Programul de guvernare pe Sănătate: Atingerea pragului de 10 milioane de vaccinați în 90 de zile, teste gratuite pentru angajații din sectoare esențiale și antivirale cu rețetă în farmacii

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 23 noiembrie 2021, 14:33 Actualitate | Sanatate


Spitalul COVID-19
Foto: AGERPRES
 documente
Programul de guvernare în domeniul sănătății propune o serie de "măsuri urgente pentru controlul pandemiei", printre care resetarea campaniei de informare privind campania de vaccinare împotriva COVID-19, testarea gratuită pentru anumite categorii de angajați, "restabilirea încrederii în autorități", repoziționarea Ministerului Sănătății ca autoritatea care ia deciziile de sănătate publică precum și eliberarea de medicamente antivirale, cu prescripție medicală, în farmaciile cu circuit deschis, se arată în draftul programului, obținut de HotNews.ro.

Două dintre principalele obiective din perioada următoare sunt:
 • Sprijinul general acordat vaccinării are ca obiectiv atingerea pragului minim de 10 milioane de persoane vaccinate complet într-un interval de 90 de zile.
 • Extinderea testării prin înființarea de noi centre și asigurarea unui număr lunar de teste gratuite pentru angajații sectoarelor esențiale, pentru o perioadă definită de timp.
De asemenea, noua conducere a Ministerului Sănătății își propune să aprobe eliberarea de antivirale în farmaciile cu circuit deschis, dar numai pe bază de prescripție medicală. Actuala și fosta conducere a Ministerului Sănătății au luat decizia ca antiviralele să fie eliberate numai în farmaciile cu circuit închis, din spitale, din cauza potențialelor efecte adverse.


Măsuri pentru controlul pandemiei prevăzute în programul de vaccinare:
 • Măsurile sanitare cu impact asupra angajaților și activității companiilor trebuie luate în urma consultărilor reale și a participării EFECTIVE a reprezentanților celor implicați sau afectați. Este necesar un parteneriat real între autorități și mediul socio-economic, care să formeze împreună mecanismul național care duce la luarea deciziilor în privința controlului pandemiei.
 • Măsurile cu impact pozitiv asupra sănătății publice, dar cu efecte negative asupra mediului economic și social, trebuie însoțite de un pachet de măsuri în care trebuie stabilite clar perioada de aplicare, impactul și instrumentele financiare de compensare a efectelor negative.
 • Restabilirea încrederii în autorități se poate realiza prin aducerea urgentă în prima linie a specialiștilor din sănătate și respectarea recomandărilor lor profesionale. Este esențială profesionalizarea funcțiilor publice cu atribuții în combaterea pandemiei și renunțarea la plasarea unor persoane în funcții publice doar pe baza apartenenței politice.
 • Ministerul Sănătății trebuie repoziționat ca autoritatea națională care ia deciziile necesare privind sănătatea publică și asistența medicală, necesare pentru controlulpandemiei și pentru asigurarea accesului la servicii de sănătate a tuturor categoriilor de pacienți.
 • Măsurile legislative pentru combaterea pandemiei trebuie să fie bine delimitate temporal, să fie nediscriminatorii și să nu genereze injustiție socială sau economică. Ele nu trebuie să pună în pericol funcționarea sectoarelor vitale și mai ales a sistemului de sănătate.
 • Susținerea campaniei de vaccinare trebuie făcută printr-o abordare onestă față de populație. Este necesară regândirea conceptului campaniei de informare privind vaccinarea și adaptarea acesteia pentru diversele categorii sociale și în funcție de mediul de proveniență (rural-urban).
 • Sprijinul general acordat vaccinării are ca obiectiv atingerea pragului minim de 10 milioane de persoane vaccinate complet într-un interval de 90 de zile. Atingerea acestui prag poate asigura imunitatea colectivă și în România (dacă se iau în considerare și persoanele trecute prin boală) și revenirea în mod sustenabil la NORMALITATE.
 • Extinderea testării prin înființarea de noi centre și asigurarea unui număr lunar de teste gratuite pentru angajații sectoarelor esențiale, pentru o perioadă definită de timp.

