Autoritățile vor cumpăra kituri de urgență de uz pediatric, mai exact dispozitive preumplute cu adrenalină, a decis marți Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Măsura este luată în contextul în care în 25 noiembrie este așteptată autorizarea Agenției Europene a Medicamentului privind vaccinarea împotriva COVID a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani, iar Comitetul de coordonare a vaccinării din România a început organizarea campaniei de vaccinare pentru această grupă de vârstă, în așteptarea autorizării.

Vaccin PfizerFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Conform hotărârii CNSU, vor fi cumpărate 4.000 de dispozitive preumplute cu adrenalină de tip „EpiPen150Junior”, necesare desfășurării procesului de vaccinare anti-COVID a copiilor din grupele de vârstă 5-11 ani.

  • "Se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor să fie alocate la nevoie Ministerului Afacerilor Interne, pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului cu produsele medicale pentru care se majorează stocurile de urgență medicală necesare în procesul de vaccinare", prevede decizia CNSU.

Campanii de vaccinare a copiilor din această grupă de vârstă au început deja în Statele Unite și în Austria.

În acest moment, autoritățile române colectează cereri de vaccinare pentru această grupă de vârstă, iar până la finalul lunii, Valeriu Gheorghiță speră să fim gata cu "pregătirile logistice".

În centrele de vaccinare unde se folosește vaccin Pfizer va fi organizat un cabinet de vaccinare pentru grupa de vârstă 5-11 ani.

Datele din studiile clinice de până acum arată un profil de siguranță foarte bun și o eficacitate de peste 90% în prevenirea bolii simptomatice la această grupă de vârstă, a mai spus marți coordonatorul campaniei de vaccinare.