virus.

    Daca ai tu dreptate si stii tu asa de bine ca mutatile astea au facut vaccinul ineficient atunci spune-mi tu de ce nu s-a facut alt vaccin pentru "noul spike" mutat ce cauzeaza ineficienta. La vaccinurile mARN au spus ca in 3 saptamani pot reface formula si sa genereze anticopri pentru noul spike. Dar nu e cazul. Varianta sud-africana a fost singura care a apucat sa capete ceva amploare si sa fie mai greu de recunoscut de catre anticorpi, dar din fericire delta fiind mult mai contagioasa a cam facut-o sa dispara.

    Daca in loc de Delta am fi avut Sud-africana, intradevar partial ar fi semanat cu situatia de la gripa dar nu e asa. COVID nu se muteaza ca si gripa cu toate ca a avut extrem de multe ocazii sa o faca. Au trecut deja aproape 3 ani de cand circula si suntem la aceiasi formula de vaccin.
    • -4 (8 voturi)    
     Mama...mama (Vineri, 26 noiembrie 2021, 14:38)

     tavu [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

     Ce expert avem noi aici....astia de Nobel plang cand aud de tine....cum le zici tu ca un baiat mare...
     • +4 (6 voturi)    
      multumesc (Vineri, 26 noiembrie 2021, 15:21)

      an_drei [utilizator] i-a raspuns lui tavu

      Multumesc de compliment. Cat timp nu poti spune nimic, nici marcar nu ai abilitatea de a-ti expune parerile poti sa te faci ca ironizezi linistit.
     • 0 (2 voturi)    
      tot ce spune (Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 9:44)

      GigiD [utilizator] i-a raspuns lui tavu

      tot ce spune el acolo a fost explicat de 'experti' in diverse articole, nu zice din capul lui.
      Dar desteptul de tine face ironii
 • -6 (12 voturi)    
  tocmai asa ar trebui (Vineri, 26 noiembrie 2021, 11:00)

  an_drei [utilizator]

  Asa ar si trebui: sa tratam covidul ca si pe o gripa. Deja incet incet lumea se imunizeaza. Fie prin vaccin fie prin infectare, virusul ramane tot mai mult fara gaze naive. Delta e imposibil de eradicat si de oprit. COVID devine endemic, la fel ca si gripa. Da, e periculos, la fel e si gripa. Da, avem categorii de risc, la fel e si cu gripa.

  Deci nu inteleg de nu avem aceiasi abordare: cine se stie in zona de risc (varsta, obezitate, diabet, hipertensiune, etc) sau cine pur si simplu vrea sa aiba mintea linistita se duce si cere booster dupa booster. Pe ceilalti lasa-i in pace. Nu tinerii sanatosi umplu spitalele. Vaccineaza pe cine e in categoria de risc in primul rand. Dar noi fortam vaccinul la tineri, si pe pensionarii care reprezinta majoritatea candidatilor de sptilaizare ii lasam in dunga lor.

  Din pacat s-a reusit inducerea panicii in randul tinerilor, a copiiilor a oamenilor sanatosi. Media si guvernul care dintr-un oarecare motiv stupid ce concentreaza pe panica si procent de vaccinare crescut. Atentie, nu procent dintre cei vulnerabili, ci doar procent. Vor sa dea bine ca au avut success. Pai UK care ne arata ca dupa vaccinare scade mortalitatea a inceput cu batranii si vulnerabilii si o lunga perioada de timp ca si tanar nu aveai sanse la vaccin. Acolo vulnerabilii s-au vaccinat, si apoi da, ai cifre bune indiferent de cat de multi tineri tot vrei sa vaccinezi. Noi pare ce vom sfarsii vaccinand sanatosii si lasadu-i nevaccinati pe vulnerabili.
  • +6 (16 voturi)    
   Abordare absurda (Vineri, 26 noiembrie 2021, 12:04)

   kmcd [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   Cum sa lasi majoritatea populatiei nevaccinata cand ea este vector de transmisie? Cum sa te imunizezi natural cand asta produce morti pe banda rulanta? Pana sa se imunizeze natural populatia dispar milioane de oameni din categoria celor vulnerabili care nu mai apuca sa se imunizeze.

