Ministerul Sănătății precizează, într-un comunicat de presă, că în acest an au fost achiziționate 40.000 de doze de vaccin HPV, iar până la finalul lunii septembrie au fost utilizate 12.698 dintre acestea. 27.302 de doze de vaccin se află în cabinetele medicilor de familie (12 860 doze) și în stocurile direcțiilor de sănătate publică (14.442 de doze). Ministerul Sănătății dă de înțeles că aceste doze pot fi folosite și pentru vaccinarea fetelor de 15-18 ani, aprobată acum două luni prin Ordin de ministru, nu doar 11-14 ani, ca în prezent. De cealaltă parte, medicii de familie spun că nu au primit nicio informare de la DSP-uri că ar trebui să înceapă vaccinarea și la grupa de vârstă 15-18 ani și nici doze suplimentare de vaccin. Medicii mai spun că o parte dintre aceste doze sunt reținute inclusiv pentru rapeluri la fetele din grupa 11-14 ani și se tem că dozele ar putea fi insuficiente, dacă încep și vaccinarea la 15-18 ani.

Vaccin HPVFoto: Profimedia Images

"Aceste doze sunt utilizate la persoanele eligibile, pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Solicitările sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare", arată Ministerul Sănătății.

"Dacă într-un județ există mai multe solicitări față de stocul existent, se pot realiza redistribuiri până la următoarea achiziție", mai precizează instituția condusă de Cseke Attila.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila a solicitat direcției de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății să fundamenteze necesarul de doze pentru următoarea perioadă, astfel încât să poată fi încheiat și următorul contract subsecvent pentru suplimentarea numărului de doze, mai precizează Ministerul Sănătății.

Ordinul de ministru privind extinderea vaccinării HPV la fetele de 15-18 ani a fost semnat de fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, pe 3 septembrie, cu câteva zile înainte de plecarea acesteia de la conducerea ministerului.

Vaccinarea gratuită împotriva HPV a adolescentelor a fost reluată anul trecut în România, după mai bine de un deceniu de pauză, având în primul an rezultate considerate de medici peste așteptări.

28.689 de adolescente din această grupă de vârstă 11-14 ani s-au vaccinat în primul an al campaniei, potrivit datelor obținute de HotNews.ro - cifre considerate de medici peste așteptări.

Vaccinarea se face la cererea părinților tinerelor, în cabinetele medicilor de familie.

Citește și: