Zeci de pacienți arși de vii și niciun vinovat. Incendiile care au mistuit în ultimul an secții întregi din spitalele românești și de ce se pot repeta ele aproape oricând, în orice spital

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 11 noiembrie 2021, 9:30 Actualitate | Sanatate


Incendiu Piatra Neamt
Foto: Exploziv TV Neamț
​Incendiul produs joi dimineață în Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean din Ploiești, în care doi pacienți au murit carbonizați, vine cu doar 3 zile înainte de împlinirea a un an de la incendiul care a distrus complet Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, în care 10 pacienți conectați la aparate, care nici măcar nu se puteau mișca, au murit arși de vii, iar medicul Cătălin Denciu, care a încercat să îi salveze, a suferit arsuri grave. În doar câteva luni, istoria avea să se repete și la Institutul Matei Balș - un șoc la acel moment în lumea medicală, deoarece vorbeam despre spitalul nr. 1 de boli infecțioase al României, în care s-au pompat în ultimii ani investiții masive - și la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Timpul a trecut, s-au scris rapoarte care nu au fost făcute publice, s-au făcut anchete, dar nu avem niciun vinovat.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății de mai puțin de două luni, a "prins" deja, în funcție, două incendii grave în spitale, în care pacienți internați au ars de vii în spitalul unde se duseseră cu speranța să plece acasă sănătoși: Constanța și Ploiești.

Incendiile de la Piatra Neamț, Matei Balș și Constanța - nu știm ce măsuri s-au luat, dar trăim cu teama că se pot repeta oricând


Într-o seară de sâmbătă, 14 noiembrie 2020, un incendiu violent izbucnea în Secția de Terapie Intensivă a Spitalul Județean din Piatra Neamț. 10 pacienți COVID-19 internați în ATI, care nici măcar nu se puteau mișca, au murit arși de vii în acea seară, alții au fost răniți, iar medicul Cătălin Denciu, care a încercat să îi salveze, a suferit arsuri grave.

Pe 28 octombrie, aproape un an mai târziu, Parchetul General a anunțat joi că procurorii de la Secţia de urmărire penală au dispus, în 25 octombrie, efectuarea în continuare a urmăririi penale în cazul a 10 persoane fizice şi faţă de persoana juridică Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ. Zece persoane fizice şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ sunt urmăriţi penal de procurorii Parchetului General în dosarul deschis după incendiul izbucnit în noiembrie 2020 la Secția ATI şi în care au murit 10 pacienți. Între cei urmăriți penal se numără şase foști manageri interimari ai spitalului, suspectaţi că nu au revizuit riscurile după ce unitatea medicală a devenit una suport COVID, precum și doi medici de la Secția ATI. În ceea ce privește sursa focului, procurorii spun că două asistente medicale ar fi lăsat nesupravegheată o candelă la căpătâiul unui pacient în agonie.

Secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț, după incendiu

La momentul tragediei de la Piatra Neamț, ministrul Sănătății era Nelu Tătaru. Avea să mai rămână la conducerea Ministerului puțin peste o lună, până la schimbarea Guvernului și venirea lui Vlad Voiculescu.

Până la anunțul procurorilor însă, pe parcursul unui an, nu am aflat niciodată ce măsuri s-au luat în spitale pentru evitarea unor astfel de tragedii.

La Spitalul Județean din Piatra Neamț, singurul lucru care s-a schimbat în mod cert în aproape un an este construirea unui spital modular de Terapie Intensivă din bani strânși din donații și sponsorizări de Asociația Dăruiește Viață, după ce secția ATI a spitalului fusese distrusă în întregime în incendiul din noiembrie anul trecut. În rest, s-a lăsat tăcerea.

Nelu Tătaru nu a prezentat, până la finalul mandatului său, concluziile tragediei de la Piatra Neamț și nici ce măsuri s-au luat. În februarie 2021, când nu mai era ministru de mai bine de o lună, a declarat public că după tragedia de la Piatra Neamţ s-a întocmit un raport cu privire la situaţia din spital, pe care l-a lăsat la minister în ziua în care a plecat din funcţie.