De asemenea, în programul de guvernare se vorbește despre accesul permanent și echitabil la serviciile de sănătate în context pandemic, dar și post-pandemic, ce implică următoarele obiective majore:

I. Măsuri imediate necesare pentru oprirea valului pandemic, reducerea rapidă a numărului de decese, accesul universal la investigații, tratament și testare; asigurarea accesului neîntrerupt la servicii medicale a pacienților cu boli cronice pentru a evita consecințele dramatice din anul 2020 care au dus la o mortalitate în exces de 20.000 de persoane în intervalul octombrie-decembrie.
 • Reorganizarea Ministerului Sănătății, reînființarea unei structuri de sănătate publică și a celei de coordonare a intervențiilor pentru asigurarea asistenței medicale și a tratamentului pentru persoanele infectate cu SARS C0V-2 și a celor cu alte patologii.
 • Pregătirea sistemului de sănătate pentru evitarea repetării situației din valul 4 - dezvoltarea serviciilor ambulatorii de asistență medicală primară și de specialitate (pachet de investigații realizate în ambulator, protocoale de tratament cunoscute și aplicate), structuri de coordonare a asistenței medicale spitalicești la nivel județean, organizarea și realizarea de stocuri ale bazei logistice de aprovizionare și de intervenție, structură de coordonare la nivelul Ministerului Sănătății.
II. Includerea în programul de guvernare și finanțarea prin legea bugetului de stat pentru anul 2022 a priorităților propuse în cadrul coaliției, care să asigure reziliența sistemului de sănătate și accesul sigur la servicii de sănătate și medicamente al cetățenilor români.

III. Finanțarea sistemului de sănătate


Detalierea obiectivelor majore:

I. Gestionarea rapidă a situației de criză sanitară. Acțiuni urgente.

I.I. Diagnosticul și tratamentul pacienților COVID-19:
 • 1. Accesul facil la diagnostic și tratament al pacienților COVID-19: centre ambulatorii de diagnostic și tratament (ambulatorii de specialitate, centre de permanență) în toate orașele care să ofere consultații, investigații și prescripție rapidă pacienților diagnosticați cu COVID-19.
 • 2. Accesul la medicație antivirală pe bază de prescripție în farmaciile cu circuit deschis.
 • 3. Call-center pentru medicii de familie/ alte specialități care tratează pacienți COVID-19 pentru consiliere profesională (în parteneriat cu societățile profesionale medicale).
 • 4. Stabilirea urgentă a criteriilor de internare în spital a pacienților COVID-19.
 • 5. Constituirea structurii de coordonare a intervenției (MS) și a unității de achiziție, stocare și distribuție a medicației specifice pacienților COVID-19 (MS, DSU, Unifarm).
 • 6. Organizarea unei structuri județene funcționale de coordonare a acordării asistenței medicale, cu reprezentanți ai spitalelor din județ, a DSP și CJ pentru repartizarea pacienților cu COVID-19 și a celor cu boli cronice în funcție de disponibilitatea serviciilor medicale de asistență spitalicească.
 • 7. Stabilirea circuitului pacientului infectat cu SARS CoV-2. Pachet de informații ușor accesibil pentru toți cetățenii (Ce fac dacă am un test pozitiv, dacă sunt contact al unui caz pozitiv? Unde mă adresez? Când și unde mă prezint la medic? De unde procur medicația de care am nevoie?) și încurajarea prezentării timpurii la medic a persoanelor simptomatice.
I.II. Accesul universal la testare este esențial pentru următoarele 60 de zile
 • 8. Asigurarea de teste rapide de calitate corespunzătoare conform listei ECDC, decontabile pe baza unui preț de referință.
 • 9. Organizarea de centre de testare, eventual în spații dedicate în actualele centre de vaccinare.
 • 10. Instruire în vederea testării/ auto-testării gratuite a angajaților nevaccinați în toate instituțiile publice minimum o dată pe săptămână și pentru unitățile sanitare de 2-3 ori pe săptămână.
 • 11. Acces gratuit la testare o dată pe săptămână la centre de testare, medici de familie și ambulatorii de specialitate pentru persoanele asimptomatice.
 • 12. Testarea elevilor, în cazul redeschiderii școlilor și liceelor, dar și a studenților, prin teste din salivă, minimum o dată pe săptămână (redimensionarea necesarului propus inițial de Ministerul Educației, în funcție de acceptabilitate).
I.III. Continuarea campaniei de vaccinare, în paralel cu punerea în funcțiune a unei campanii credibile de informare
 • 13. Campanie de informare dedicată populației generale, părinților, persoanelor din categorii vulnerabile, inclusiv din mediul rural.
 • 14. Comunicare/ informare beneficii vaccinare în parteneriat cu autoritățile locale și angajatorii, reprezentanți ai cultelor, reprezentanți ai mass-media, INSP, societățile profesionale medicale.
I.IV. Set de măsuri non-farmacologice pentru reducerea numărului de cazuri și de decese, ca parte a unui Pact Național de Solidaritate:
 • 15. Autoritățile, cultele religioase, angajatorii și mass-media explică și încurajează regulile de reducere a transmiterii COVID-19.
 • 16. Decalarea reală a programului de lucru pentru reducerea aglomerației în mijloacele de transport în comun, organizarea în schimburi a programului școlar pentru reducerea aglomerației.
 • 17. Introducerea oriunde este posibil a regimului de tele-muncă.
 • 18. Suspendarea limitată a activităților neesențiale care generează aglomerație.
 • 19. Utilizarea certificatului verde european într-o manieră nediscriminatorie, cu acces universal la vaccinare și testare.
I.V. Resursele umane în sănătate
 • 20. Posibilitatea transformării contractelor temporare ale personalului medical angajat în unitățile care tratează pacienți COVID în contracte permanente.
 • 21. Creșterea numărului de locuri în specialitățile deficitare (ATI, boli infecțioase, epidemiologie, pneumologie).
 • 22. Parteneriat cu organizațiile profesionale (CMR, OAMGMAMR) și cu universitățile/ facultățile de medicină pentru sprijinul personalului din unități sanitare și DSP (studenți, rezidenți).
 • 23. Parteneriat de încredere cu mediul universitar medical ca furnizor de instruire și resurse umane înalt calificate și pol de referință în practica medicală.
I.VI Investiții de urgență
 • 23. Prioritizarea investițiilor în structura secțiilor boli infecțioase și ATI, pentru creșterea siguranței pacienților, mai ales prin redimensionarea rețelelor de furnizare a energiei electrice și a oxigenului; reabilitarea de urgență secțiilor de boli infecțioase afectate de incidente majore (Matei Balș, Constanța).
 • 24. Asigurarea sprijinului financiar, dacă este solicitat, pentru furnizorii de oxigen ai unităților sanitare.
 • 25. Sprijinirea producătorilor din industria farmaceutică din România prin măsuri administrative sau fiscale.