   Tu nu te intrebi de ce solutii aparent simple nu au fost implementate pana acum? Pentru ca sunt proaste si criminale de-a dreptul.
   • -2 (14 voturi)    
    ai scurt circuit in logica (Vineri, 26 noiembrie 2021, 14:11)

    an_drei [utilizator] i-a raspuns lui kmcd

    1. Cum sa lasi majoritatea populatiei nevaccinata cand ea este vector de transmisie?
    - Pentru ca vaccinul este ineficient in prevenirea transmiterii bolii. Pentru ca vaccinatii se infecteaza si dau mai departe. Dpdv al transmiterii vaccinul e ca apa sfiintita: nici n-ajuta, nici nu strica. Te uiti la tarile cu valuri mari si te uiti ca s-au vaccinat si ca nu e nici o diferenta fata de cei ce nu s-au vaccinat dpdv al transmiterii.
    - Pentru ca majoritatea populatiei nu moare de la covid. Majoritatea experimenteaza nimic, raceala sau o forma de raceala mai puternica.

    2.Cum sa te imunizezi natural cand asta produce morti pe banda rulanta?
    - Produce doar in randul vulnerabililor. COVID are mortatilate de 0.3%. No, pe acei 0.3% trebuie sa ii protejezi de la vaccinare, izolare, profilaxie, pregatirea organismului etc. Noi vrem sa ii vaccinam pe ceilalti 99.7% si sa ne laudam ca avem rata mare de vaccinare.
    - Nu am spus ca mergem pe imunizare naturala. Am spus ca cei vulnerabili trebuie imunizati prin vaccinare, etc. Citeste din nou.

    3. Tu nu te intrebi de ce solutii aparent simple nu au fost implementate pana acum? Pentru ca sunt proaste si criminale de-a dreptul.
    - Ideea vaccinarii a pornit de la eficatiate impotriva transmiterii de 95%. Fara boostere acea cifra nu mai exista. OMS a spus ca e imoral sa dai boostere la oameni sanatosi: https://www.cnbc.com/2021/09/14/giving-covid-booster-shots-to-healthy-people-is-not-right-who-says.html
    • -6 (8 voturi)    
     Pfui (Vineri, 26 noiembrie 2021, 14:40)

     tavu [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

     Expertul lu peste prajit...cum le-ai rezolvat tu din 3 fraze. Stii care-i chestia cu covidiotii? Nu-si dau seama ca sunt covidioti
     • +4 (6 voturi)    
      asa e (Vineri, 26 noiembrie 2021, 15:17)

      an_drei [utilizator] i-a raspuns lui tavu

      Multumesc pentru argumente, ai dreptate, chiar am ce invata de la tine.
    • -3 (5 voturi)    
     Fact checking (Vineri, 26 noiembrie 2021, 17:26)

     Task Damager [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

     De unde ai scos cifra de 0.3%? Din burta, cred...
     Pe worldometers este acolo sus un total:

     Cases which had an outcome:

     Recovered / Discharged: 235,483,485 (98%)
     Deaths: 5,203,440 (2%)
     • +3 (5 voturi)    
      fact cheking the fact checkers (Vineri, 26 noiembrie 2021, 20:02)

      an_drei [utilizator] i-a raspuns lui Task Damager

      Acolo ai numarul de cazuri CONFRIMATE din oameni testati. Asa s-a indus initial panica cu mortalitatea de 5%: testare putina, decese multe.

      S-au facut studii pe baza anticorpilor pentru a se vedea rata de infectare reala, nu cea comunicata de militari la ora 12 ca sa bage spaima in oameni.

