Cum am ajuns aici? 10 cauze care au adus România în dezastru sanitar

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 27 octombrie 2021, 9:12 Actualitate | Sanatate


Spitalul COVID-19
Foto: AGERPRES
România se află pe locul al patrulea în Europa la numărul de noi îmbolnăviri zilnice de COVID-19 și pe locul al treilea la numărul de decese, în urma unor țări cu populație de câteva ori mai numeroasă, precum Rusia sau Ucraina. Spitalele sunt luate cu asalt de pacienți pentru care nu se mai găsește cu săptămânile un pat liber - sute sau chiar mii de bolnavi așteaptă în acest moment un pat ATI pe holuri, în Unitățile de Primiri Urgențe sau chiar în corturi amenajate în fața spitalelor - în curțile spitalelor se formează cozi interminabile de ambulanțe, medicamentele pentru tratarea COVID lipsesc în multe spitale, iar personalul medical și așa insuficient este epuizat după un an și jumătate de pandemie. Este clar că valul 4 a prins țara noastră pe picior greșit și nimeni nu a prevăzut dezastrul - cea mai bună dovadă o reprezintă marea relaxare și declarațiile triumfaliste din vara trecută că am oprit pandemia. Cum am ajuns însă aici?HotNews.ro vă prezintă 10 cauze care au adus România în pragul dezastrului sanitar:


1. Valul 4 - valul nevaccinaților. Eșecul de proporții al campaniei de vaccinare împotriva COVID-19


Peste 90% dintre pacienții COVID-19 care asaltează acum spitale românești sunt nevaccinați, spun medicii consultați de HotNews.ro. Majoritatea deceselor se înregistrează tot în rândul nevaccinaților. Vaccinurile împotriva COVID-19 protejează în proporție mai mică împotriva infectării, dar în proporție de peste 90% împotriva unei forme severe de boală și a decesului. Medicii și specialiștii au avertizat încă din vara acestui an că valul 4 al pandemiei va fi, în special, valul nevaccinaților.

Astăzi privim cu jind către țările unde rata de vaccinare împotriva COVID-19 a trecut de 60-70-80%, iar numărul pacienților internați în stare critică în valul 4 este de ordinul zecilor sau cel mult al sutelor.

Pornită cu dreptul anul trecut, în a treia zi de Crăciun - România a fost printre primele țări europene care au dat startul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 - campania s-a împotmolit pe finalul primăverii și în vara acestui an. Dacă în primele luni erau veșnic cozi la centrele de vaccinare, platforma de programări se bloca adesea din cauza suprasolicitării, iar românii care nu prindeau loc la vaccinare în localitatea lor parcurgeau zeci sau sute de kilometri pentru a se putea vaccina acolo unde erau locuri libere, campania a pierdut apoi brusc din viteză.

Astăzi, suntem la coada Europei în ceea ce privește procentul de populație vaccinată împotriva COVID, lucru care se vede din plin și în dimensiunile valului 4 - în țările cu procent ridicat de populație vaccinată, valul 4 a pus infinit mai puține probleme. Coincidență sau nu, campania de vaccinare din România s-a prăbușit odată cu venirea verii și anunțarea marii relaxări de către autorități.


Campania de vaccinare împotriva COVID-19 din România nu a fost dublată niciun moment de o campanie de comunicare reală, cu excepția unor clipuri cu medici foarte vizibili în timpul pandemiei difuzate de posturile de televiziune la debutul campaniei, care ne îndemnau să ne vaccinăm, și o campanie de informare a Guvernului lansată la începutul verii, constând în 11 clipuri centrate pe ideea "ce conține vaccinul?". Lor li se adaugă conferințele de presă săptămânale ținute de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei, Andrei Baciu, vicepreședintele CNCAV și Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.


De altfel, chiar Valeriu Gheorghiță declara recent că "nu s-au alocat bani, sau cel puţin CNCAV, comitetul pe care eu îl coordonez, nu a avut fonduri pentru campania de comunicare şi de informare privind vaccinarea".


Ce a lipsit României? "Am avut centre de vaccinare cu capacitate de a vaccina 100.000 de oameni pe zi, unde se vaccinau 3.000 de oameni pe zi. În România vaccinul împotriva COVID nu a lipsit niciun moment, dar a trebuit fie să donăm o parte dintre doze, fie să le vindem", rezuma recent situația șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, într-o conferință de presă.

Practic, după primele 3-4 luni ale campaniei, în care au avut acces la vaccinare, într-o primă etapă, doar personalul medical, apoi bolnavii cronici, persoanele cu vârsta peste 65 de ani și "esențialii" - angajații din anumite domenii considerate esențiale - începând din lunile aprilie-mai, în România oricine s-a putut vaccina unde a vrut, când a vrut și cu ce vaccin a vrut, lucru care nu a fost posibil în foarte multe țări.

Vaccinarea cu prioritate a "esențialilor" a dat naștere de altfel și primului scandal de proporții care a marcat campania de vaccinare din România. Pe 4 martie, când Vlad Voiculescu era încă ministrul Sănătății, instituția a publicat în premieră situația testărilor și a spitalizărilor în fiecare județ, precum și situația vaccinărilor în fiecare centru de vaccinare, pe platforma data.gov.ro. Publicarea acestor date a fost coordonată de Ștefan Voinea, consilier onorific al ministrului Sănătății. După publicarea acestor date, s-a vorbit în spațiul public despre centre speciale de vaccinare pentru "esențiali", inaccesibile publicului larg, iar câteva zile după această mișcare, Vlad Voiculescu a fost erou pe rețelele de socializare. Acest episod l-a adus însă în conflict deschis cu premierul Florin Cîțu, care a trimis la Ministerul Sănătății Corpul de control. Pe 9 aprilie, Corpul de control al prim-ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală in rem în acest caz, sesizare ce viza instituțiile care au atribuții legale privind gestionarea platformei naționale privind vaccinarea - Registrul Electronic Național de Vaccinări.

Scandalul centrelor speciale nu a afectat, în luna martie, campania de vaccinare, care avea să înceapă să piardă din viteză peste aproximativ două luni de la acel moment.

Câteva luni mai târziu, pe 30 septembrie, Vlad Voiculescu publica pe pagina sa de Facebook un document transmis pe 14 ianuarie premierului Florin Cîțu și prezentat la acea vreme și președintelui Klaus Iohannis, în care propunea amânarea vaccinării "esențialilor" și vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 60 de ani și a celor cu boli cronice ca prioritate zero, având în vedere faptul că România dispunea, în acea perioadă, de un număr limitat de doze de vaccin.

Fostul ministru mai spunea că echipa sa de la minister convinsese unele dintre cele mai cunoscute agenții de publicitate să se implice pro bono în campania de vaccinare, însă la întâlnirea cu Klaus Iohannis "șocantă pentru mine atunci a fost liniștea ce s-a așternut în sală".

Trebuie spus că Ministerul Sănătății nu a avut, pe tot parcursul campaniei de vaccinare, niciun cuvânt de spus în privința acesteia. De la bun început, campania de vaccinare a fost gestionată de CNCAV (condus de Valeriu Gheorghiță), comitet aflat în subordinea directă a premierului Florin Cîțu. Singurul rol al Ministerului Sănătății a fost să asigure plata personalului din centrele de vaccinare. Atât în mandatul lui Vlad Voiculescu, cât și al Ioanei Mihăilă, dinspre Ministerul Sănătății s-au auzit acuzații la adresa premierului și a Ministerului Finanțelor că, deși au fost ceruți, banii pentru plata personalului din centrele de vaccinare au întârziat luni întregi.

În vara acestui an, pe măsură ce cererea a scăzut în centrele de vaccinare din orașe, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, condus de Valeriu Gheorghiță, a desprins echipe din centrele de vaccinare, echipe mobile care au ajuns inclusiv în localitățile din mediul rural care nu aveau nici centru de vaccinare, nici medic de familie. Valeriu Gheorghiță a prezentat săptămânal, pe durata verii, bilanțul vaccinărilor făcute de echipele mobile în localități izolate, program numit "Orașul vaccinează satul". Valeriu Gheorghiță a promis vara trecută că aceste echipe mobile vor ajunge în toate comunele din România - peste 2.800 - pentru ca toată populația, inclusiv din mediul rural, să aibă acces la vaccin.

Cu toate acestea, valul 4 al pandemiei, care a pus țării noastre cele mai mari probleme, ne-a prins cu doar 30% din populația eligibilă (cu vârsta peste 12 ani) vaccinată.Campania de vaccinare a reînceput să ia avânt în ultimele zile, când s-au vaccinat peste 100 de mii de români pe zi, atingându-se noi recorduri zilnice, iar coordonatorul Valeriu Gheorghiță a anunțat că în acest moment s-a ajuns la 40% din populația adultă imunizată. Mai este însă mult până departe, în condițiile în care așa-numita imunizare de turmă presupune vaccinarea a cel puțin 60-70% din populație.