Noul Guvern are și obiective legate de reziliența sistemului de sănătate și își propune să ofere "acces sigur la servicii medicale de bună calitate, pentru fiecare cetățean":
 • 1. Rețea națională de centre medicale comunitare
 • 2. Asigurarea personalului medical necesar în mediul rural și în zone defavorizate
 • 3. Acces mai bun, în mediul rural și în zonele defavorizate, la medicamente, inclusiv la cele compensate și gratuite
 • 4. Rețea de centre de asistență medicală ambulatorie de specialitate
 • 5. Asistență medicală spitalicească
 • 6. Prevenția și programele de sănătate
 • 7. Centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice și îngrijirile la domiciliu
 • 8. Dezvoltarea mediciniei școlare, inclusiv prin dezvoltarea unui curriculum de pregătire specific, care să asigure asistență medicală și sprijin pentru informare și educația pentru sănătate în școli
 • 9. Accesul neîngrădit la medicamente esențiale, compensarea/ gratuitatea medicamentelor din programele naționale și a vaccinurilor; reevaluarea politicii medicamentului și încurajarea producției autohtone de produse farmaceutice
 • 10. E-sănătate - Elaborarea și implementarea unei Strategii Naționale de e-Sănătate, cu termene de implementare clare și cu finanțare sustenabilă
 • 11. Exercitarea profesiei medicale

Alte obiective:
 • Restructurarea sistemului de Sănătate Publică - se va baza pe o Cartă a Sănătății Publice
 • Finanțarea sistemului de sănătate - creșterea finanțării publice pentru sănătate până la cel puțin 0,5% din PIB anual, în scopul apropierii de media UE și finanțării corespunzătoare a sectorului sanitar, și implementarea bugetării multianuale în sectorul sanitar, precum și asigurarea unui grad ridicat de absorbție al fondurilor europene dedicate domeniului sănătății în perioada 2021-2027 și valorificarea acestei oportunități ca o sursă suplimentară de finanțare a sistemului de sănătate din România.
 • Investiții de 2,4 miliarde de Euro din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru sporirea accesului la servicii de sănătate.
 • Investiții în sănătate de 2,8 miliarde de Euro din fonduri europene prin Programul Operațional Sanatate pentru:
 • construirea spitalelor regionale (Cluj, Craiova, Iași) și alte infrastructuri spitalicești noi cu impact teritorial major
 • investiții în dotări pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate din spitale
 • creșterea calității serviciilor de asistență medicală primară și comunitară (centre medicale comunitare), a serviciilor oferite în regim ambulatoriu (ambulatorii de specialitate), servicii de reabilitare, paliaţie şi îngrijiri pe termen lung, adaptate fenomenului de îmbătrânire a populației şi nevoilor de servicii de sănătate digitalizarea sistemului medical
 • Finanțarea corespunzătoare a medicinei de familie
 • Dezvoltarea asigurărilor complementare voluntare de sănătate, prin creșterea ponderii fondurilor private, care să co-finanțeze servicii medicale
 • Accesarea de fonduri europene pentru sănătate din programele centralizate gestionate de Comisia Europeană EU4Helath, Digital Europe și Horizon Europe
 • Investiții în infrastructura de sănătate prin programe de finanțare ale autorităților locale
 • Stimularea investițiilor în cercetare şi inovație în medicină
 • Sprijinirea dezvoltării turismului medical și de wellness din România (ape termale și minerale/ curative, balneologie, centre de recuperare etc.)Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3119 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  m-am linistit, s-a ajuns unde s-a vrut (Marţi, 23 noiembrie 2021, 14:46)