La momentul tragediei de la Piatra Neamț, ministrul Sănătății era Nelu Tătaru. Avea să mai rămână la conducerea Ministerului puțin peste o lună, până la schimbarea Guvernului și venirea lui Vlad Voiculescu.

Nelu Tătaru nu a prezentat, până la finalul mandatului său, concluziile tragediei de la Piatra Neamț și nici ce măsuri s-au luat. În februarie 2021, când nu mai era ministru de mai bine de o lună, a declarat public că după tragedia de la Piatra Neamţ s-a întocmit un raport cu privire la situaţia din spital, pe care l-a lăsat la minister în ziua în care a plecat din funcţie.

Două luni și jumătate mai târziu, scenariul se repeta și la Institutul Matei Balș.

29 ianuarie 2021. Un incendiu izbucnește în jurul orei 5:00 dimineața în pavilionul nr. 5 al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București. Vestea era cu atât mai șocantă cu cât Institutul Matei Balș este spitalul nr. 1 de boli infecțioase al României și unul dintre spitalele "norocoase", beneficiind de investiții masive în ultimii ani.

4 pacienți mor pe loc, dintre care 3 carbonizați, iar în zilele următoare, bilanțul ajunge la 20, însă nu se știe clar nici până astăzi câți dintre cei care au murit în zilele următoare au murit din cauza bolii și câți din cauza incendiului. În pavilionul 5 de la Matei Balș erau tratați pacienți COVID-19 care aveau nevoie de oxigen, dar nu erau internați în ATI.

Pavilionul de la Institutul "Matei Balş" în care a izbucnit incendiul avea aviz din partea pompierilor, însă nu și autorizaţie, declara atunci șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Institutul Matei Balș în ziua incendiului

După incendiul de la Matei Balș, alte anchete, alte controale. Pe 10 martie 2021, premierul Florin Cîțu anunța că a primit raportul Corpului de Control în legătură cu incendiul de la Institutul Matei Balș, va fi sesizată Direcția Națională Anticorupție după ce s-au găsit nereguli și că se așteaptă ca Ministerul Săntății "să ia și alte măsuri".

Ministerul Sănătății nu a anunțat niciodată ce măsuri sau "alte măsuri" a luat.

În vară, Ioana Mihăilă, cea care i-a luat locul lui Vlad Voiculescu, spunea, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor într-o conferință de presă, că nu poate vorbi despre incendiul de la Piatra Neamț, deoarece raportul a fost trimis la Parchet: "Raportul inițial și raportul următor, cel care a venit cu o completare a raportului și a măsurilor, au fost trimise către Parchet. Este în analiză la Parchet. Au ajuns la Ministerul Sănătății și au fost trimise mai departe la Parchet."

Pe 14 septembrie, odată cu plecarea Ioanei Mihăilă de la conducerea Ministerului Sănătății, Vlad Voiculescu lansează în spațiul public o serie de întrebări: unde sunt rapoartele întocmite în urma incendiilor de la Piatra Neamţ şi Institutul Matei Balş şi ce s-a întâmplat acolo cu adevărat? Voiculescu acuza că, după 14 aprilie, data la care a fost revocat din funcţie, nimeni nu a mai fost întrebat despre aceste rapoarte, deşi în timpul mandatului său "interesul în presă părea atât de mare".

1 octombrie 2021. 7 pacienți mor într-un incendiu izbucnit în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Alți câțiva pacienți, transferați în urma incendiului, aveau să moară în zilele următoare.

