În condițiile în care România a ajuns pe primul loc în lume la decesele zilnice cauzate de Covid-19, raportat la populația țării, noul tratament cu anticorpi de la AstraZeneca poate juca un rol important în oprirea acestui trend dramatic. Tratamentul poate fi o soluție și pentru pacienții alergici sau cu tulburări ale sistemului imunitar pentru care vaccinul este contraindicat.

Covid 19Foto: pixnio.com

AstraZeneca - unul dintre primii din lume care au creat un vaccin anti-Covid-19 - a dezvoltat prima formulă de anticorpi, denumită AZD7442, care poate crește semnificativ șansele la supraviețuire și de răspuns a populației vulnerabile în fața virusului Covid-19.

Testele au concluzionat că noul medicament poate avea efect profilactic - prin reducerea cu 77% a riscului de a dezvolta Covid-19 simptomatic - și de tratament - reducând cu 67% riscul de a dezvolta Covid-19 sever sau chiar deces din comorbități asociate.

„Aceste rezultate importante pentru AZD7442, combinația noastră de anticorpi cu acțiune îndelungată, se adaugă la tot mai multe dovezi privind utilizarea acestei terapii atât în ​​prevenirea, cât și în tratamentul COVID-19. O intervenție timpurie cu acești anticorpi poate oferi o reducere semnificativă a progresiei către boli severe, cu protecție continuă timp de mai mult de șase luni," a declarat Mene Pangalos, vicepreședinte executiv, BioPharmaceuticals R&D, AstraZeneca.

Ce efecte ar putea avea pentru România

Într-un context pandemic în care România are o rată scăzută de vaccinare și se află în topul celor mai afectate țări, raportând peste 90 000 de cazuri noi săptămânale și aproape 3000 de persoane decedate săptămânal din cauza infectării cu Covid-19, acest tip de tratament profilactic creat de AstraZeneca, care să ofere o protecție suplimentară persoanelor vulnerabile poate fi soluția pentru reducerea numărului îngrijorător al celor afectați.

Testele au concluzionat: tratamentul cu anticorpi de la AstraZeneca previne Covid-19

Testele conduse de AstraZeneca au demonstrat că AZD7442 este singura combinație de anticorpi cu acțiune îndelungată dovedită atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea COVID-19.

La nivel de prevenție, noul tratament cu anticorpi creat de AstraZeneca și-a dovedit eficiența prin reducerea apariției simptomelor de Covid-19 cu 77%, reușind astfel să ofere o protecție puternică suplimentară persoanelor vulnerabile care sunt vaccinate.

Mai mult, o analiză prespecificată a participanților - care au primit tratament cu AZD7442 în termen de cinci zile de la apariția simptomelor - a arătat reducerea riscului de a dezvolta COVID-19 sever sau de deces (din orice cauză).

Conform rezultatelor, 75% dintre participanții la studiul pentru tratament - unde s-a analizat impactul a două tipuri de anticorpi descoperiți la Centrul Medical al Universității Vanderbilt - aveau afecțiuni cronice, inclusiv chiar persoane cu un răspuns imun mai scăzut la vaccin.

Dacă tratamentul cu anticorpi creat de AstraZeneca va fi aprobat de Agentia Europeana a Medicamentului, acest medicament poate juca un rol important în combaterea pandemiei.

„Cu continuarea cazurilor de infecții grave cu COVID-19 pe tot globul, există o nevoie semnificativă de noi terapii precum AZD7442 care pot fi utilizate pentru a proteja populațiile vulnerabile și pot ajuta, de asemenea, la prevenirea progresiei către boli severe. Aceste rezultate pozitive arată că o doză intramusculară de AZD7442 ar putea juca un rol important în combaterea acestei pandemii devastatoare,” a declarat Hugh Montgomery, profesor de medicină intensivă la University College din Londra și investigator principal TACKLE.