​Vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca va fi, cel mai probabil, sistată în România, începând de anul viitor, având în vedere numărul mic de persoane care s-au imunizat cu acest tip de vaccin, a anunțat marți coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă. În România, campania de vaccinare împotriva COVID-19 va continua cu administrarea vaccinurilor produse de Pfizer, Moderna şi Johnson&Johnson.

VaccinareFoto: Samuel Fernández/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

"La 31 octombrie, ultimul lot disponibil de vaccin de la compania AstraZeneca a ieşit din perioada de valabilitate, motiv pentru care a fost retras din centrele de vaccinare. Persoanele care erau programate au fost anunţate să nu se mai prezinte la programare şi vor fi rechemate în momentul în care urmează să primim un nou lot de vaccin AstraZeneca. Aşteptăm livrările cât mai repede, încât persoanele care au primit prima doză de vaccin AstraZeneca să poată să finalizeze doza de vaccinare. Rapelul este recomandat la 8 săptămâni, însă există un interval acceptat până la 12 săptămâni în care se poate efectua doza a doua fără să fie compromisă eficienţa şi eficacitatea", a declarat marți Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță a precizat că este vorba despre câteva zeci de persoane care vor fi afectate, persoane care erau deja programate în platforma de vaccinare.