Coincidență nefericită, cu doar o zi înaintea incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, în care pacienți internați în Terapie Intensivă aveau să ardă din nou de vii, Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății de doar 3 săptămâni la acea vreme, acorda un interviu HotNews.ro. Întrebat dacă are cunoștință despre eventuale măsuri luate de autorități pentru a evita eventuala repetare a unor tragedii precum incendiile pe care le-am văzut în spitalele COVID supraaglomerate în valurile 2 și 3 ale pandemiei, Cseke Attila spunea că: "Eu nu aș vrea să mă pronunț pe ceea ce a fost în trecut, pentru că toate aceste lucruri legate de pandemie și de gestionarea pandemiei vor trebui analizate după ce scăpăm de acest virus."

"Nu pot să fac această analiză, pot doar să vă spun că din primele zile în care am venit la Ministerul Sănătății, împreună cu domnul secretar de stat Arafat am dispus și s-au făcut în fiecare județ cursuri de instruire care s-au mai făcut de-a lungul timpului, dar am dorit, prevăzând că va fi o creștere a numărului de internări și o creștere a capacității de paturi ATI, cu toate consecințele de rigoare. În fiecare județ, angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență au făcut cursuri de pregătire, de reîmprospătare cu toți managerii de spitale, care sunt măsurile care trebuie avute în vedere și care sunt măsurile preventive, mai ales pentru a evita asemenea situații", mai spunea ministrul interimar al Sănătății.

Manager de spital: "Dacă s-au întâmplat, probabil că se vor mai întâmpla, nu vreau să fiu profetic"


Cazurile Piatra Neamț, Matei Balș, Constanța și Ploiești arătă că infecțiile nosocomiale care bântuie spitalele românești, despre care s-a vorbit atât de insistent în ultimii ani, nu sunt nici pe departe singurul pericol care pândește în spitalele vechi de 40, 50 de ani sau chiar de peste un secol. Dacă un spital nu mai poate fi conceput acum fără tomograf, RMN, electrocautere în sălile de operație, aparate electrice pentru susținerea funcțiilor vitale în secțiile ATI, instalații de climatizare sau aer condiționat, la momentul construcției acestor clădiri, standardele erau cu totul altele.

Infrastructura și instalațiile spitalelor, construite acum 50, 60, 70 de ani sau mai mult, nu fac față în contextul creșterii presiunii pe spitale, mai ales când se vorbește despre creșterea numărului de paturi ATI, invocată aproape zilnic de autorități în pandemie.

Într-un moment în care autoritățile fac eforturi pentru creșterea numărului de paturi de Terapie Intensivă, pe fondul pandemiei de coronavirus, medicii consultați de HotNews.ro spun că acest lucru este practic imposibil în spitalele vechi.

După incendiul de la Spitalul Județean Neamț din noiembrie anul trecut, HotNews.ro a stat de vorbă cu Beatrice Mahler, medic pneumolog, directorul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București (spital COVID) și primul manager de spital din România care a cerut public construcția unei noi clădiri pentru spitalul pe care îl conduce, Bogdan Tănase, medic chirurg și managerul Institutului Oncologic din București și Florin Roșu, medic ATI și șeful secției de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași (spital COVID).

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București

Toți avertizau că în România nu s-au mai construit spitale de zeci de ani. Așa se face că spitalele din țara noastră sunt construite la standarde care nu mai sunt valabile, motiv pentru care se pot produce oricând tragedii: "Majoritatea spitalelor care funcționează acum, județene sau de urgență, sunt făcute pe un model tip, după cutremurul din 1977, la standardele, volumele și circuitele care erau valabile la momentul respectiv. În momentul de față, aceste standarde și circuite nu mai sunt valabile. Puterea necesară, electric vorbind, pentru funcționarea unui spital este acum mult mai mare, pentru că sunt mult mai multe echipamente consumatoare de energie electrică." - Bogdan Tănase, medic și managerul Institutului Oncologic din București.

"Gândiți-vă că acum 40 de ani poate nici nu existau electrocautere în dotarea blocurilor operatorii, poate nu existau tomografe, nu existau RMN-uri și alte dotări fără de care acum un spital nu se mai poate concepe. Avem nevoie de instalații de aer condiționat, care iarăși au nevoie de curent electric pentru a funcționa. Spitalele nu au fost proiectate să folosească aer condiționat sau climatizare. Cam în punctul acesta suntem", explica atunci medicul Bogdan Tănase, pentru HotNews.ro.

