Medicamentele antivirale aduse ilegal în țară și vândute pe piața neagră, căutate de o parte dintre pacienții bolnavi de COVID-19, nu sunt aduse pe căi legale în țara noastră și nu sunt recomandate și folosite de către medici deoarece nu există dovezi științifice privind eficiența lor, a declarat marți Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Toate moleculele pe care Comisia de Boli infecţioase le recomandă pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19 sunt menţionate în cadrul protocolului terapeutic. Pentru aceste medicamente (aduse ilegal - n.red.) nu există o recomandare fermă de utilizare. Dacă ar fi fost dovezi ştiinţifice în acest sens, acestea ar fi fost luate în considerare, am fi găsit o formulă prin care aceste medicamente să fie adus pe căi legale în România şi utilizate aşa cum se cuvine, profesional, în urma unui consult, ca urmare a unei prescripţii medicale. În acest moment nu sunt dovezi ştiinţifice care să recomande, din punct de vedere ştiinţific, utilizarea respectivului antiviral", a afirmat Andrei Baciu.

Cel mai cunoscut antiviral adus pe piața neagră din alte țări este Arbidol, medicament folosit în Ucraina și Republica Moldova, dar neautorizat în Uniunea Europeană.

Andrei Baciu îi sfătuiește pe românii care se infectează cu SARS-CoV2 să meargă la medic, unde pot primi Favipiravir, antiviralul Terapia Cluj, care face parte din protocolul de tratament pentru forme ușoare de COVID-19. Favipiravir poate fi administrat și acasă, dar este nevoie de consult medical în ambulatoriu pentru a îl obține și este eliberat doar în farmaciile cu circuit închis, din spitale.