Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: Rămânem fără oxigen / Despre folosirea oxigenului tehnic: Eu la facultate am fost instruit să folosesc la pacient oxigen medicinal / Ce spune Raed Arafat

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 31 octombrie 2021, 13:15 Actualitate | Sanatate


Terapie intensiva COVID-19
Foto: Profimedia Images / Cecilia Fabiano / LaPresse
Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi și unitatea modulară de la Lețcani mai au oxigen medicinal pentru câteva ore după care, în după amiaza zilei de duminică, medicii vor fi nevoiţi să le administreze pacienţilor oxigen medical (tehnic). O circulară emisă recent de autorităţi permite folosirea oxigenului tehnic la pacienţi, în criza COVID. Medicul ATI Florin Roşu, manager al spitalului din Iaşi, este reticent faţă de această soluţie, afirmând că el a fost instruit la școală să folosească pentru pacienţi oxigen medicinal, ci nu oxigen tehnic. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că oxigenul medical, cu o concentraţie mai mică decât cel medicinal, s-a folosit şi până acum, iar circulara care recomandă folosirea acestuia a fost dată pe fondul unei crize privind livrările de oxigen de către firmele din România.
 • „În momentul de faţă din nefericire, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi mai avem stocuri de oxigen pentru cinci ore. Ulterior, vom fi nevoiţi să folosim oxigen tehnic, astfel încât pacienţii noştri să poată să beneficieze de acest tratament.
 • Am semnalat aceste neajunsuri începând de azi dimineaţă, dorind să găsim o rezolvare. În continuare, dorim ca pacienţii noştri să aibă parte de îngrijirile medicale corespunzătoare din toate punctele de vedere: din punct de vedere medical şi sigur, din punctul de vedere al siguranţei”, a declarat, duminică, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul ATI Florin Roşu, conform News.ro.
Întrebat care sunt dezavantajele folosirii oxigenului medical, tehnic, Roşu a răspuns că la şcoala de medicină a învăţat că pacienţilor li se administrează oxigen medicinal.
 • „Nu vă pot da aceste detalii. Eu în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie am fost trainuit să folosesc la pacient oxigen medicinal. Bănuiesc, nu pot să fiu sigur, că oxigenul tehnic este folosit pentru alte scopuri, cum ar fi sudura, sau ştiu eu ce alte modalităţi. Nu am de unde să ştiu. Încă o dată spun: am fost instruit în şcoala de medicină să folosesc oxigen medicinal”, a declarat medicul.
Totodată, întrebat dacă spitalul va folosi oxigen tehnic, medicul arată că există o circulară care aşa recomandă. Doctorul Florin Roşu spune că pentru el important este ca pacienţii să primească cea mai bună îngrijire.
 • „Până în momentul de faţă, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi a depus toate eforturile, prin toată echipa tehnică, astfel încât să nu existe atât în cadrul spitalului de pe strada Octav Botez cât şi în cadru secţiei exterioare Leţcani, din punct de vedere al medicaţiei, din punct de vedere al materialelor sanitare şi al oxigenului care face parte din tratamentul pacientului, dar dacă vom ajunge în această situaţie vom fi nevoiţi, conform unei circulare... este o circulară care ne spune că folosim oxigen tehnic”, a mai sus Florin Roşu.

Raed Arafat: Există o criză, pentru că sunt doar două firme mari şi una mai mică ce livrează oxigen în ţară


Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că este o criză de oxigen în România și că autorităţile fac demersuri pentru a importa butelii preumplute cu oxigen.
 • "Există o criză, pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în ţară şi una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari.
 • Soluţiile sunt că noi încercăm să găsim, să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dacă vom reuşi, dar în acelaşi timp încercăm să găsim soluţii interne şi una din soluţii este folosirea oxigenului care se folosea, până acum, fără nicio problemă, de o concentraţie mai mică; în loc să fie 99% este 93%.
 • Este un oxigen care s-a folosit şi care se poate folosi. Şi s-a dat circulară la toţi să îl folosească, dacă au probleme cu oxigenul”, a afirmat şeful DSU.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis pe 25 octombrie către Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către DSP Bucureşti, dar şi către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene o informare legată de uzul buteliilor de oxigen medical O93, în concentraţie de 90 – 96%, ca soluţie viabilă care permite depăşirea deficitului tot mai acut de oxigen medicinal 099,5, cu o concentraţie de minimum 99,5%.