În plus, în cazul zonelor cu populație foarte densă, cum este Bucureștiul, nu se aplică regula cu 60-70% pentru asigurarea imunității de grup, ci ar fi necesar un procent de 86%, explica recent pentru HotNews.ro Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și fost consilier în Ministerul Sănătății în mandatul lui Vlad Voiculescu: "Pentru tulpina Delta, care este foarte transmisibilă, într-o zonă urbană bine populată, procentul necesar de imunizare de turmă este cam de 86%. Dacă vorbim despre imunitate de grup, imunitatea de grup variază în funcție de populație și densitate - în București spre exemplu e nevoie de un procent de 86% din populație imunizată, iar într-o zonă rurală ar trebui undeva la 60%, ca să ai imunitate de grup."

Trebuie spus și faptul că, parcă direct proporțional cu scăderea dorinței de vaccinare în rândul populației și cu scăderea aglomerației din centre, în spațiul public, la televiziuni sau pe rețelele de socializare au zburdat în ultimele luni opinii anti-vacciniste și teorii ale conspirației privind vaccinarea împotriva COVID-19. Printre cei care le-au propagat - de la anonimi până la medici, artiști, politicieni cunoscuți sau o parte a presei.

Abia în ceasul al doisprezecelea, pe 17 octombrie, președintele Colegiului Medicilor, dr. Daniel Coriu, a anunțat că va susține "cu toată tăria" sancționarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific, iar prin informațiile transmise poate duce în eroare populația în privința stării de sănătate și periclita sănătatea publică. La 10 zile de la acel anunț, Colegiul Medicilor nu a nominalizat niciun medic ce ar putea fi sancționat și nu se știe când s-ar putea întâmpla acest lucru.

Ce, unde și când s-a greșit în campania de vaccinare? Ce trebuia făcut mai bine și cum se putea face? Puteam fi acum la procentul de 70% imunizați, cât este necesar pentru imunizarea de turmă? Cum ar fi arătat valul 4 în România în aceste condiții? Și câte vieți ar fi fost salvate? Întrebări deocamdată fără răspuns.

2. Restricțiile și măsurile de prevenție, haotice și veșnic bâlbâite de autorități. Marea relaxare și "am oprit pandemia"


Pe toată durata pandemiei, restricțiile impuse de autorități au părut decise haotic și comunicate haotic, oricât de dispus ai fi fost să le respecți. Dată fiind criza sanitară fără precedent, nu punem niciun moment în discuție oportunitatea și necesitatea impunerii acestor măsuri, ci modul în care au fost ele impuse, din punct de vedere legal, și comunicate. Autoritățile au părut veșnic prinse pe picior greșit, venind cu soluții improvizate și mult prea des contestabile din punct de vedere al legalității.

Poate cel mai bun exemplu este impunerea obligativității prezentării certificatului verde digital COVID - care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală - pentru anumite activități prin Hotărâre de Guvern - soluție ce poate fi contestată și riscă să "pice" oricând pe motive de neconstituționalitate - și nu prin lege adoptată în Parlament - soluția legală și neatacabilă.

Poate că unul dintre posibilele răspunsuri este că România se află de aproape două luni și în criză politică suprapusă peste dezastrul sanitar din valul 4, nu avem un Guvern "plin", ci doar unul interimar și în acest moment nu există o majoritate în Parlament care să asigure trecerea fără emoții prin legislativ a unor măsuri delicate, dar necesare și adoptate deja în multe alte țări.

Restricțiile impuse în România au pornit de la bun început cu stângul - să nu uităm că românii care au contestat amenzile primite în starea de urgență, în primele luni ale pandemiei, au câștigat pe bandă rulantă în instanță, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională OUG prin care fuseseră majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare.


În plus, restricțiile au părut mereu comunicate slab, adoptate și anunțate mereu la ore târzii ale serii/nopții și insuficient explicate.

De mult prea multe ori, aceste restricții au fost aprobate inițial într-o formă neclară și au avut apoi nevoie de corecturi, printr-un nou act normativ.

Pe parcursul pandemiei ne-am lovit de situații greu de explicat, precum școli închise la foarte puține cazuri (școli închise la doar 100-200 de cazuri pe zi dar deschise în vârful valului 4, la peste 15.000 de cazuri pe zi) sau școli închise în timp ce restaurantele, mall-urile sau sălile de jocuri de noroc rămăseseră deschise.

De asemenea, Biserica a fost și ea de neatins.

Nu mai departe de începutul lunii octombrie, a existat un moment în care Bucureștiul a fost în punctul de a avea două rânduri paralele de restricții de weekend în vigoare și nimeni nu mai înțelegea nimic - ce anume trebuie să respecte. Motivul: pe fondul creșterii accelerate a ratei de infectare în București, CNSU și Guvernul adoptaseră un nou set de restricții, în timp ce autoritățile locale abia se întruniseră să le aprobe pe cele vechi. Astfel că nimeni nu mai știa exact după ce oră nu mai are voie să circule pe stradă, la ce oră se închid magazinele etc.

Ultimele două bâlbâieli grave ale autorităților: în cel mai recent set de restricții, de zilele trecute, au anunțat că grădinițele și școlile private vor fi și ele închise, nu doar cele publice, iar intrarea la mall se va putea face doar cu certificat verde. În Hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial, aceste măsuri, anunțate anterior, s-au pierdut însă pe drum și nu mai apăreau pe hârtie, fapt care a generat, o dată în plus, haos.


De parcă nu ar fi fost de ajuns, autoritățile au promovat pe tot parcursul verii trecute Marea relaxare, în ciuda avertismentelor specialiștilor că urmează un val 4 al pandemiei cu o tulpină Delta mult mai agresivă decât variantele precedente ale coronavirusului, care va afecta masiv în special persoanele nevaccinate. Iar România avea și are foarte mulți nevaccinați.

La 1 mai, când România abia începea să își revină la capătul valului 3, cel mai dur de până atunci, premierul Florin Cîţu anunţa, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că în această vară va merge în Vama Veche: "Vă promit că ne vedem vara aceasta şi în Vamă. Vă mulţumesc că aţi ales să vă vaccinaţi. Doar aşa revenim la all-nighters."

Pe tot parcursul lunii mai, Guvernul și autoritățile au vorbit despre marea revenire la normalitate de la 1 iunie, iar la finalul lunii mai anunțau măsuri de relaxare masive începând cu 1 iunie. Din acel moment, relaxarea și revenirea la normalitate, deși suntem într-o pandemie despre care nimeni nu știe cât va mai dura, au fost marea preocupare a autorităților, iar mesajele către public au mers permanent în această direcție.

Pe 24 iunie, președintele Klaus Iohannis făcea o declarație greu de înțeles: "Campania a fost un succes, practic am oprit pandemia. Faptul că avem așa puține cazuri - nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare."

4 zile mai târziu, pe 28 iunie, și premierul Florin Cîțu anunța triumfător că "ținta era să eliminăm pandemia şi ţinta a fost atinsă".

"Suntem pregătiţi nu numai de valul 4, suntem pregătiţi să depăşim pandemia. Sunt sigur că şi Ministerul Sănătăţii este pregătit, deci nu ar trebui să fie nicio problemă, avem dozele de vaccin" - Florin Cîțu pe 27 iulie.

3. Paturi ATI limitate și personal medical de Anestezie-Terapie Intensivă insuficient


Spitalele României au în total aproape 4.000 de paturi de Terapie Intensivă, potrivit declarațiilor șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. În jur de 1.900 dintre ele sunt ocupate în acest moment de pacienți COVID-19. Alte câteva sute de pacienți COVID în stare gravă așteaptă în Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din toată țara să prindă un pat ATI. Cum în România nu mai există de câteva săptămâni paturi de Terapie Intensivă libere alocate pacienților COVID-19, cei care așteaptă un pat în UPU sunt puși pe lista de așteptare. Câteva zeci de bolnavi români de COVID-19 în stare critică au fost deja transferați în spitale din Ungaria, Polonia și Austria, pentru a primi îngrijire într-o secție de Terapie Intensivă.

Cum și alți pacienți - cei cu infarct, AVC, proaspăt operați, transplant etc - au nevoie de paturi ATI, rezultă că nu toate paturile disponibile în țară pot fi alocate pacienților COVID-19, ci doar o parte dintre ele.

În ultimul an și jumătate s-a vorbit însă foarte mult despre paturi și nedrept de puțin despre personalul medical specializat în Anestezie-Terapie Intensivă, și el insuficient.

Practic, oricât de multe paturi - mobilier + aparatură - ai cumpăra și înghesui în spitale, nu ai suficient personal medical pentru ele.