      Studiu pe Islanda (0.3%): https://www.jwatch.org/na52393/2020/09/17/new-data-covid-19-mortality-and-antibody-response

      Aici se discuta despre mai multe studii de la 0.08% in cazul Iranului la 0.4 - 0.6 in cazul anumitor state din US unde au fost anumite politici problematice: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7810031/
   • +3 (3 voturi)    
    Poate ca nu mai e necesara vaccinarea (Vineri, 26 noiembrie 2021, 17:08)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui kmcd

    https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-25206769-studiu-romania-are-cea-mai-mare-rata-imunizare-din-europa-dupa-trecerea-prin-boala-70.htm
    Fiecare se imunizeaza, cum vrea, cum poate, cat il duce capul. Eu le am facut pe amandoua: si covidu' si vaccinu'! La 70% imunizare naturala, nu mai esti chiar la inceputul pandemiei, nu?
    • 0 (2 voturi)    
     se pare (Vineri, 26 noiembrie 2021, 20:04)

     an_drei [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

     Ca suntem si mai rau. Nu lasam lumea la magazin, discutam sa nu ii mai lasam la munca. De zici ca nu avem vaccin, antivirale noi specifice pt COVID (Merck si Pfizer). E tot mai dramatic si mai periculos tot.
  • -1 (3 voturi)    
   iiiiiiiii (Vineri, 26 noiembrie 2021, 17:22)

   Task Damager [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   " Noi pare ce vom sfarsii" - pe la scoala ai cam ocolit-o pe profa de romana... bine ca esti expert in biologie macar.
   • +1 (3 voturi)    
    ms de corectura (Vineri, 26 noiembrie 2021, 20:08)

    an_drei [utilizator] i-a raspuns lui Task Damager

    Nu am ocolit-o, chiar nu am avut probleme, dar nefolosind in scris multi ani la rand se pare ca pe unele nu le mai nimeresc. Nici o problema, se pot invata din nou.
    Totusi nu as da dismiss la argumente pe baza greselilor gramaticale.
 • -5 (15 voturi)    
  Golanie in toata regula! (Vineri, 26 noiembrie 2021, 11:06)

  Idiotul_fUtil [utilizator]

  Asa ceva se vede mai rar...
 • -2 (20 voturi)    
  Naratiunea vaccinulei era... (Vineri, 26 noiembrie 2021, 11:23)

  mike123 [utilizator]

  Initial ca: te imunizeaza fata de covid, apoi s-a schimbat: ca te protejează în primul rând de forme severe, iar mai apoi ca: te protejeaza de deces!
  Mai nou, "imunitatea" se reduce la 3-4 luni - SIC!
  • +5 (13 voturi)    
   Nu s-a schimbat (Vineri, 26 noiembrie 2021, 11:52)

   chirul [utilizator] i-a raspuns lui mike123

   Au aparut mutatii care au scazut eficacitatea vaccinului care ramane totusi cea mai puternica arma impotriva pandemiei. Chiar si impotriva variantei Delta ramane eficient, previne infectarile, cazurile grave si scade mortalitatea. E infinit mai bun decat nimic.

   Tu confunzi medicina cu religia, astepti miracole si medicamente minune. Orice medcament are lmitele sale, efecte secundare, insa beneficiile depasesc cu mult aceste neajunsuri.
   • -3 (5 voturi)    
    Greu de combatut (Vineri, 26 noiembrie 2021, 17:28)

    Task Damager [utilizator] i-a raspuns lui chirul

    Greu de combatut pe cei cu mintea odihnita :)
 • +13 (21 voturi)    
  Observatii (Vineri, 26 noiembrie 2021, 11:26)

  iolea [utilizator]

  Testele s-au facut mai ales pe vaccinul Pfizer, avem nevoie de date asupra celui Moderna. Mai sunt vacinuri de autorizat care ar putea avea eficienta mai ridicata.

  Titrul anticorpilor s-ar purtea sa fie mai putin relevant in conditiile in care organismul are si alte masuri de protectie stimulate de vaccin. Sunt inca multe necunoscute, dar pana acum aceste vaccinuri au salvat nenumarate vieti in tarile cu rate mari de vaccinare.

  Alta solutie nu avem si varianta dorita de antivaccinisti este cea mai proasta, vedem cate victime a cauzat vaccinarea insuficienta in Romania


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by