În documentul prezentat de News.ro se arată că oxigenul medical O93 este produs cu ajutorul concentratoarelor de oxigen, la faţa locului, concentratoare care sunt dispozitive medicale reglementate.

Chiar dacă oxigenul medical 093 nu este omologat ca medicament de uz uman, acesta este o soluţie foarte bună pentru depăşirea sincopelor în aprovizionarea cu oxigen medicinal şi nu există vreun risc legat de utilizarea lui, conform documentului.

Concentratoarele de oxigen şi produsul rezultat al acestora, oxigenul medical 093, sunt deja acceptate de sistemul public de sănătate, se mai arată în document. Concentratoarele se pot acorda prin închiriere, decontată de CNAS, pacienţilor, pentru recuperarea pulmonară post COVID-19, iar pacienţii îşi pot administra singuri oxigenul necesar, numai la indicaţia medicului însă.

„Considerăm că, atât timp cât pacienţii îşi pot administra singuri acasă oxigenul 093, utilizarea acestuia în spitale, inclusiv prin încărcarea buteliilor de oxigen, când nu există o altă resursă, nu este de natură a genera alte riscuri suplimentare, nici pentru pacienţi, nici în procedurile de distribuire, cu condiţia ca echipamentul generator să fie autorizat, conform reglementărilor în vigoare”, se arată în document.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12592 vizualizari

 • -5 (55 voturi)    
  Medicamente nu (Duminică, 31 octombrie 2021, 13:20)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Oxigen nu, concentratoare nu, paturi ATI nu... Sistemul de exterminare din Romania a atins cote inimaginabile. Cocinile numite spitale populate de un corp medical majoritar incompetent si indolent produce victime pe scara rlanta.
  • +28 (46 voturi)    
   buba la cap (Duminică, 31 octombrie 2021, 14:27)

   Filbert [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Nici un sistem medical din lume n-ar face fatza cantitatii uriase de idiotenie romaneasca.
   • -3 (13 voturi)    
    Si totusi, oxigenul nu e tot oxigen?.. (Duminică, 31 octombrie 2021, 16:31)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Filbert

    O fi "contaminat" cu azot?.. ;)

    Daca este O2 in concentratie peste 90% si restul este N2, va salva vieti, indiferent ce scrie pe eticheta.
    • +3 (5 voturi)    
     care sunt diferentele intre cele doua? (Duminică, 31 octombrie 2021, 22:36)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     1. Cel medical este stacat in recipente care sunt bine verificate pentru a elimina impuritatile.

     2. Cel medical este general de compresoare medicale - cica fara ulei, daca am inteles corect.

     mai ales in cazul SARS calitatea oxigenului este importanta.
  • +6 (22 voturi)    
   pai voteaza PSD in continuare... (Duminică, 31 octombrie 2021, 15:08)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   pai voteaza PSD in continuare...
  • +13 (29 voturi)    
   Stai să vezi (Duminică, 31 octombrie 2021, 15:49)

   The Insider [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   ...ce pacienți și aparținători sunt în spitalele și afara acestora din România ! ! ! Toți academicieni școliți la Facebook și cârciuma de la colț , toți cu cunoștințe ba pe la etajul 3 , ba pe sub podurile din Spania și Italia , ba pe la mama Omida. Nu-s în stare să-și scrie numele corect , ce să mai zic de a-și asuma cu subiect și predicat ceea ce spun , nu respectă niște reguli simple , aleg să creadă toți idioții și analfabeții , refuză de la vaccinare până la tratament tot - ei știu mai bine ! - dar se kkă pe ei de frică când ajung să respire precum dieselul unei rabe obosite , implorând /înjurând / blestemând / amenințând / insultând / jignind sau etichetând de la vlădică la opincă , dar începând cu personalul medical ! Pt ce ? Pt. că sunt exemplar de ignoranți și lipsiți complet de elementarul bun simț și educație bazată pe știință , nu pe pupat de oase pietrificate și frecat de măști chirurgicale de racle , sau stropite cu apă chioară blagoslovită de vreun popă de cartier cu ce știu ei ce formule mai mult sau mai puțin misterioase ! Asta e adevărata exterminare în România - lipsa de educație și simț civic ! Și atunci de ce ar performa medicina , ca să-i vindece pe ignoranți ?! Parcă-i mai tentantă selecția naturală , nu asta vă doriți și susțineți , băieți ?!
   • 0 (0 voturi)    
    Frumoasa postare (Luni, 1 noiembrie 2021, 13:58)