Dorel Săndesc, medic ATI la Spitalul Județean de Urgență din Timișoara, președintele Comisiei de Anestezie-Terapie Intensivă din Ministerul Sănătății și vicepreședintele Societății Române de ATI, declara într-un interviu acordat HotNews.ro că, în afara paturilor de Terapie Intensivă, cealaltă mare problemă este reprezentată de deficitul de personal din secțiile ATI din spitalele românești, unde există doar circa 1.000 de medici și în jur de 800 de rezidenți: "Sunt foarte multe spitale care nu au ocupat schema de personal prevăzută de normele în vigoare. Norme care sunt destul de bune. Cele mai multe spitale au deficit de personal, aici este problema", declara medicul Dorel Săndesc în interviul acordat HotNews.ro.


Nu în ultimul rând, secțiile ATI au cel mai mare volum de aparatură dintre secțiile unui spital. Incendiile produse în ultimul an în secții ATI din câteva spitale COVID-19 - Spitalul Județean Piatra Neamț, Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București și Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța - arată faptul că, în momentul în care înghesui aparatură într-o secție ATI și încerci să crești peste noapte numărul de locuri, există riscul unor tragedii.

"Majoritatea spitalelor care funcționează acum, județene sau de urgență, sunt făcute pe un model tip, după cutremurul din 1977, la standardele, volumele și circuitele care erau valabile la momentul respectiv. În momentul de față, aceste standarde și circuite nu mai sunt valabile. Puterea necesară, electric vorbind, pentru funcționarea unui spital este acum mult mai mare, pentru că sunt mult mai multe echipamente consumatoare de energie electrică", declara pentru HotNews.ro Bogdan Tănase, medic și managerul Institutului Oncologic din București, după incendiul din secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț, avertizând că astfel de tragedii se pot repeta oricând, în orice alt spital din România.

Singura soluție viabilă este construcția de spitale noi, pentru că cele vechi nu pot atinge standardele necesare în acest moment nici măcar cu investiții foarte mari, mai spunea atunci medicul Bogdan Tănase.

4. Medicamente vitale pentru tratarea pacienților COVID-19 lipsesc din spitalele din România


Medicamente vitale în tratarea COVID-19 lipsesc, în acest moment, din spitalele din România. Mulți aparținători sunt trimiși de medici sau încearcă, în disperare de cauză, să facă rost de tratament pentru cei dragi pe cont propriu. Chiar dacă pentru unele dintre aceste medicamente, costul este de ordinul sutelor sau miilor de euro și, chiar și așa, sunt aproape imposibil de găsit - o mare parte dintre ele nu pot fi cumpărate din farmacii nici măcar cu rețetă de la medic, fiind distribuite exclusiv în spitale.

Medicamentele din protocolul de tratare a COVID-19 care lipsesc cel mai frecvent din spitale din România sau cantitățile sunt foarte limitate sunt Tocilizumab (RoActemra) - anticorpi monoclonali folosiți în tratarea formelor medii și grave de COVID-19; Anakinra (Kineret) - tratament injectabil imunosupresor, terapie biologică asemănătoare cu Tocilizumab; Remdesivir (Veklury) - antiviral sub formă de soluție perfuzabilă, folosit în tratarea formelor medii și severe de COVID-19 și Favipiravir (FluGuard) - antiviral sub formă de pastile, folosit în tratarea formelor ușoare și medii.


Motivele pentru care aceste medicamente lipsesc sau se găsesc în spitalele asaltate de pacienți doar în stocuri la limită diferă de la medicament la medicament - spre exemplu Tocilizumab - anticorpii monoclonali considerați un fel de tratament-minune pentru cazurile medii și severe de COVID-19 - este, la origine, tratament pentru poliartrita reumatoidă severă, nicidecum pentru COVID-19, însă în ultimele luni s-a observat eficiența lui în tratarea COVID-19. În urmă cu puțin peste un an, anticorpii monoclonali nu erau încă folosiți în tratarea COVID-19 și nimeni nu se gândea la acest lucru. Gigantul farma Roche, care produce Tocilizumab, a anunțat încă din luna august, înainte de explozia valului 4 al pandemiei, că solicitările la nivel mondial depășiseră, la acel moment, cu 400% capacitatea de producție și avertiza că îi va fi imposibil să onoreze toate cererile pentru valul 4.

Tocilizumab nu a putut fi găsit în cantități suficiente nici măcar în urma activării de către România a Mecanismului european de protecție civilă și a mecanismului similar al NATO.

În lipsa medicamentelor suficiente, medicii din spitalele COVID-19 sunt în situația de a împărți "două paie la trei măgari", după cum a recunoscut, plastic, pentru HotNews.ro managerul Spitalului de Boli Infecțioase din București, medicul Simin Aysel Florescu.

HotNews.ro a scris pe larg despre lipsa din spitale a unor medicamente vitale pentru pacienții COVID-19 aici: De ce medicamente vitale în tratarea COVID-19 lipsesc din spitale și, oricâți bani ai avea, este misiune aproape imposibilă să le procuri.

5. DSP-uri depășite de situație, testare insuficientă și greu accesibilă pe toată durata pandemiei


Dacă spitalele românești au reușit până acum, în cea mai mare parte a unui an și jumătate de pandemie, să facă față crizei, în ciuda lipsurilor de tot felul, nu același lucru se poate spune despre Direcțiile de Sănătate Publică.

Instituțiile care au avut ca sarcină principală testarea, efectuarea și gestionarea anchetelor epidemiologice, au atras în permanență atenția în mod negativ în ultimul an și jumătate și au părut de departe una dintre verigile cele mai slabe în gestionarea pandemiei în țara noastră.

Gafele DSP-urilor din aproape toată țara, anchetele epidemiologice ratate, birocrația inutilă și comunicarea aproape inexistentă într-o situație de criză au atras în permanență atenția presei și a publicului asupra lor.


Suntem în valul 4 și, la fel ca până acum, DSP-urile sunt depășite de situație. Sunt în continuare foarte greu de prins la telefon, iar suspecții de COVID care sună la DSP așteaptă zile întregi în casă pentru a fi testați sau măcar sunați de angajații DSP-urilor. De multe ori, DSP nu îi mai caută niciodată.

Vaccinarea și carantinarea nu vor avea efectul scontat pe termen scurt, fără testare masivă, avertiza în urmă cu aproape două săptămâni medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, spital aflat în prima linie COVID-19. Beatrice Mahler spunea că testarea rapidă, masivă, este absolut necesară, cel puțin în București, unde cifrele COVID-19 au explodat: "Eu cred că în acest moment trebuie să alegem testarea masivă și cred că asta ar fi o soluție pentru tot Bucureștiul, cu teste rapide să facem un screening al populației. Dacă vreți, și la intrarea în magazinele mari, pentru că trebuie să facem testare cât mai mult în acest moment, pentru ca persoanele depistate pozitiv să rămână la domiciliu, să fie izolate și abia apoi politicul să decidă care este momentul de introducere al certificatului verde (…) Acum, atenția trebuie să fie îndreptată către cetățean și soluția pentru el este testarea, iar în momentul în care avem un val pandemic de așa amploare, testarea gratuită este obligatorie pentru a pune capăt acestor pierderi masive de vieți", declara managerul Institutului Marius Nasta, la B1 Tv.

Cam singura variantă este însă testarea la clinici private, cu bani din buzunar, și nu toți românii își permit costurile - prețul unui test poate ajunge la 200-300 de lei. În plus, încă de la începutul lunii octombrie, testele din farmacii, o varianta mai ieftină, sunt foarte greu de găsit.

6. "Meciul" permanent dintre Ministerul Sănătății și premierul Florin Cîțu


Lunile dinaintea valului 4, în care România ar fi trebuit să se pregătească pentru dezastrul care urma, au fost marcate de conflictul permanent, uneori mocnit, alteori la vedere, dintre conducerea Ministerului Sănătății (USR-PLUS) și premierul Florin Cîțu (PNL).

Ministerul Sănătății nu a avut aproape niciun cuvânt se spus în privința campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, al cărei debut a coincis cu venirea lui Vlad Voiculescu la conducerea instituției. Campania a fost gestionată de CNCAV, comitet aflat în subordinea directă a primului ministru, Florin Cîțu. Singurul rol al Ministerului Sănătății a fost acela de a asigura plata personalului din centrele de vaccinare. Atât în mandatul lui Vlad Voiculescu, cât și al Ioanei Mihăilă, dinspre Ministerul Sănătății s-au auzit acuzații la adresa premierului și a Ministerului Finanțelor că, deși au fost ceruți, banii pentru plata personalului din centrele de vaccinare nu au venit la timp.

De altfel, primul conflict mocnit izbucnit încă din primele zile ale anului între Vlad Voiculescu și premier a fost chiar din acest motiv: chiar dacă nu a ieșit niciodată să o spună public cât timp a fost ministru, Vlad Voiculescu și-ar fi dorit ca și Ministerul Sănătății să aibă un cuvânt de spus în campania de vaccinare împotriva COVID-19 și în special în campania de comunicare.


