Organizația Mondială a Sănătății a avertizat marți cu privire la o posibilă penurie de seringi în 2022 - ar putea lipsi unul până la două miliarde - dacă producția acestora nu ține pasul cu dozele de vaccinuri anti-Covid, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Arătăm o îngrijorare reală că este posibil să avem o penurie de seringi, care, la rândul său, ar duce la probleme grave, cum ar fi încetinirea eforturilor de vaccinare”, a declarat reporterilor Lisa Hedman, consilier principal al OMS pentru acces la medicamente și produse sanitare.

„Deficitul ar putea fi de la unu la două miliarde”, a spus ea.

Potrivit oficialului, care a îndemnat țările să își mărească capacitatea de producție în acest domeniu, au fost deja întreprinse eforturile în această direcție. Dar dacă „putem cu certitudine crește capacitatea, mai trebuie să știm cu cât și când”, a punctat ea.

Peste 7,25 miliarde de doze de vaccin împotriva Covid-19 au fost administrate la nivel mondial, potrivit unui bilanț realizat AFP, aproape dublu față de numărul de vaccinări obișnuite efectuate în fiecare an, crescând în mod corespunzător nevoia de seringi.

Potrivit Lisei Hedman, lipsa seringilor ar putea provoca o întârziere a acestor vaccinări de rutină și, prin urmare, ar putea avea un impact asupra sănătății publice „pentru anii următori”, dacă o generație de tineri nu primește vaccinurile care se fac în mod normal copiilor.

De asemenea, ar putea duce la reutilizarea nerecomandabilă a seringilor și acelor, care se presupune că sunt de unică folosință.