    nscandal [utilizator] i-a raspuns lui The Insider

    Bravo, the Insider!
  • +10 (26 voturi)    
   Ce tara (Duminică, 31 octombrie 2021, 15:54)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Are paturi ati si alte balarii pentru mii de pacienti cu pb respiratorii, gen covid. Asa e romanu, daca nu exista vaccinuri, ca de ce nu sunt vaccinuri. Acum ca sunt vaccinuri si nu vrem sa ne vaccinam si sunt sectiile ATI pline deja de 2 luni, non stop si ramane fara oxigen, ca de ce nu mai avem oxigen. Mereu dam vina pe altii. Stiti ca Romania e mega corupta si suntem vai de steaua noastra si totusi lumea nu se vaccineaza. Pai ce sa mai intelegi din toata povestea asta?
  • -4 (6 voturi)    
   și totuși (Duminică, 31 octombrie 2021, 16:24)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   tu ai scăpat.
 • +5 (21 voturi)    
  un raspuns demn de BOR (Duminică, 31 octombrie 2021, 13:34)

  Francisc 1 [utilizator]

  asta-i dogma , nu ne bagam !
  • +10 (10 voturi)    
   “Dogma” (Duminică, 31 octombrie 2021, 18:18)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   “Dogma” de care vorbiți se numește “protocol”.
   Dacă un pacient moare pe oxigen tehnic, liber-cugetatorul care A SEMNAT decizia va înfunda pușcăria (chiar dacă a salvat încă 100 de pacienți)
 • -5 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 31 octombrie 2021, 13:36)

  [anonim]

  • +7 (23 voturi)    
   monoclonalii gen Regeneron se iau in faza usoara (Duminică, 31 octombrie 2021, 14:04)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui

   si fiind putini se dau pentru cei cu risc.
   Daca a ajuns la oxigen, a trecut de mult de asta
   • +1 (25 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 31 octombrie 2021, 14:53)

    [anonim] i-a raspuns lui jorj_bv

    • +10 (10 voturi)    
     Anticorpii monoclonali sunt putini peste tot (Duminică, 31 octombrie 2021, 16:25)

     Denulu [utilizator] i-a raspuns lui

     Anticorpii monoclonali sunt chiar greu de produs, nu maresti productia de pe o zi pe alta.

     SUA a cumparat practic toata productia de la Regeneron: 1.25 milioane de doze pana in septembrie, si inca 1.4 milioane de doze din septembrie pana in ianuarie. Germania abia daca a reusit sa cumpere 200.000 de doze.

     De unde exact ai fi vrut sa cumpere Romania sute de mii de doze de anticorpi monoclonali pentru toti bolnavii "in faza incipienta" pe care i-am avut in octombrie?

     https://en.wikipedia.org/wiki/Casirivimab/imdevimab#Economics

     Am putea continua discutia cu antiviralele, numai ca acolo dovezile ca antiviralele disponibile sunt sigure si eficiente sunt mult mai slabe decat la anticorpii monoclonali, si, evident, decat la vaccin.
     • -3 (9 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Duminică, 31 octombrie 2021, 16:53)

      [anonim] i-a raspuns lui Denulu

    • +6 (6 voturi)    
     ... (Duminică, 31 octombrie 2021, 17:22)

     tirolez [utilizator] i-a raspuns lui

     Ce faza incipienta cand multi ajung la spital cand nu mai pot? Nu mai zic de categoria care a bagat arbidol degeaba. Fara sa-si puna intrebarea de ce rusii au juma de milion de morti daca e asa bun.
 • +5 (11 voturi)    
  In Bosnia (Duminică, 31 octombrie 2021, 14:58)

  rockdani [utilizator]

  In Bosnia a fost scandal pe aceasta tema.

  https://www.hotnews.ro/stiri-international-25112886-scandal-bosnia-atentia-procuraturii-pacienti-covid-19-fost-tratati-gaz-industrial-loc-oxigen-medicinal.htm
 • -12 (20 voturi)    
  Oxigen! (Duminică, 31 octombrie 2021, 14:59)