Singura soluție viabilă este construcția de spitale noi, pentru că cele vechi nu pot atinge standardele necesare în acest moment nici măcar cu investiții foarte mari, spunea atunci medicul Bogdan Tănase.

Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic din București

În ceea ce privește riscul ca o tragedie precum cea de la Piatra Neamț să se repete într-un alt spital, Bogdan Tănase admitea că acest risc există și amintea că am mai asistat, în ultimii ani, la incidente similare în spitale: "Vă amintesc că a mai fost un incendiu acum un an de zile în secția ATI a Spitalului de boli cardiovasculare din Iași. Deci lucrurile acestea se întâmplă. A fost și incidentul cu doctorul Beuran la spitalul Floreasca, nu în Terapie Intensivă ci în blocul operator, dar tot legat de curent, de oxigen, de factorii care se regăsesc. Acestea sunt incinte care prin definiție sunt vulnerabile la incendii. Dacă o să căutați o să găsiți cărți despre prevenirea incendiilor în sălile de operații sau în secțiile ATI, pentru că acolo este atmosfera aceasta bogată în oxigen. Dacă s-au întâmplat, probabil că se vor mai întâmpla, nu vreau să fiu profetic. Dar riscul există."

Tragedia de la Spitalul Județean Neamț "se poate repeta în oricare alt spital din România", avertiza atunci și Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar. Situații similare celei de la Piatra Neamț "pot avea loc oricând în alte instituții sanitare din România, cauze principale fiind lipsa echipamentelor medicale adecvate, infrastructura tehnică veche, care nu funcționează în parametri normali și suprasolicitarea personalului medical existent."

Spitalul din Ploiești nu are autorizație de securitate la incendiu. Una din 5 clădiri spitalicești din România nu are autorizație ISU


Spitalul Judeţean Ploieşti, unde s-a produs tragedia din această dimineață, nu avea autorizație de securitate la incendiu. "Nu aveam autorizație, dar eram în curs de a o obține. Aveam dosarul depus de 2 luni. La controlul din februarie nu am avut nereguli", a declarat joi dimineață managerul Bogdan Nica, fost director al DSP Prahova.

La un control al ISU Prahova din urmă cu 9 luni s-au găsit mai multe nereguli la acel spital. S-a primit o amendă de 10.000 de lei, însă din februarie până acum, problemele nu au fost remediate.

De altfel, prevenirea incendiilor în spitalele din România rămâne doar în declarații. Multe unități spitalicești sau clădiri ale acestora nu au nici măcar hidranți, iar de instalații de detecție a incendiilor nici nu poate fi vorba. Căile de evacuare în caz de incendiu, dar și condițiile de evacuare a pacienților nu sunt asigurate. Datele reies din raportele controalelor făcute de IGSU la spitalele din România în ultimii doi ani. Deși deficiențele au fost semnalate în 2019, în 2020 nu au fost remediate. Documentele au fost publicate de Ministerul Sănătății în ianuarie 2021.


Spitalul Județean Ploiești

În 2019 au fot efectuate controale la 527 de unități sanitare cu paturi, fiind identificate 3.769 de încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor.

În 2020 au fost făcute, după incendiul de la Piatra Neamț, controale în 292 de secții de Terapie Intensivă, fiind constatate 1921 deficiențe.