La finalul lunii septembrie, la multe luni de la plecarea din minister, Vlad Voiculescu publica pe pagina sa de Facebook un document privind strategia echipei sale în ceea ce privea campania de vaccinare, document despre care spunea că i-a fost transmis pe 14 ianuarie premierului Florin Cîțu și prezentat la acea vreme și președintelui Klaus Iohannis. Echipa sa de la minister convinsese unele dintre cele mai cunoscute agenții de publicitare să se implice pro bono în campania de vaccinare, spunea Vlad Voiculescu. În plus, în același document propunea amânarea vaccinării "esențialilor" și vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 60 de ani și a celor cu boli cronice ca prioritate zero, având în vedere faptul că România dispunea, în acea perioadă, de un număr limitat de doze de vaccin. Vlad Voiculescu mărturisea că "șocantă pentru mine atunci a fost liniștea ce s-a așternut în sală".

De asemenea, Ministerul Sănătății a fost exclus aproape complet, anul acesta, din deciziile privind restricțiie impuse în diverse perioade ale pandemiei. Acest lucru a devenit foarte vizibil mai ales după plecarea lui Nelu Tătaru de la conducerea instituției, în iarna trecută, și venirea echipei USR-PLUS. Deciziile privind restricțiile impuse în România din cauza pandemiei sunt luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), condus de Florin Cîțu și Raed Arafat și aprobate apoi prin Hotărâre de Guvern. Ele sunt propuse de un Grup tehnico-științific din cadrul CNSU, din care face parte un reprezentant al Ministerului Sănătății, reprezentanți ai INSP, DSP, medici etc.

Este greu de spus dacă valul 4 ar fi arătat altfel în cazul în care Ministerul Sănătății ar fi fost lăsat să se implice în campania de vaccinare și în deciziile privind restricțiile. Cert este că, potrivit medicilor consultați de HotNews.ro, vaccinarea și restricțiile corecte, la momentul potrivit, sunt regulile de aur pentru prevenirea exploziei de îmbolnăviri în pandemie.

De altfel, picătura care a umplut paharul (cel puțin în varianta oficială) și a dus la demiterea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătății, la mijlocul lunii aprilie, a fost un Ordin de ministru semnat de medicul Andreea Moldovan, secretar de stat care avea ca atribuție gestionarea pandemiei, privind restricțiile ce urmau să fie impuse în valul 3. Problema invocată de Florin Cîțu: că nu a fost informat în legătură cu acel Ordin. Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan au părăsit împreună ministerul, însă o mare parte din echipa USR-PLUS a rămas pe loc, iar Ioana Mihăilă, până atunci secretar de stat în echipa Voiculescu, a fost promovată ministru.


Imediat după demiterea de la conducerea Ministerului Sănătății, Vlad Voiculescu a lansat o acuzație gravă: numărul românilor decedați de COVID-19 ar fi fost subraportat, iar autoritățile aveau două evidențe paralele ale acestora, cu cifre diferite. Scandalul subraportării morților de COVID a ținut mult timp capul de afiș în spațiul public, cu toate eforturile premierului Florin Cîțu de a îl minimiza. Pe 19 aprilie, primul ministru declara la Digi 24 că "Nu există în acest moment nicio dovadă şi astfel de declaraţii trebuie foarte bine cântărite când le facem în spaţiul public, pentru că ele pot să creeze panică. Este vorba de cetăţeni ai României. Când facem astfel de declaraţii trebuie să fim foarte atenţi şi să avem şi dovezi."

În lunile care au urmat s-a demonstrat că Vlad Voiculescu a avut dreptate, autoritățile raportând mii de decese de COVID-19 din urmă.

Un alt conflict izbucnit încă din primele zile ale anului între Vlad Voiculescu și Florin Cîțu a fost cel privind bugetul primit de Ministerul Sănătății în acest an de criză, considerat de ministrul în funcție la acea vreme insuficient.

Scandalul privind bugetul și banii primiți sau solicitați ulterior de Ministerul Sănătății avea să se întindă, de altfel, pe aproape întreg parcursul anului, până acum.

În timp ce Florin Cîțu a acuzat Ministerul Sănătății că nu a pregătit valul 4 și a amenințat că "vinovații vor plăti", fostul ministru Ioana Mihăilă declara, săptămâna trecută, că nu a tăcut și a utilizat, în ultimele luni, "toate căile" pentru a cere finanțare pentru tratamente necesare pacienților COVID, ambulanță, vaccinuri, personalul din centrele de vaccinare și resurse pentru bonurile de masă acordate persoanelor vaccinate împotriva COVID-19. Ioana Mihăilă afirmă că prima solicitare de finanțare a fost făcută pe data de 28 aprilie, iar aceste adrese au fost ignorate în mod repetat atât de premier, cât și de Ministerul Finanțelor - condus în această vară tot de Florin Cîțu: "Nu am tăcut, în tot mandatul meu am pus soluții pe masă, soluții faultate de un premier care nu credea că vine valul 4."
Tot săptămâna trecută, Ioana Mihăilă declara pentru HotNews.ro că pe tot parcursul mandatului său, cea mai mare problemă a fost lipsa banilor la Ministerul Sănătății. Banii pentru achizițiile de medicamente pentru valul 4 au ajuns la minister abia după rectificarea bugetară, adică după plecarea sa de la conducerea instituției, spunea fostul ministru al Sănătății, care a pus la dispoziția presei și documente în acest sens.

În plus, nu doar banii pentru medicamente împotriva COVID-19 au fost o problemă în mandatul său, ci banii pentru medicamente în general: "Noi nu am mai avut bani la Ministerul Sănătății nici pentru medicamentele pentru tuberculoză sau pentru HIV/SIDA și am făcut niște artificii și niște mutări de credite de angajament și credite bugetare pentru a putea să furnizăm medicamente acestor pacienți, nu am mai avut bani pentru achiziția de vaccinuri din programul obișnuit de vaccinare, pe lângă că aveam restanțe la plata centrelor de vaccinare."


De cealaltă parte, premierul Florin Cîțu anunţa pe 21 septembrie că va cere o "anchetă/analiză" care să arate cum s-a pregătit Ministerul Sănătăţii pentru al patrulea val al pandemiei de COVID-19. "Este anormal şi cineva trebuie să răspundă pentru asta dacă valul patru nu a fost pregătit, deşi am vorbit despre asta toată vara."

Pe 1 octombrie, Cîțu amenința că cei care nu au pregătit sistemul medical pentru valul 4 al pandemiei COVID-19 vor plăti, "indiferent de funcția pe care o dețin acum sau au deținut-o la Ministerul Sănătății".

El a acuzat de asemenea faptul că "cineva din Ministerul Sănătății a tergiversat 5 luni achiziția unui medicament pentru COVID" și că "se pare că a fost o licitație care a început în aprilie pentru Tocilizumab și din aprilie și până acum o săptămâna această licitație a tot fost tergiversată."

Ioana Mihăilă a explicat pentru HotNews.ro că licitația din luna aprilie a picat după ce nu s-a ajuns la nicio concluzie în discuțiile cu reprezentanții companiei. De asemenea, fostul ministru confirmă spusele companiei și pe ale medicilor din spitalele COVID consultați de HotNews.ro și spune că, într-adevăr, stocul de Tocilizumab era limitat pentru România "și, cel puțin din discuțiile pe care le aveam cu firma, ei NU estimau că ar putea aduce doze suplimentare până în decembrie. Acum a fost o mobilizare internațională pentru a ni se pune la dispoziție doze suplimentare de Tocilizumab, dar stocul de Tocilizumab era limitat."

7. Estimările INSP în baza cărora a fost pregătit valul 4 - prea optimiste sau nu?


Multă lume se întreabă în aceste zile cum s-au pregătit autoritățile în lunile dinaintea valului 4 și dacă cineva a anticipat dezastrul. În România există o singură instituție care face estimări oficiale privind evoluția pandemiei, estimări care ajung la Ministerul Sănătății și la Guvern și în baza cărora autoritățile se pregătesc pentru ceea ce urmează - este vorba despre Institutul Național de Sănătate Publică.

HotNews.ro a obținut documentele integrale ce conțin 4 estimări oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică pentru valul 4 al pandemiei de COVID-19: din 21 iulie, 4 august, 18 august și 1 septembrie. Este vorba despre documente oficiale transmise, la acea vreme, Ministerului Sănătății, în vederea pregătirii valului 4. Documentele conțin estimările INSP privind evoluția numărului de cazuri, de pacienți internați, necesarul de paturi ATI și numărul zilnic de decese făcute înaintea exploziei din valul 4 și vi le-am prezentat în exclusivitate în urmă cu două zile.

Singura dintre ele care conține o estimare și pentru luna octombrie, în care ne aflăm, este prima dintre ele, cea din 21 iulie. Restul acoperă doar lunile august și septembrie.

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, declara săptămâna trecută pentru HotNews.ro că specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au ratat estimările pentru valul 4 și au subestimat dezastrul care urma (Ministerul Sănătății folosește estimările INSP - n.red.).

