Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, se așteaptă la o nouă creștere a numărului de infectări, odată cu redeschiderea școlilor, amintind că "acest lucru s-a întâmplat de fiecare dată" când școlile au fost deschise. Valeriu Gheorghiţă subliniază că nu trebuie promovat mesajul că valul patru ar fi "în curs de rezolvare" și că în acest moment "în niciun caz nu este finalul valului 4".

Elevi la scoalaFoto: Agerpres

Întrebat marți, în timpul unei conferințe de presă, dacă redeschiderea școlilor va genera o nouă creștere a numărului de infectări, Valeriu Gheorghiță a răspuns că "Acest lucru s-a întâmplat de fiecare dată. Nu trebuie să credem că de această dată lucrurile vor sta diferit. Este evident acest lucru: pe măsură ce interacţiunea fizică dintre persoane şi mobilitatea persoanelor creşte, creşte şi expunerea şi probabilitatea de a fi expus zilnic la această infecţie. Şi nu neapărat legat strict de momentul în care copiii sunt la şcoală, ci toate activităţile conexe: plecatul de acasă, ajuns la şcoală, activităţile de după şcoală. Mersul cu transportul în comun, supraaglomerarea, nerespectarea măsurilor - toate vor conduce la creşterea riscului de infectare."

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 avertizează și că nu ne aflăm la finalul valului 4 și nu trebuie promovat un mesaj greșit: "Cred că situaţia epidemiologică tinde să devină stabilă, dar în niciun caz nu este finalul valului 4. Ne-am fi dorit să fie acest lucru, dar ne uităm şi ce se întâmplă în Europa şi vedem că sunt deja multe alte ţări în care se înregistrează o creştere importantă a numărului de cazuri. În ţările cu o rată mare de acoperire vaccinală, pandemia nu mai are un impact semnificativ."