În România, una din cinci clădiri spitalicești nu are autorizație ISU. Potrivit raportului IGSU, la data de 16 decembrie 2020, din cele 1.392 de clădiri ale unităților sanitare publice și private care funcționau în România, 302 nu dețineau autorizația de securitate la incendiu, însă 120 dintre ele au avize eliberate. 310 clădiri aveau autorizație de securitate la incendiu, 52 erau autorizate parțial, iar 728 nu necesitau obținerea documentului.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2874 vizualizari

 • +5 (23 voturi)    
  Nu urlati. Incercati sa nu ajungeti acolo (Joi, 11 noiembrie 2021, 9:42)

  Dogul [utilizator]

  Intre timp, postacii șoșocari urlă contra vaccinării, contra măsurilor care ne pot ajuta să nu ajungem să călărim spitalele. Dacă n-ar urla, poate că mai mulți români ar asculta de sfaturile medicilor și n-ar mai sufoca sistemul sanitar=n-ar mai lua foc spitalele suprasaturate.
  • 0 (6 voturi)    
   ce treaba are COVID cu focul pornit de la lumanari (Joi, 11 noiembrie 2021, 12:03)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   pt tine orice are legatura cu covid?

   in spitalul din Piatra Neamt au ars oamenii pt ca o asistenta a aprins o lumanare, nu pt ca erau bolnavi de covid internati acolo

   spitalele din Romania sunt praf p[t ca PSD si PNL nu au investit bani in ele p[t modernizare ci doar au furat
   • -1 (5 voturi)    
    Pe aceeași logica (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:46)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Dacă nu erau oameni acolo cu covid asistenta nu avea de ce sa le aprindă o lumânare.
    În mod normal la ATI pacienții stau câteva ore după operații, rar se întâmplă ca la covid sa stea cu săptămânile internați la ATI.
    Iar prostia cu lumânarea ... aș zice ceva dar vor sari creștinii la beregata.
 • +14 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 11 noiembrie 2021, 9:43)

  [anonim]

 • +12 (16 voturi)    
  Sistemul de EXterminare (Joi, 11 noiembrie 2021, 9:49)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  produce noi victime prin cremaroriile sale numite spitale. CHiar daca ai fost reabilitate, „tehniceinii” sunt nulitati profesionale („clienti de casa”), proiectele facute de mantuiala.și materialele sunt mizerabile.... Dovezi sae unei politici in care omul nu valoreaza nici cat o ceapa degerata, iar singurul tel fiind jaful si furtul.
 • +9 (15 voturi)    
  Dulapul vorbitor de la Cotroceni... (Joi, 11 noiembrie 2021, 9:49)

  Divergent [utilizator]

  ...oare ce mai zice? E tot din cauza la Pe Se De ?
 • +18 (18 voturi)    
  Cauza e unica: ferestrele care nu se deschid sus (Joi, 11 noiembrie 2021, 9:50)

  D-or [utilizator]

  Se vede si din fotografii: spitalele 'modernizate' de idioti spagari au acum termopane etanse, iar obirlicele de sus, care erau rabatante, pentru aerisire nu mai au deloc balamale, deci nu se mai pot deschide.

  Deschiderea geamurilor de sus produce curenti de aer verticali, care nu sunt perceptibili, deci nu ar deranja pe nimeni.

  Ferestrele de jos, cu blamale batante, nu pot fi lasate intredeschise pentru ca s-ar face curenti de aer pe orizontala.

  Dar cauzele simple, desi evidente, sunt inacceptabile, pentru ca prostia e cel mai greu de recunoscut.

  Mai bine vor cere fonduri pentru sisteme complicate de aerisire.

  Idioti sinistri au fost si cei care au dat spitalele pe mina primariilor. Pe ce sa cheltuie si sa sifoneze banii, daca nu pe termopane.
  Cine le-a aprobat explicit schimbarea functionalitatii ferestrelor, sau au facut-o la mica intelegere, un smen,ca nu se prinde nimeni?
  • +3 (3 voturi)    
   E ”oberlicht”, nu ”obârlic” și nici ”obârlice” (Joi, 11 noiembrie 2021, 12:35)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Iar spitalele sunt de stat fiindcă așa vrea toată lumea.
   • +2 (2 voturi)    
    Multumesc, e bine de stiut (Joi, 11 noiembrie 2021, 12:53)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Eu il foloseam romanizat cu i (obirlic) si nu aveam nicio indoiala asupra lui.
    Totusi, forma corecta 'oberlicht' i-ar cam baga in ceata pre multi...
 • -2 (16 voturi)    
  vinovatii sunt protejati de interese oculte ruse (Joi, 11 noiembrie 2021, 9:52)

  George1000 [utilizator]

  Pai vinovati ise stiu dr sunt protejati de interese oculte rusofile: Simion, Sosoaca si restul gruparii mafiote rusofile AUR
  • +5 (7 voturi)    
   Lasa cimpii, nu-i mai bate! (Joi, 11 noiembrie 2021, 10:38)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui George1000

   Vreun geniu malefic rus a pus in toate spitalele termopane etanse si a desfiintat ferestrele rabatante.

   Desi, pun pariu ca in devize si facturi acele ferestre apar prevazute cu furci de deschidere.
   • +1 (1 vot)    
    Foarte corect! (Vineri, 12 noiembrie 2021, 11:50)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Mujicii nu vor binele nostru, desigur.
    Dar ce treaba au dumnealor cu termopanele necorespunatoare?
    Cu nerespectarea masurilor PSI?

    Daca mereu dam vina pe altii: rusii, americanii, ungurii, subfinantarea sistelui de Sanatate, atunci nu se rezolva nimic!
 • +3 (9 voturi)    
  Am mai spus-o (Joi, 11 noiembrie 2021, 10:17)

  ploiesteanu [utilizator]

  Ca să scăpăm de acest impas ne trebuie pe fiecare salon sprinklere cu declanșare locală și ventiloconvectori cu dublu flux (împrospătare - evacuare) . Degeaba pui senzori de supraoxigenare că se declanșează o alarmă și vine sora să deschidă geamul, încărcată fiind electrostatic, iar când atinge cearceaful se declanșează scânteia, se aprinde materialul textil și focul se extinde rapid.
 • +5 (7 voturi)    
  cauze (Joi, 11 noiembrie 2021, 10:21)

  drago [utilizator]

  Inainte de a cauta vinovatii trebuiesc cautate cauzele!
  Daca stii cauzele poti evita catastrofele viitoare!
  • -5 (9 voturi)    
   cauza e avalansa de covidati (Joi, 11 noiembrie 2021, 10:42)

   Crup [utilizator] i-a raspuns lui drago

   Cauza adevarata, aia de baza, sunt cretinii care nu se vaccineaza.
 • +2 (6 voturi)    
  Un titlu care cere vinovați (Joi, 11 noiembrie 2021, 10:23)

  greuladeal [utilizator]

  De la un portal ca Hotnews avem așteptări mari, mult peste Romania TV. Anchetele înseamnă multe detalii, multa munca, multe întrebări si apoi începe cate un proces, exista si recurs, poate si apel... Abia apoi putem vorbi de vinovați.
  La Piatra Neamț ancheta a scos la iveala ca era o lumânare aprinsa in salon. Da, nu trebuia sa fie acolo, dar românii si știința... mai greu. Deci nu peste tot e vorba de clădiri periculoase.
  La numere mari, riscurile mici devin si ele mai probabile. Când ai atât de multa vreme atât de mulți bolnavi si personal puțin, greșelile sunt multe si nu intotdeauna pot fi văzute si corectate la timp, deci mai multa decență in abordare nu strică, pentru că e vorba de niște oameni bine intenționați, care au conștiința chinuita, iar noi nu câștigăm nimic daca sunt ei hăituiți.
 • -2 (6 voturi)    
  situatii exceptionale... (Joi, 11 noiembrie 2021, 10:27)

  Crup [utilizator]