O primă estimare a INSP dădea maximum 1.500 de spitalizări în valul 4 - nu doar ATI, ci totalul spitalizărilor, afirma Ioana Mihăilă: "Nimeni nu se aștepta la acest dezastru. Estimările Institutului de Sănătate Publică, cele mai pesimiste, erau de maximum 4.000 de internări în valul 4 - totalul internărilor, nu doar Terapie Intensivă. Iar ei au actualizat la finalul lunii iulie - începutul lunii august estimarea mai optimistă din luna iunie - începutul lunii iulie, când dădeau maximum 1.500 de spitalizări în valul 4. Nu știu ce modele matematice au folosit, dar se pare că și cea cu 4.000 a fost prea optimistă. Ei dădeau 4 scenarii, iar cea cu 4.000 era scenariul cel mai pesimist."

Reamintim că Ioana Mihăilă a fost ministrul Sănătății în perioada 21 aprilie - 7 septembrie, în care România s-a pregătit pentru valul 4 al pandemiei de COVID-19.

Adriana Pistol, medic epidemiolog, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile

De cealaltă parte, HotNews.ro a stat de vorbă și cu specialistul INSP cel mai vizibil pe toata durata pandemiei - Adriana Pistol, medic epidemiolog și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului. Adriana Pistol este de asemenea membru al Grupului tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care recomandă restricțiile impuse în România, în perioada pandemiei.

Puteau specialiștii INSP să anticipeze dimensiunea exactă a dezastrului din valul 4? Medicul epidemiolog Adriana Pistol afirmă că estimările INSP pentru valul 4 au fost actualizate din două în două săptămâni. În ceea ce privește precizia lor, directorul CNCSBT spune că nu crede că cineva putea anticipa exact evoluția cu foarte mult timp înainte, iar precizia acestor estimări ține de foarte mulți factori, o parte dintre ei neputând fi controlați de către cei care fac aceste calcule.

Tot din motive care țin de precizie, INSP a transmis autorităților, pe data de 21 iulie, o estimare care conținea și previziuni privind evoluția în luna octombrie, iar ulterior, în august și la începutul lunii septembrie, a ales să facă estimări pentru perioade mai scurte - nu mai mult de o lună, explică Adriana Pistol: "Pentru precizie, când simțim că precizia devine nejustificată, renunți la ea și faci scenarii pe termene mai scurte. O faci mai bine mai precis, din aproape în aproape, decât să te duci prea mult. Fiindcă riști să aibă un nivel de încredere atât de scăzut, încât uneori nu mai merită. Și atunci, mai bine faci din aproape în aproape. Dacă vă uitați, când am mers la intervale mai scurte de timp, s-au cam îndeplinit, previziunea este mult mai credibilă."

"Este ca și când le-ați cere meteorologilor să explice cum dau prognoza pe două săptămâni", mai spunea Adriana Pistol.

Pe 21 iulie 2021, Institutul Național de Sănătate Publică transmitea către Ministerul Sănătății un document intitulat "Evoluție estimare și necesar de pregătire elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică", în care făcea o estimare pentru valul 4 al pandemiei: media numărului zilnic de îmbolnăviri la fiecare 7 zile, numărul total de spitalizări, internări în ATI și număr de decese. Documentul conține cele mai optimiste scenarii pentru valul 4, dintre cele 4 documente consultate de HotNews.ro. Estimarea acoperea perioada 1 august - 30 octombrie. Pentru perioada în care ne aflăm acum, spre exemplu - 15-30 octombrie - Institutul Național de Sănătate Publică a estimat un necesar de minimum 80 și maximum 225 de paturi de Terapie Intensivă pentru pacienții COVID-19 în stare critică. De asemenea, estimarea pentru numărul zilnic de noi îmbolnăviri de COVID-19 (media la 14 zile) a fost cuprinsă între 340 (minim - scenariul cel mai optimist) și 900 de cazuri (maxim - scenariul cel mai pesimist), pentru aceeași perioadă: 15-30 octombrie.

Estimările INSP au fost însă actualizate ulterior la fiecare două săptămâni.

Pe larg despre estimările INSP pentru valul 4 aici: EXCLUSIV Cum arată estimările INSP în baza cărora autoritățile s-au pregătit pentru valul 4. Puteau sau nu specialiștii să anticipeze dezastrul?


8. Spitalele modulare pentru care au fost bani europeni, dar nu s-au făcut


50 de milioane de euro, bani europeni pentru construirea de spitale modulare. Atât a avut la dispoziție România în primul an al pandemiei, când cea mai mare temere care a urmărit sistemul sanitar, autoritățile, dar și pe mulți dintre români a fost aceea că numărul pacienților COVID-19 în stare gravă ar putea depăși, la un moment dat, numărul paturilor de Terapie Intensivă din spitale. Cel mai probabil, doar restricțiile impuse în anumite perioade și norocul au făcut ca o astfel de catastrofă să fie evitată, la acel moment.

În valul 4 însă, în care ne aflăm acum, inevitabilul s-a produs: sute de români bolnavi de COVID-19 în stare critică așteaptă un pat ATI, pe lista de așteptare, fiind tratați în Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din toată țara.

Cert este că atunci când era cea mai mare nevoie de ele, în pandemie, spitalele modulare pe fonduri europene nu s-au făcut.

Spital modular construit de Asociația Dăruiește Viață la Piatra Neamț

Un calcul sumar arată că autoritățile ar fi putut construi în anul pandemiei cel puțin 20 de spitale modulare similare, cu paturi ATI - practic, o medie de un spital modular la două județe - din fondurile europene pe care le-ar fi putut accesa pentru asta: 50 de milioane de euro.

Mai mult decât atât, în mod bizar, autoritățile au gândit un apel de proiecte la care nu au avut dreptul să aplice pentru finanțare spitalele, ci doar două entități: Ministerul Apărării Naționale și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, structură aflată în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat.

Spitalele modulare pot fi folosite și după pandemie, având o durată de viață de câțiva ani.

De subliniat că, dincolo de numărul insuficient de paturi din spitale, în special din secțiile ATI, și de constucția de spitale modulare, o altă problemă rămâne deschisă: deficitul de personal medical, în condițiile în care România are, spre exemplu, doar în jur de 1.000 de medici de Terapie Intensivă.


Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele Dăruiește Viață

Cele mai moderne spitale modulare din România, cu paturi și aparatură ATI, au fost construite, în pandemie, din donații și sponsorizări, de Asociația Dăruiește Viață, fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu: unul în București, în curtea Spitalului Elias, și unul la Piatra Neamț, în locul secției de Terapie Intensivă a Spitalului Județean, distrusă complet în incendiul de acum un an.

HotNews.ro a scris pe larg despre spitalele modulare din bani europeni, niciodată construite de autorități, aici: EXCLUSIV Secretele pandemiei: În anul în care am stat cu sufletul la gură ca secțiile ATI să nu intre în colaps, autoritățile au ratat construirea a 20 de spitale modulare din bani europeni.

9. Haos în fiecare toamnă în spitale, în preajma rectificării bugetare


A 9-a cauză a crizei în care ne aflăm identificată de HotNews.ro, dar nu cea din urmă: în fiecare toamnă, în așteptarea rectificării bugetare, spitalele au probleme mari în a-și asigura materialele și consumabilele necesare. Motivul este unul foarte simplu: în așteptarea banilor de la rectificare, spitalele rămân adesea fără bani.

Unii dintre medicii consultați de HotNews.ro vorbesc despre lipsa unor medicamente, până la lipsa aței chirurgicale în această perioadă a anului.

De această dată însă, haosul se resimte mult mai acut decât în alți ani, în condițiile în care spitalele sunt luate cu asalt de pacienți COVID-19, într-un moment în care s-a atins vârful pandemiei în România.

10. Șase miniștri ai Sănătății într-un an și jumătate de pandemie


Nu mai puțin de 6 miniștri ai Sănătății - fiecare cu o altă echipă și altă viziune - a avut România într-un an și jumătate de pandemie.

Prima lună a pandemiei ne-a prins cu Victor Costache - chirurg cardiovascular cu o carieră impecabilă - la conducerea Ministerului Sănătății. Costache a fost însă un ministru care a stat mai mult în umbră în cele 5 luni de mandat și care avea să demisioneze exact în ziua în care se împlinea o lună de la înregistrarea primului caz de COVID-19 în România.

