România își propune să ajungă la o rată de vaccinare împotriva COVID-19 de 70% în rândul populației eligibile în anul 2022 și de 90% în anul 2023, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, elaborat de Ministerul Sănătății și aflat în procedură de avizare de către celelalte ministere, înaintea aprobării de către Executiv. De asemenea, obiectivul de acoperire vaccinală în rândul copiilor sub 12 ani, atunci când va fi aprobat un vaccin pentru această categorie de vârstă, este de doar 20%, "date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală", se arată în document.

Oameni la vaccinareFoto: Freepik

Obiectivele României, potrivit Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19:

Anul 2022:

Pe categorii de vârstă:

  • Obiectivul de acoperire vaccinală este de peste 20% pentru copii cu vârsta mai mică de 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală, urmând a fi reevaluată perioadic.
  • Obiectivul de acoperire vaccinală este de 70% pentru populația generală cu vârsta egală sau mai mare de 12 ani.

Pe tip de produs vaccinal:

  • Obiectivul de acoperire vaccinală este de 70% pentru populația eligibilă cu vârsta egală sau mai mare de 12 ani, ponderată pe diversele categorii de vârstă, astfel încât să fie atinsă acoperirea prognozată.
  • Trebuie asigurat numărul necesar de doze pentru rapel pentru persoanele vaccinate eligibile.

Anul 2023

  • Obiectivul de acoperire vaccinală este de 90% în populația generală eligibilă, cu vârsta egală sau mai mare de 12 ani, de asemenea, ponderată pe diversele categorii de vârstă.
  • Este recomandabil ca vaccinarea împotriva COVID-19 să se realizeze cu tipurile de produse utilizate până în prezent, luând în considerare acceptabilitatea populației pentru anumite tipuri de vaccinuri împotriva COVID-19.

De asemenea, statul român se angajează, prin acest HG, să asigure, prin Ministerul Sănătății, necesarul de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru atingerea obiectivelor de vaccinare.

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 poate fi consultat integral aici.