  Matrix-4 [utilizator]

  Aha! Vasăzică oxigenul tehnic este O2! Atunci cel’’medicinal’’ o fi O1,5?
  Nu de alta dar eu ştiam că cel medicinal se îmbuteliază ţn butelii albe,
  iar
  cel tehnic în butelii albastru închis, ambele la 150 bari!
  • +17 (21 voturi)    
   Prostii (Duminică, 31 octombrie 2021, 15:35)

   The Insider [utilizator] i-a raspuns lui Matrix-4

   Știți prost ! Nu are nicio importanță culoarea buteliei , ci concentrația și presiunea. Oxigenul medical are o concentrație 99,99% , cel tehnic între 93% și până la 99,9% . Funcție de sursa de încărcare și tipul tubului pot fi la presiuni de 100 , 150 și 200 atm / tub ! E o altă capcană abil speculată de tot soiul de idioți ce se pretind cunoscători în domeniu , cât despre folosirea celui tehnic de-abia de cca. 10 - 15 ani s-a venit pe piață cu diferentierea de oxigen medical și oxigen tehnic. Majoritatea spitalelor din Româna au folosit oxigen tehnic până la apariția furnizorilor privați gen Linde , fabricile ce aveau capacități de producție și purificare a Oxigenului au cam dispărut , astfel încât - cu concursul deloc dezinteresat al noilor jucători pe piață - a apărut marota așa zisei diferențieri între tipurile de oxigen ( medical și tehnic ) . Este corectă observația făcută de deșteptul nației ( Arafat , feri-aș numele ! ) , este cât se poate de logică în condițiile de facto apărute , efectele sunt aceleași asupra corpului omenesc , avem însă - vezi Doamne ! - pretenția să lucrăm ca la carte în condiții tehnice, medicale și logistice de nivelul anilor 70 ! Și era să uit , interesați-vă cât e prețul și de condițiile ce le IMPUNE compania LINDE , ca aproape unic furnizor de gaze medicale certificate și lichefiate ! Veți avea o altă surpriză , garantat !
 • +7 (27 voturi)    
  vaccinare obligatorie = (Duminică, 31 octombrie 2021, 15:03)

  acribion [utilizator]

  singura metoda functionala garantat ptr. combaterea cu eficienta 100% a pandemiei chinezesti.

  vaccinati 100%, entropie pandemica maxima-stop transmitere virus.

  in rest, sunt doar blablageli de factura pseudo.
 • -7 (15 voturi)    
  Asa se elibereaza mai repede paturile la ATI (Duminică, 31 octombrie 2021, 16:33)

  Popcea [utilizator]

  Arafat a gandit pragmatic: le dam oxigen de concentratie 95% in loc de concentratie 99%, pt ca oricum tratament Covid nu primesc asa ca oricum cei de la ATI o sa moara, asa elibereaza patul cu 2-3 zile mai repede. Acum serios: de ce nu solicita ajutor in slte tari? Doar noi avem atatis pacienti grav bolnavi, alte tari europene sunt relaxate. Sigur Franta, Germania, Italia, Ungaria, Grecia ne-ar sjuta. In vara asta su fost pompierii tomsni in Grcia. Ungurii ne ajuta si acum cu patiri ATI.
  Mi se pare ironic cum se repeta istoria: ieri au fost 6 ani de la Colectiv si acest cinic de Arafat spunea ca spitalele romanesti sunt pregatite pentru mari arsi si nu trebuie transferati in strainatate. Au muntit asa, Arafat, Ponta si fraierul alalalt care era ministrul sanatatii, mai mult de o saptamana pana incompetenta asta a fost fatala pentru zeci de tineri care puteau fi salvati. Iar atunci era vorba de transportarea unor pacienti in strainatate. Acum e vorba de adus niste nenoricite de butelii de oxigen "medical" cu avionul sau cu TIR-ul.
 • +1 (3 voturi)    
  acum intreb si eu.... (Duminică, 31 octombrie 2021, 21:32)

  minus [utilizator]

  oxigen bagati daca aveti, dar mai lasati pacientul sa elimine dioxidul de carbon? Ca la cum cunosc eu spitalele romanesti, banuiesc ca gazometria arteriala este exact ce fac infirmierele si asistentele cand invart de robineti....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by