Locul lui a fost luat de Nelu Tătaru, medic chirurg și liderul PNL Vaslui, numit secretar de stat în Ministerul Sănătății în decembrie 2019, moment din care devenise principalul comunicator și cel mai vizibil oficial din această instituție. Primul mandat al lui Nelu Tătaru s-a concentrat strict pe gestionarea pandemiei, existând în acea perioadă numeroase acuzații din partea asociațiilor de pacienți că ceilalți bolnavi nu mai aveau acces în spitale sau legate de lipsa unor medicamente vitale, iar numeroasele probleme din sistem și ale bolnavilor cronici au fost ignorate pe parcursul primul său mandat.La finalul lunii decembrie, după alegeri, ministrul Sănătății avea să fie desemnat Vlad Voiculescu. Pentru a doua oară ministru, după un prim mandat de 7 luni și jumătate în 2016, Vlad Voiculescu, cunoscut ca fondatorul Rețelei citostaticelor și al taberei pentru copii bolnavi de cancer MagiCamp, venea pe un val de așteptări uriașe. Ajuns la conducerea Ministerului Sănătății într-o perioadă extrem de complicată - suprapusă peste al treilea val al pandemiei, cel mai dur de până atunci, și debutul celei mai ample campanii de vaccinare din istoria recentă - scurtul său mandat a fost marcat de scandaluri la tot pasul - doar în parte întemeiate, multe umflate de o parte a presei sau de adversarii politici. Mai puțin de 4 luni a rezistat Vlad Voiculescu la conducerea Ministerului Sănătății, pe fondul conflictului mocnit, dar permanent, cu premierul Florin Cîțu.

Pentru scurt timp, interimatul la conducerea Ministerului Sănătății a fost asigurat de însuși premierul Florin Cîțu, care i-a delegat însă toate atribuțiile secretarului de stat Andrei Baciu.

În locul lui Vlad Voiculescu, la conducerea Ministerului Sănătății venea, pe 21 aprilie, Ioana Mihăilă, secretar de stat în echipa Voiculescu, medic endocrinolog și membru PLUS. Oamenii din echipa Voiculescu-Mihăilă din minister (în mare parte comună) vorbesc despre o mai bună organizare a acesteia și despre abilitatea ei de a evita, cel puțin în primele luni de mandat, continuarea conflictului cu PNL - Florin Cîțu.

Cu toate acestea, Ioana Mihăilă avea să declare public, după plecarea de la Ministerul Sănătății în septembrie, consecință a ieșirii USR de la guvernare, că a fost faultată în permanență de un premier care nu a crezut în venirea valului 4 și nu a alocat bani Ministerului Sănătății nici pentru pregătirea valului 4, nici pentru tratamentul pacienților cronici sau vaccinurile uzuale.

Cseke Attila (UDMR), actualul ministru interimar al Sănătății, a venit la conducerea instituției în plin vârf al valului 4, după demisia Ioanei Mihăilă. Un ministru mai degrabă discret, care se află acolo doar temporar și, potrivit surselor HotNews.ro, nici nu își dorește să rămână, în condițiile în care este ministru "plin" la Dezvoltare, lucrări publice și administrație.

Favoritul pentru a îi lua locul lui Cseke Attila în viitorul guvern este Nelu Tătaru.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21947 vizualizari

 • -9 (65 voturi)    
  Si 11... (Miercuri, 27 octombrie 2021, 9:24)

  IoPaNet [utilizator]

  Daca afirmati in articol cu bold ca "vaccinurile împotriva COVID-19 protejează în proporție mai mică împotriva infectării", atunci trebuie sa treceti inca o cauza:
  11. Vaccinatii s-au intors din zonele rosii fara a fi testati si fara a sta in carantina.
  Ca si in cazul intrarii in biserica fara certificat verde, nu exista nici un argument stiintific pentru asta, a fost o decizie politica.
  • -4 (42 voturi)    
   Corect! (Miercuri, 27 octombrie 2021, 9:47)

   MTTRN [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   Daca avem numai distrusi la butoane, cum sa ia decizii corecte?

   Jos mafia!
  • -12 (38 voturi)    
   asta-i haram (Miercuri, 27 octombrie 2021, 9:55)

   Gogu_cel_viteaz [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   ma mir ca le-a scapat asta la editare.
   Am vecini vaccinati, depistati pozitiv, care isi scot in fiecare zi copiii la plimbare pentruca "ei sunt vaccinati si nu raspandesc virusul"
   • -11 (33 voturi)    
    Hai sa iti povestesc ceva (Miercuri, 27 octombrie 2021, 10:41)

    Aeroporcul [utilizator] i-a raspuns lui Gogu_cel_viteaz

    Am fost la bowling sambata cu niste amici. Ieri am fost anuntat de un amic ca au COVID si el si sotia lui (teste rapide la locul de munca). Cu totii suntem vaccinati si nu avem nici un fel de simptome.

    Atat ieri cat si azi am fost la serviciu. Am purtat respirator si mi-am anuntat colegii. Multi dintre ei stranuta si tusesc si nu poarta masca pentru ca au iesit la teste negativ deci au probabil viroza comuna, nu COVID. Eu nu mi-am facut test si nici nu imi voi face pana la aparitia unor simptome.

    Deci in acest moment eu pot fi infectat, sunt vaccinat, port respirator si nu incalc nici o regula din tara in care traiesc si din institutia unde lucrez. Incerc sa nu raspandesc boala purtand respirator. Colegii au libertatea de a purta si ei si de a se vaccina. In rest business as usual.
    • -6 (20 voturi)    
     hehe (Miercuri, 27 octombrie 2021, 11:38)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Aeroporcul

     Ce credibil esti! Da si accentul tau rusesc e de milioane. De ruble, adica ceva mai mult decat cativa lei :))))
     Hai, intra de pe un alt cont si baga ceva spirirual cum ca eu va fac pe toti postacii #ciumarosie rusi cand de fapt voi nu sunteti ivani ci olegi si doar va plac ceasurile si paltoanele romanilor.
     .
     • +8 (10 voturi)    
      Cand nu ai argumente, te legi de persoana (Miercuri, 27 octombrie 2021, 15:45)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

      Si cica el e postac, nu tu! Pai daca poti, zi ce nu e bine in ce a spus/facut, ce reguli a incalcat. Dar de, pe postaci nu-i duce mintea la argumentare. Mie mi se pare bine ce a facut, cu exceptia testului. Eu mi-as fi facut si testul.
     • +1 (1 vot)    
      Amice (Miercuri, 27 octombrie 2021, 20:59)

      Aeroporcul [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

      Ti-am povestit un fapt. Daca ma crezi sau nu, tine de tine. Daca te vaccinezi sau nu tine tot de tine. Eu unul sunt o persoana democratica. Si tot de tine tine si puterea de intelegere.
  • -3 (5 voturi)    
   Dosar penal! (Miercuri, 27 octombrie 2021, 17:39)

   Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   Asta trebuie pentru toti antivaccinistii astia.
   In primul rand fiecare dintre ei poarta raspunderea unui criminal.
 • -13 (57 voturi)    
  cauzele (Miercuri, 27 octombrie 2021, 9:26)

  GNG [utilizator]

  1. DIFERENTA intre un spital din Europa si un spital din Romania.
  2. Lipsa medicamentelor din farmacii si spitale.
  3. Toata vara, vaccinatii veniti in CO au avut liber sa umble fara a fi testati. Varianta Delta nu ajungea daca toti cei care intrau in tara stateau in carantina 14 zile si la terminare erau testati.
  4. Informatiile contradictorii transmise de autoritati .
  Si ma opresc aici.
  • +9 (29 voturi)    
   vorbesti tampenii (Miercuri, 27 octombrie 2021, 11:35)

   ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui GNG

   Vad ca ati schimbat placa si acum dati vina pe vaccinati cand restul propagandei impotriva vaccinului a esuat lamentabil(ba cipuri, ba oculta mondiala, ba pierderea fertilitatii , ba iti modifica ADN-ul samd) . Ma intreb cu ce o sa veniti dupa ce si asta o sa fie combatuta?

   Dragii mei antivaccinisti, virusul o sa fie aici si nu o sa dispara. Inchizandu-ne in casa si bagand pe toti in carantina nu o sa realizam decat la intarzierea "valurilor". La fel cum pe noi primul val nu ne-a lovit in primavara anului trecut din cauza carantinei , dar ne-a lovit in toamna si in primavara anului asta .
   Cat o sa ai populatia nevaccinata virusul va omora de 10 ori mai multi oameni si se va raspandi de 5 ori mai repede. Pentru un om vaccinat , virusul e o raceala obisnuita, pentru unul nevaccinat e extrem de periculos. Exista atatea studii care au aratat ca e mai putin probabil sa te infectezi dupa ce te-ai vaccinat, odata infectat boala e usoara si virusul e curatat rapid(adica in esti infectios doar cateva zile si nu imprastii la fel de multe virusuri), nu ajungi in spital sa tii sectiile de terapie ocupate cauzand moartea celor bolnavi de alte boli ce nu au loc de fundul tau nevaccinat si nu in ultimul rand nu se cheltuiesc medicamente de zeci de mii de euro, cu eficienta indoielnica , ca sa mori dupa o saptamana cand ai optiunea unui vaccin de 5 euro .