  Stiu ca poentru comenariul asta o sa-mi iau hate masiv de la voi, care voi - ca orice roman - sunteti niste perfectionisti desavaristi cand vine vorba de altii.
  Am o buna amica medic, care lucreaza direct cu covidatii intr-un mare spital bucurestean.
  Si de multe ori mi-a povestit ca spitalele nu sunt proiectate din start pentru ce se intampla acum. Ca are in prezent zeci de bolnavi care stau si sunt tratati pe targi si scaune improvizate pe... holuri. In saloane de mult nu mai sunt locuri. Si ca acesti bolnavi, care stau pe holuri, beneficiaza totusi de aparate specifice, conectate toate la prize. Ori, pur si simplu prizele de pe holuri nu sunt proiectate sa suporte asa incarcatura.
  Mai e problema cu oxigenul in saloane sau pe holuri. Mi-a povestit ca au niste aparate care masoara nivelul de oxigen in aer si in consecinta stau foarte des cu ferestrele deschise si e frig rau de tot acolo. Dar nu au ce face, fiindca chiar si asa nivelul de oxigenn este periculos de ridicat. Dar ce sa faca? Sa ii deconecteze pe pacienti de la oxigen si sa ii lase sa moara? Ar muri asa muuult mai multi decat in incendiile recente si cele ce vor mai fi...
  Spitalele nu sunt proiectate sa foloseasca atat de mult oxixen pe o suprafata data...
  Asa ca eu zic sa nu dam atat de tare in cap personalului medical in perioada asta, fiindca si ei isi risca viata la propriu ca sa salveze mii de oameni de la moarte. De vina sunt netremnicii criminali de antivaccinisti, nu personalul medical.
  Iar acum astept hate-ul vostru si explicatii ca in comentariul meu de mai sus nu am cuprins 100% din situatiile existente (de parca as putea face asta intr-un simplu comentariu...), deci - veti zice voi - sunt un mare mincinos. Fiindca stiti voi pe cineva, undeva, care nu e chiar cum zic eu, deci iata ce "prost" si "postac platit" sunt.
  • 0 (6 voturi)    
   Super! (Joi, 11 noiembrie 2021, 11:10)

   Dromikete [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   Ai gasit si vinovatii: ''netremnicii criminali de antivaccinisti''. Da, ei sunt vinovati ca iau spitalele foc!!! Nici un pacient din spitale n-are constiinta, toti sunt de fapt niste maimute!
   Nu stiu sa fie vreun curent din asta care sa-i arate pe medicii din spitalele care iau foc ca fiind criminali dar trebuia sa faci comparatia cu antivaccinistii sa te simti impacat ca esti din tabara care trebuie!
  • 0 (2 voturi)    
   Am scris mai sus ce trebuie făcut (Joi, 11 noiembrie 2021, 11:50)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   și vă garantez că nu vor mai fi incidente. Instalații ventiloconvective cu dublu flux (intrare-ieșire) și sprinklere locale (per salon). Vă garantez că nu vor mai exista morți din cauza unui incendiu. Asta ar necesita ceva investiții și timp: maximul 1,2 milioane pentru 10 saloane, plus proiectare o lună jumătate și aprobare MLPAT + ISU cam 2 săptămâni maximum. Cam cu 120 - 150 de milioane ai rezolva treaba în toată țara. Inginerii să-și facă datoria. Dar cine să-i solicite?
   • +1 (1 vot)    
    sprinklere (Joi, 11 noiembrie 2021, 16:27)

