Pe data de 8 noiembrie a demarat în România vaccinarea cu doza de rapel pentru persoanele vaccinate inițial cu Johnson&Johnson, la 6 luni de la administrarea primei doze, recomandarea autorităților fiind ca aceste persoane să facă doza booster cu vaccin de la compania Pfizer sau Moderna. Opțional, este permisă și administrarea aceluiași vaccin, Johnson&Johnson, la solicitarea persoanei respective, a declarat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Valeriu Gheorghiță a precizat că datele științifice privind boosterul efectuat cu vaccin Johnson&Johnson sunt în acest moment insuficiente. Platforma de vaccinare a fost optimizată pentru a le permite persoanelor vaccinate cu Johnson&Johnson să se programeze la doza booster și să opteze pentru unul dintre cele trei vaccinuri.

Valeriu GheorghitaFoto: AGERPRES

Maratoanele de vaccinare împotriva COVID-19 vor continua în fiecare weekend până la finalul anului, cel puțin în București, dar și în alte județe care și-au exprimat intenția de a organiza astfel de evenimente, a mai anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

De asemenea, platforma a fost optimizată și pentru programarea la doza suplimentară de vaccin, recomamdată persoanelor imunodeprimate, care au nevoie încă de la administrarea schemei inițiale de 3 doze de vaccin, nu de două, ca restul persoanelor.

Pentru vaccinarea persoanelor din mediul rural au fost organizate echipe mobile, pentru a asigura accesul populației la vaccinare.

De asemenea, vaccinarea persoanelor nedeplasabile se poate face tot cu sprijinul echipelor mobile.

  • Peste un milion de români s-au vaccinat cu doza booster. Numărul celor care se vaccinează cu prima doză, în scădere accentuată

Peste un milion de români s-au vaccinat până acum cu doza booster, mai exact 1.037.000 de persoane, a anunțat Valeriu Gheorghiță. Peste 15% sunt angajați din domeniul medical și social, peste 60,1% sunt persoane vulnerabile, 5,4% sunt angajați din învățământ, iar restul provin din alte tipuri de activități considerate esențiale sau din populația generală eligibilă - care are mai mult de 6 luni de la doza 2.

În ultima săptămână s-au vaccinat cu doza 1 peste 283.987 de persoane, majoritatea cu vârsta sub 60 de ani. Este o scădere cu peste 50% a numărului total de persoane vaccinate cu doza 1, comparativ cu săptămâna precedentă.

"Dacă menținem acest ritm, de 25.000 de persoane vaccinate cu prima doză pe zi, numărul total pe care îl putem atinge la finalul acestui an ar fi de 8,5 milioane, doar 50% din populația eligibilă. O rată de 50% de vaccinare este total insuficient pentru a preveni un impact semnificativ al următoarelor valuri pandemice. Chiar și pentru valul 4, care nu este finalizat, este în plină evoluție, această rată de vaccinare nu este suficient de ridicată încât să limiteze substanțial consecințele negative ale pandemiei - forme grave, spitalizări în ATI și decese", avertizează Valeriu Gheorghiță.

7.321.195 de români din populația eligibilă - cu vârsta de peste 12 ani - s-au vaccinat până în acest moment, ceea ce reprezintă o rată de vaccinare de aproximativ 43%, a anunțat coordonatorul campaniei. În ceea ce privește rata de vaccinare în rândul populației rezidente adulte cu vârsta de peste 18 ani, aceasta este de peste 45%. Rata de vaccinare din totalul populației României este de 38%.

La grupa de vârstă 50-70 de ani, rata de vaccinare este cea mai mare - 50%.

Articol în curs de editare.