   Oricate motive si conspiratii si vinovati o sa gasiti, realitatea e ca sars-cov-2 omoara suficienti de multi oameni si nu o sa dispara decat atunci cand se va inventa un vaccin suficient de capabil sa ii opreasca raspandirea
   • -6 (18 voturi)    
    Virusul e "o raceala" (Miercuri, 27 octombrie 2021, 12:47)

    Arminius [utilizator] i-a raspuns lui ion.daniel

    pentru vaccinati? Nu urmaresti rapoartele INSP? Aproximativ 10% dintre decedati sunt vaccinati.
    • +5 (11 voturi)    
     Colin Powell era vaccinat (Miercuri, 27 octombrie 2021, 14:37)

     Enza [utilizator] i-a raspuns lui Arminius

     Dupa cum bine se stie si Colin Powel era vaccinat cu a treia doza. Cu toate acestea s-a infectat, iar la final a pierdut lupta cu Covid.
     Avea varsta de 84 de ani si era grav bolnav.

     In Elvetia 80% din vaccinatii care mor din cauza Covid-19 sunt persoane de peste 80 de ani.

     Cum afirmati chiar Dvs. 10 % din persoanele decedate cuprinse in statistica INSP sunt vaccinate.
     Sa intelegem ca restul de 90% din randul decedatilor sunt nevaccinati.
    • +4 (4 voturi)    
     Da, si 90% nevaccinati. (Miercuri, 27 octombrie 2021, 23:57)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Arminius

     Deci cum e mai bine?
  • +6 (14 voturi)    
   De vină e populismul (Miercuri, 27 octombrie 2021, 13:03)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui GNG

   Politicienii nu au avut curajul să ia din timp măsurile dure şi nepopulare care se impuneau, de frică să nu piardă voturi.
   Politicienii le-au spus românilor ce voiau oamenii să audă: "Am învins pandemia, ne putem relaxa fără restricţii şi fără vaccinare"
   Politicienii au procedat ca nişte părinţi care-şi răsfaţă copilul, spunându-i: "Dacă nu vrei să mănânci legume, atunci îţi dăm bomboane"

   Iar conspiraţioniştii sunt atât de obsedaţi de pericolul DICTATURII, încât nu realizează nici acum că pericolul real este de fapt POPULISMUL.
 • -12 (46 voturi)    
  o singura strategie (Miercuri, 27 octombrie 2021, 9:37)

  Lukkian [utilizator]

  Cred ca marea problema a fost ca totul s-a bazat pe o singura strategie: vaccinarea. La nivel guvernamental s-a vorbit doar de vaccinare si nimic altceva, in conditiile in care trebuie sa existe si variante de tratament, nu doar preventie.
  Dar in conditiile in care sistemul nostru de sanatate este subfinantat de zeci de ani, de la aparatura medicala si infrastructura, pana la deficitul de medici, care tot o subfinantare inseamna, in definitiv, nu stiu la ce am putea spera de acum incolo.
  In momentul in care in sistemul sanitar se cunoaste si se accepta ca foarte multi dintre cei care ajung la spital ar fi fost trimisi sa se trateza acasa daca erau in alta tara (si Arafat a recunoscut asta) si in conditiile astea se refuza in mod constant sa se elibereze tratamente pentru acasa, nu faci decat sa aglomerezi inutil spitalele. Daca sunt multi pacienti si in acelasi timp deficit de medici, e clar ca nu poti sa sustii un act medical de calitate. Si atunci mor oameni. Da, puteau ajunge mai putini in spital daca se vaccinau, dar daca esti intr-o anumita situatie, cauti solutii, nu stai sa te plangi toata ziua ca nu s-a vaccinat lumea. Esti deja intr-un punct in care iti trebuie o alta strategie. Eh, pe nimeni nu a interesat asta.
  Oamenii au murit pentru ca cei din guvern si cei responsabili cu gestionarea situatiei medicale actuale sunt niste incompetenti, interesati de cascaval si de imagine. Atat. Sa fim seriosi, chiar credeti ca ii intereseaza de binele oamenilor? Dupa 31 de ani de dovezi in acest sens, mai aveti dubii?
  • -14 (28 voturi)    
   12. Spitalele private nu s-au implicat deloc (Miercuri, 27 octombrie 2021, 11:13)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui Lukkian

   Spitalele private doar au privit din exterior insa nu au alocat niciun pat pentru ATI in sectiile lor. De ce? Doar ca nu generau bani?
   • +1 (1 vot)    
    VACCINEAZA-TE! (Luni, 1 noiembrie 2021, 10:19)

    Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Nu astepta pomana pentru prostia ta ca nu te-ai vaccinat.
    Daca s-ar fi vaccinat tot romanul am fi avut acuma doar cateva zeci de cazuri Covid la terapie intensiva (cf statisticilor) si se facea fata cu brio in marile spitale din tara si cu cele mai bune medicamente.
    Culmea tupeului sa pretinzi si privatului sa cheltuiasca bani pt nesimtirea si prostia altora!
 • -6 (36 voturi)    
  Pentru ca mafie masonosecurista - cancerul RO (Miercuri, 27 octombrie 2021, 9:39)

  MTTRN [utilizator]

  Pentru ca MAFIA din sanatate, spala medicii criminali prin "maestrul" de grad 20 Curca de la Institutul Medicina Legala, din loja medicilor.

  De ce la noi nu sunt medici condamnati pentru malpraxis (crima), de ce sunt cele mai multe imbolnaviri de nosocomiale, mai ales la ATI, desi rapoartele erau de 0 (zero) cazuri acum un an? Asta este cel mai evident lucru, ca Romania nu are medici condamnati. A se vedea in celelalte state europene, care desi sunt ani lumina peste, tot au cazuri, pentru ca, a gresi e omeneste. De aceea au si asigurare pentru malpraxis. Doar ca la noi nu se foloseste...

  Pentru ca romania a cumparat avioane,rachete si vinde resursele pe nimic (rosia montana, paduri, carbohidrati, inclusiv medici) in loc sa construiasca spitale.

  SAMD

  JOS MAFIA!
 • +23 (59 voturi)    
  Ciudat.... (Miercuri, 27 octombrie 2021, 9:39)

  Laic [utilizator]

  pe Sosoaca si acolitii "patrioti" care au spalat creierele romanilor i-as pune pe un loc fruntas in acest top 10..
  • +4 (14 voturi)    
   din pacate (Miercuri, 27 octombrie 2021, 14:55)

   GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui Laic

   Tocmai cu aia ar vota romanii acum. Marea parte a turmei vrea sa fie libera sa stea in crasme si pe plaja pana la moarte.

   Au uitat ca timp de douazeci de ani tocmai psd-ul a distrus spitalele. Au uitat ca aur le spunea ca masca este "botnita", "chilotul de pe fata" si ca moaca la vedere este unul din drepturile fundamentale din constitutie. Nu au un nivel de inteligenta suficient cat sa isi dea seama ca singurii vinovati pentru ce se intampla acum sunt chiar ei, oile care au crezut nu politicienii, nu medicii, nu biserica, ci pe niste criminali care si-au clamat "competenta" pe facebook.

   Si oile tot pe aia i-ar vota sa fie la putere acum.
 • -5 (49 voturi)    
  cine sunt responsabili ? (Miercuri, 27 octombrie 2021, 9:43)

  Coresponedntu [utilizator]

  Punctul 1 - multumim sarlatanior (BOR) si AUR, Sosoci si altii
  Punctul 2 - multumim coalitiei de la Guvernare PNL USR UDMR
  Punctul 4 - multumim ministrului USR al sanatatii care a blocat achizitiile de medicamente,
  restul sunt cangrene acumulate de a lungul tuturor guvernarilor din cei peste 30 de ani de obscurantism religios , combinat cu proasta guvernare si coruptie.
  • -4 (12 voturi)    
   in primul rand (Miercuri, 27 octombrie 2021, 14:56)

   GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   multumeste-ti tie pentru ca ai decis sa nu te vaccinezi si cel mai probabil ai omorat cateva zeci de oameni ajutand la raspandirea bolii.
 • +5 (31 voturi)    
  10???? (Miercuri, 27 octombrie 2021, 9:44)

  vodatepes [utilizator]

  Cea mai mare cauza este CORUPTIA. De 30 ani romani au fost pacaliti. Orice achizitie ce s-a facut din bani publici a avut in spate un beneficar ( comisioane). S-au rezevat 120 milioane de doze. multi spun ca nu se vaccineaza sa nu faca vanzare pentru dozele luate pe stoc. S-a spus de un comison de 0,50 euro pe doza.
  O alta cauza este cine a promovat vaccinarea Intre Turcan si doctorul Danaila cine credeti ca ar fi fost asculat cu atentie de cetateni? Intre o doamna care nu isi stie ani si un doctor de talie mondiala pe cine credeti ca ar fi asculata cetateni?
  • +3 (9 voturi)    
   "nu se vaccineaza sa nu faca vanzare" (Miercuri, 27 octombrie 2021, 12:44)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   "pentru dozele luate pe stoc"