  stupidu [utilizator]

  daca inainte era controversa legata de faptul ca se vor asigura teste gratuite bugetarilor discriminindu-se angajatii din sectorul privat acum s-a lamurit si treaba asta: "teste gratuite pentru angajații din sectoare esențiale" - unde sectoarele esentiale sint de fapt specialii bugetari :)) tot aia ca si pina acum: vezi pensii ce nu se bazeaza pe contributivitate, vezi iesire anticipata la pensie, vezi tichete de vacanta, vezi norma de hrana, vezi spor ecran si altele. apropo: sa nu uitati sa mariti impozitele si virsta de pensionare pentru "burghejii" aia de lucreaza la privat ca nu va mai ajung banii de pensii si de teste gratuite!
 • +7 (9 voturi)    
  Altul care viseaza 10 mil in cateva zile (Marţi, 23 noiembrie 2021, 14:49)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Citisem un banc acum cativa ani:

  Un tip statea la un colt de bloc si astepta sa vina un prieten ca sa mearga la bere. Primeste un SMS. Scoate tipul telefonul si citeste "intarzii 10 minute. daca nu ajung nici in 10, mai citeste o data mesajul".

  Asa si aici o sa fie. Peste 85 de zile vor spune ca in 90 de zile se vor vaccina 10 mil. Apoi iar peste 85. Cam cum a facut Citu intai cu mai, apoi iunie, apoi iulie si tot asa.

  Cred ca o sa dispara pandemia si noi pe la 9.900.000 o sa fim. Nu, nu zic de ambele doze, ci de doze care sa tina anticorpii activi. Peste 2 luni deja vor avea eficienta scazuta cei care au facut rapel in prima jumatate de an. Noi si bulgarii.
 • +2 (4 voturi)    
  . (Marţi, 23 noiembrie 2021, 14:50)

  AbMo [utilizator]

  Doua idei sar in ochi, la o prima vedere, desi e vorba doar despre "citit printre randuri":

  1. Certificatul verde se doreste in continuare implementat la locul de munca, intr-o forma cat mai digerabila, insa la fel de restrictiva pana la urma.

  2. Se urmareste indepartarea lui Arafat din lantul decizional Covid (se trec responsabilitati la MS).

  Ramane de vazut ce sa va implementa pana la urma...
 • +6 (8 voturi)    
  teste gratuite pentru...ati ghicit: SPECIALI (Marţi, 23 noiembrie 2021, 14:54)

  Kivek [utilizator]

  se vede ca guvernul e condus de gradati, isi dau mariri de pesnii speciale, teste gratuite si noua...amenzi pt ca nu ne-am testa pe bani
 • +4 (6 voturi)    
  eh (Marţi, 23 noiembrie 2021, 14:58)

  nikita11 [utilizator]

  singura masura urgenta sunt micii si berea. categoric psd poate sa aduca cateva milioane de vaccinati daca trebuie. au si listele din cimitire, deci chiar nu e o problema.
 • +4 (6 voturi)    
  Vise vise vise! (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:09)

  Gicu_Pandalicu [utilizator]

  Partidele dominante in Romania ultimelor 30 ani ne vor demonstra in 6 luni cat de bine se tin ele de programele de gurvernare...mai ales pentru propiile lor buzunare.
 • +3 (13 voturi)    
  Si cum vom ajunge la 10 milioane? (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:13)

  Gustav666 [utilizator]

  Cu restrictii si mai dure pentru nevaccinati?
  Cu vaccinare obligatorie?"
  Baieti, luati aminte vorba poetului:
  "Cand nu vom mai putea rabda,
  Cand foamea ne va rascula,
  Hristosi sa fiti, nu veti scapa
  Nici in mormant"
 • +2 (10 voturi)    
  Ati uitat o masura sanatoasa (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:16)

  Gustav666 [utilizator]

  Dati-l afara pe Arafat!
 • +2 (2 voturi)    
  Abia acum antivirale în farmacii??? (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:33)

  Lucris [utilizator]

  ”De asemenea, noua conducere a Ministerului Sănătății își propune să aprobe eliberarea de antivirale în farmaciile cu circuit deschis, dar numai pe bază de prescripție medicală.”
  Păi, dacă e nevoie de Proiect de Guvernare ca să salvezi mii de vieți de oameni, e nasol... Asta se putea rezolva extrem de ușor de către Ministerul Sănătății.
  Antiviralele se puteau da, în exact același mod ca cel descris în Program, și până acum.
  Și ar fi scăpat mulți cu viață.... Dar nu s-a dorit asta... România avea nevoie să arate lumii cât de mare e dezastrul provocat de covid. O prezentare sângeroasă și plină de reproșuri la adresa nenorociților care refuză vaccinarea....
  De ce nu au fost trimise în farmacii aceste medicamente până acum, deși se știa foarte bine de ele?
  Cine a interzis folosirea lor (prin rețetele obișnuite) de către medicii de familie?
  Cine a condamnat, în mod voit, la moarte atâția români?
  Avem niște procurori care să anchete asta? Sau le e și lor frică de sistem?
  • -2 (4 voturi)    
   Pentru ca vor dispare a doua zi. (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:40)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Lucris

   Nu exista antivirale care sa fie efective împotriva Covid. A se vedea Fadarau. A stat acasă si s-a îndopat cu antivirale.
   Singurele medicamente care functioneaza Rmdesevir sau Regeneron costa 2-3000 $. Vrei sa dai banu pe ele be my guest. Restul de la medicamentele de viermi si antidepresante sunt adjuvante. Adica daca ai o forma ușoară iti ameliorează boala si scapi mai repede de ea. Dar la o forma grava sunt inutile. Molnupiravir care este intr-adevar bun este experimental si nu se gaseste nicaieri, va intra in producție la anul.
   Deci e frectie la picior de lemn. Dar ca sa mori linistit ia antidepresante.
 • +2 (2 voturi)    
  Promisiuni Nonsens (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:36)

  trueafter89 [utilizator]

  Pana cand nu se va restabili increderea populatiei in sistemul medical, tot ce a fost enumerat este un simplu populism.
  Voi ati distrus totul, fiecare partid dintre autorii acestei capodopere au partea lor de vina.
  1, Prin subfinantare, discreditare, nepasare, amenintare in stil binecunoscut a fost distrus asistenta primara.
  Nu mai puteti vorbi de medicina de familie, cand peste 80% din populatie nu are asigurare medicala, Ca si "autoritati" v-ati simtiti in epoca dinainte de 89, inca de la inceput, acum parca in epoca de piatra.
  Oare cinva va deschide ochii, ca medicul nu mai este Muncitor Sanitar, la cheremul poporului, a "agricultorului obosit de pe camp, si a clasei mincitoare di fabrici si uzine"
  Spitatele sunt numai cladiri, e adevarat cu mai multi medici "inveseliti" de ordinul "olgutei" dat peste noapte. Nici asta nu a rezolvat nimic.
  Medicii tot pleaca, si vor mai pleca, dar voi tot discreditati, controlati, coordonati, sau cel putin doriti.
  Centrele Universitare sunt de rasul lumii, nimeni din strainatate nu a auzit nimic bun despre asa zise Cadre Universitare.
  Chiar si publicatiile stiintifice sunt facute in mare parte, de colaboratori externi, nu de Dinozauri si smecheri tineri si ambitiosi.
  Procentul promis e cam departe de cel alocat de tarile civilizate, fie din Europa sau chiar Asia.
  Asa vreti voi program si relansare?
  Bine ca nu fluturari tricolorul impreuna cu diaspora antivaccinista la Paris si in centrul Vienei,
  Va doresc mult succes, aveti mare nevoie de el, ca dealtfel ramaneti singuri cu politica, dar fara medici.
 • -2 (4 voturi)    
  3 milioane nu este mult (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:38)

  feroviarul123 [utilizator]

  Înseamnă 30 000 pe zi cu prima doza, 30k cu a doua s 30k cu boosterul. adică 100 k pe zi. sistemul poate face asta. Si pzd-ul are vreo 2-3 milioane de adepți care nu s-au vaccinat ca erau contra vaccinului de la penele , acum când sunt la putere vaccinul pzd este bun.
 • 0 (0 voturi)    
  Scuze pentru comentariul lung (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:17)

  trueafter89 [utilizator]

  Care nu a aparut, poate mai tarziu, poate niciodata,
  Si mai vorbiti de solidaritate, libertatea si etica profesionala?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by