    Crup [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

    Legat de ventiloconvectoare, pare o solutie buna. Banuiesc ca la renovarile recente, la cele capitale, cred ca se aplica deja solutia asta.
    Despre sprinklere, lasa-ti-o balta! Intamplator am oariceva competente in domeniu (sunt proiectant si fac si scenarii de securitate la incendiu si alte documentatii conexe).
    In primul rand - si asta o spun ca amator, poate gresesc - nu stiu daca e ok sa arunci pe un bolnav care zace jumatate mort brusc vreo 50 de litri de apa rece... S-ar putea sa o mierleasca instant, prin stop cardiac, si nu unul, ci vreo 20-50% dintre ei.
    Sprinklerele par solutia minune, dar in realitate, se evita pe cat posibil. Iar motivul e unul simplu: pretul foarte mare si dificultatea tehnica de instalare a unei astfel de instalatii.
    O astfel de instalatie nu functiioneaza cuplata (direct) la reteaua de alimentare cu apa a cladirii. Ideea este ca o astfel de instalatie trebuie sa fie capabila sa "imprastie" o cantitate fff mare de apa intr-un timp f scurt. Ori, nu exista debit suficient la nicio retea pentru asa ceva. Nici pe departe. Motiv pentru care astfel de instalatii au intotdeauna (desi nu se vad) niste rezervoare uriase de apa. Daca ne raportam la un spital, cu nspe mii de saloane si spatii, rezervoarele ar trebui sa fie realmente uriase. Trebuie sa le amplasezi undeva. Si in plus,, aceste rezervoare uriase de apa trebui sa fie permenent sub presiune. Asta inseamna o instalatie automata de pompe care sa sesize cand mai sunt scapari si sa porneasca automat. Si asta nu un an sau doi, ci decenii. In traducere, extrem de fiabile, egal extrem de scumpe.
    Pe scurt, niste utilaje imense, care necesita spatii utile pe masura si preturi imense.
    In astfel de caz (spital) mi se pare mult mai ok o instalatie performanta de detectare a incendiilor. Particularitatea unui spital este ca are program de functionare non stop. Dotarea cu stingatoare din belsug, instruirea (pe bune, nu pe hartie) a personalul si treaba e rezolvata.
 • +4 (6 voturi)    
  ... (Joi, 11 noiembrie 2021, 10:39)

  cartograful [utilizator]

  E din pacate o urmare fireasca a situatiei distopice in care de ani de zile sef la pompier e un medic raspopit. Care ex-medic acum se face ca se ocupa de o epidemie in loc sa se ocupe de treburile specifice IGSU (printre care maxima prioritate o are preventia incendiilor, dupa aia contra inundatiilor, cutremurelor, samd) daca tot s-a dorit a fi sef peste pompieri.
 • +7 (7 voturi)    
  spitale noi? nu (Joi, 11 noiembrie 2021, 10:43)

  carmen_i [utilizator]

  La ce bun sa faci spitale noi cand lasi coruptii la conducere?
  Da-i pe mana unui manager corupt un spital nou si-l va face praf in scurt timp.
 • +5 (5 voturi)    
  ... (Joi, 11 noiembrie 2021, 10:49)

  sinutzu [utilizator]

  Pai cum nici un vinovat ?

  Nu era Voiculescu vinovat pentru primul care a ars de l au si demis la cateva luni de la imputernicire ?

  Ah, au mai ars 2 de atunci?

  Eh.. se "mai" intampla.
 • +1 (1 vot)    
  Mda (Joi, 11 noiembrie 2021, 11:16)

  Tony_K [utilizator]

  Urmatoarele demonstratii ar trebui sa fie impotriva “justitiei”, de acolo se impute totul. Scosi afara si bagati in tomberon.
 • 0 (0 voturi)    
  S-o fi trezit kiwi sau au murit oamenii cu zile (Joi, 11 noiembrie 2021, 11:32)

  yellowdog [utilizator]

  penrtu ca marea alianta a hotilor nenorciti sa poate fura in liniste?
  Hai ticalosilor "Coruptia ucide" cand voi sunteti coruptia.
 • +3 (3 voturi)    
  ceva normal .. (Joi, 11 noiembrie 2021, 11:46)

  sareta [utilizator]

  Normal sa se repete ,se fac de misto anchete peste anchete chiar acolon unde -s vinovati clari . Ce a patit individul care a taiat banii necesari achizitionarii de materiale in vederea autorizarii Spitalului de infectioase Constanta ? Au murit 12 oameni si acesta probabil ranjeste linistit ... Bine ca ne sunt aratati batrani cu catuse care vindeau zarzavaturi prin piete.
 • -1 (1 vot)    
  Dulapul de la Cotroceni a dat verdictul! (Joi, 11 noiembrie 2021, 21:28)

  mike123 [utilizator]

  GHINION!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by