​România se așteaptă să vaccineze doar unul din 5 copii din grupa de vârstă 5-11 ani, pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat astăzi primul vaccin, cel dezvoltat de Pfizer/BioNTech. Obiectivul de acoperire vaccinală în rândul copiilor sub 12 ani din România este de doar 20%, "date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală", se arată în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, document elaborat de Ministerul Sănătății.

Copil vaccinat anti-Covid-19Foto: Facebook - RO Vaccinare

Potrivit documentului "Strategia de vaccinare împotriva COVID-19", obiectivele pentru anul 2022 sunt:

  • Obiectivul de acoperire vaccinală este de peste 20% pentru copii cu vârsta mai mică de 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală, urmând a fi reevaluată perioadic.
  • Obiectivul de acoperire vaccinală este de 70% pentru populația generală cu vârsta egală sau mai mare de 12 ani.

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat joi administrarea vaccinului împotriva COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani, deschizând calea inoculării acestora împotriva coronavirusului în contextul în care continentul se luptă cu un nou val pandemic - valul 5.

Când ar putea începe vaccinarea copiilor în România

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a început pregătirile logistice pentru administrarea vaccinului la copii și pentru optimizarea platformei de programare, declara recent coordonatorul campaniei de vaccinare din Români, Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghță spune că până acum au fost identificate 45 de cabinete în unități sanitare și alte 135 de cabinete în centre de vaccinare unde se folosește vaccinul Pfizer și unde vor putea fi vaccinați copiii cu vârsta între 5 și 11 ani.

Vor fi trei posibilități de vaccinare: în cabinetele organizate în centrele adresate populației generale, în centrele din unitățile sanitare și în cabinetele de medicină de familie.

Momentul când va începe efectiv vaccinarea ține de livrarea dozelor, spune Valeriu Gheorghiță. În platforma naţională de programare, la fiecare centru de vaccinare, se va menţiona dacă se pot administra şi vaccinuri pentru grupa de vârstă 5-11 ani.

"Probabil că vom asocia către fiecare centru, pe hartă, un icon care să identifice această posibilitate, de administrare la copii, şi, de asemenea, centrul în sine va fi redenumit astfel încât pentru populaţie să fie uşor de identificat şi de efectuat programarea", a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 poate fi consultată aici.

Citește și: