Agenţia Naţională de Transplant anunţă o prelevare de organe realizată la Spitalul Judeţean Arad, de la o pacientă de 32 de ani. Trei pacienţi au fost salvaţi, prin transplant hepatic şi renal. A fost recoltat şi cordul, dar nu s-a găsit receptor compatibil.

prelevare de organeFoto: Agentia nationala de transplant
  • ”La Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, familia unei tinere de doar 32 de ani aflată în moarte cerebrală a găsit puterea de a preschimba suferinţa lor în speranţă pentru alţi semeni. Aşa că a fost de acord să doneze organele acesteia şi să salveze vieţile altor semeni aflaţi în cumpănă. Transmitem sincere condoleanţe familiei şi mulţumim cu respect şi recunoştinţă pentru decizia dificilă pe care a fost nevoită să o ia”, este mesajul Agenţiei Naţionale de Transplant.

Echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj au realizat intervenţia de prelevare atât a ficatului, cât şi a rinichilor.

Familia pacientei a fost de acord şi cu donarea cordului, dar nu a fost găsit un receptor compatibil pentru acesta. De asemenea, la Arad a fost prezentă şi echipa de prelevare plămâni de la Spitalul Clinc Sf. Maria Bucureşti, dar din motive medicale organele nu au putut fi eligibile pentru transplantare.

La Centrul de Transplant Hepatic, echipa de chirurgi a încheiat cu succes încă o intervenţie de transplant hepatic, salvând viaţa unui pacient de 39 de ani aflat în suferinţă. În acelaşi timp, alţi doi pacienţi (doi bărbaţi de 40 de ani şi, respectiv, de 44 de ani) au primit, după aproape 3 ani de aşteptare, şansa pentru un transplant renal la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, conform sursei citate.

Potrivit sursei citate, echipa de coordonare a spitalului arădean a fost formată din Dr. Dana Moţ – coordonator de transplant, Dr. Adrian Crişan, colectivul din secţia ATI.