   Nu înţeleg ce vrei să spui.
   Dozele care sunt în stoc au fost DEJA plătite, iar cei care se vaccinează nu cumpără vaccinul.
   • +1 (9 voturi)    
    raspuns (Miercuri, 27 octombrie 2021, 14:07)

    vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui Bandolino

    Dozele care sunt în stoc au fost DEJA plătite, iar cei care se vaccinează nu cumpără vaccinul. Da au fost platite dar daca nu le folosesti ele expira raman pe stoc si sunt o paguba pentru noi toti dar comisionul a fost deja incasat dar exista Curtea de Conturi care poate constata cheltuiala facuta si care nu se regaseste in consum si deci cine a comandat este bun de plata. Deci cetateni nu se vaccineaza ca sa ramina smecheri cu ele pe stoc si sa fie buni de plata.
    • -3 (9 voturi)    
     Grozav spirit civic (Miercuri, 27 octombrie 2021, 14:45)

     Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

     Merită aplauze FIECARE român care îşi riscă viaţa pentru ca Cîţu să fie bun de plată cu încă 50 euro.
    • 0 (2 voturi)    
     Vaccinurile sunt platite de UE (Joi, 28 octombrie 2021, 20:18)

     bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

     Singurul cost suplimentar il ai cu medicii si asistentele, dar e unul infim fata de costul real al vaccinurilor, pe care, culmea, UE ne lasa sa le vindem daca nu le folosim, si am vandut danezilor si irlandezilor.
     • 0 (0 voturi)    
      gen, dau eu primul rand :) (Vineri, 29 octombrie 2021, 12:10)

      MTTRN [utilizator] i-a raspuns lui bardiCristi

      apoi pe restul le platiti voi...
 • -17 (39 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 27 octombrie 2021, 9:56)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Nu ajungi la 70% veci. (Joi, 28 octombrie 2021, 20:21)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui

   50% sunt antivaccinisti inraiti, pe aia nu-i mai vaccinezi nici pe patul de moarte, nu ca ar mai conta atunci, dar zic.

   Cei 30% nu sunt prostii Romaniei, de-asta s-au vaccinat. 20% erau indecisi, ii ai acum la vaccinare. Pe la 50% va fi stop. Vezi ca in occident, destul tari s-au impotmolit la 80%. Au si aia 10-20% antivaccinisti inraiti, asta e.
 • 0 (32 voturi)    
  Si vom continua... (Miercuri, 27 octombrie 2021, 10:02)

  Casargoz [utilizator]

  1. Astazi campania de vaccinare continua cu succes. Conform statisticilor la zi 80% din cei vacccinati sunt tineri si nu sunt in zonele de risc.Campania de vaccinare rateaza publicul tinta. Scopul major al campaniei de vaccinare fiind scaderea presiunii pe locurile de ATI.
  3. In iunie ministrul sanatatii vorbea de necesitatea suplimentarii paturilor la ATI. In august am preferat sa finantam IGSU si sa suplimentam pompierii cu 8000 de oameni. 1400 de angajari la IGSU anu acesta.
  Intr-o tara normala sistemul merge asa: nu dai pensii speciale si nu anagajezi personal aiurea. Faci contract cu personalul militgarizat ca la finalul stagiului sa termine o facultate si sa fie angajati in domeniul in care se pregatesc. ( daca vor) astfel rezolvi si problema pensiilor speciale si a personalului din anumite domenii.
  8 Spitalele modulare. Exista un interes al celor 30 de firme romanesti implicate in constructia de spitale modulare . Costul acestora este de minim 70% dintr-un spital normal si au o durata de viata la jumatate fata de o cladire normala.
  Toate erau bune si frumoase daca interesul asociatiei era sa construiasca spitale. Dar interesul asociatiei nu este si interesul pacientilor. In plin val pandemic"Daruieste Viata" milita pentru tinerea spitalelor modulare ca fiind inchise.
  Costul spitalului din pipera este 10% din costul modulelor de la spitalul elias (pret per pacient) .
  Da probabil ca a fost o furaciune, da e rolul procurorilor sa vada cum au castigat numai firme turcesti.
  Nu nu e normal sa ai un spital si sa-l tii inchis cand pacientii stau pe jos. Nu nu e normal sa te legi de pragul usilor cand in spitalul contruit de tine sunt la fel.
  Da ar fi normal ca raportul specialistilor Danezi sa fie facut public. SI daca doctorii danezi vin sa lucreze in spitalul modular arhitecta citata de Daruieste Viata ar trebui minim sa-si ceara scuze public: celor care au sta pe jos , in loc sa foloseasca un pat decent.

  .....
 • -1 (27 voturi)    
  Dezastrul (Miercuri, 27 octombrie 2021, 10:02)

  BARBADOS [utilizator]

  se datorează deciziilor politice care, dincolo de gravitatea medicală, au căzut la compromis cu forţe interesate de propriul câştig moral, politic, în bani, cel sacrificat fiind omul de rând.
  Dezastrul era previzibil de zeci de ani dar nimeni vroia să-l vadă pentru că cerea eforturi financiare pentru a-l preveni. Faptul că s-au mărit salariile în sistem a fost doar o jumătate de măsură câtă vreme nu s-a investit în infrastructură şi nu s-a eliminat necinstea şi nedreptatea de la CASS pentru pacientul obişnuit dar favoriza elita politică. Când se va înţelege că CASS este a pacienţilor, nu vreunui partid politic?
  Medicii continuă să plece şi asta arată că nu doar din privinţa banilor. Cadrele medicale mai pleacă din cauza corupţiei la vedere şi rămase nepedpsite, a nepotismului sfidător, a favoritismelor aiuritoare, a persecutării celor cu merite şi a promovării lichelei politice...
  Chiar nu avem de ce ne plânge de dezastrul în care ne aflăm pentru că vinovaţii sunt ştiuţi prea bine şi sunt mereu în faţă. Aş vrea să văd cine va îndrăzni să-i arate cu degetul şi să-i judece? Şi până nu se va curăţa sistemul, dezastrul se va adânci.
 • -8 (24 voturi)    
  ... (Miercuri, 27 octombrie 2021, 10:02)

  cartograful [utilizator]

  Daca va uitati putin pe date, Ro a inceput vaccinarea prea devreme. In primele luni ale anului Romania era pe primele locuri in lume:
  https://www.youtube.com/watch?v=PYBBOtxYm1E
  In martie era in Top 10 si chiar pt. scurta vreme in Top 5 ca procent de populatie vaccinata. Daca adaugam si scaderea naturala a valului 2 de infectari, vaccinarea rapida din primavara a dus la "covidul in vacanta" din timpul verii care a dat populatiei falsa incredere ca epidemia e gata. La asta s-au adaugat si declaratiile triumfaliste ale politicienilor si impresia era f clara ca lucrurile sunt rezolvate. Intre timp la cei vaccinati in luna a 4-a au trecut cele 6 luni de eficienta la transmitere si protectia la transmitere s-a cam terminat, ramanand doar cea la imbolnavire grava. La care bineinteles s-a adaugat procentul mare de nevaccinati. Asa am ajuns in lunile 9-10 cu o tara practic nevaccinata din punct de vedere al transmiterii virusului. Moment la care ne-am gandit ca e o idee desteapta sa facem megafestivaluri, sa tinem scolile deschise, cateva congrese si pelerinaje. Asa am ajuns la valul 4 catastrofic. Trebuie spus totusi ca alte tari din vestul Europei trecusera deja prin situatiile astea dramatice care au ucis o buna parte din populatia vulnerabila.
  Prin comparatie, tarile din vestul Europei au vaccinat mai tarziu (abia prin iulie-august a inceput vaccinul sa se gaseasca la liber) si bineinteles cu procentaje mult mai bune, astfel incat lunile septembrie-octombrie i-au prins mai pregatiti.
  DAR! Cifrele de imbolnaviri incep sa creasca si in vest din nou (UK, Germania, Olanda, ,Irlanda) a. i. vom vedea ce se intampla in noiembrie-decembrie.

  Pe scurt, Romania a vaccinat:
  - prea repede
  - prea putin
  - neselectiv, vaccinarea a avut succes la tinerii din mediul urban si nu la populatia vulnerabila (desi mor si tineri, o simpla privire pe procente ne arata ca 85-88% din cei ce mor zilnic au peste 60 de ani). Concluziile finale cine a avut procedat bine si cine nu - in vara 2022.
 • +14 (50 voturi)    
  tari ortodoxe (Miercuri, 27 octombrie 2021, 10:06)

  Rif [utilizator]

  Rusia, Ucraina, Bulgaria, Romania sunt tari ortodoxe, tarile cu cei mai multi morti din Europa. Tari care se bat cu pumnul in piept ca sunt crestine dar se zbat in saracie, coruptie, natiolalism ieftin, intoleranta fata de alte culte si popoare, cu repulsie fata de tot ce inseamna stiinta si cercetare, etc
  • +2 (6 voturi)    
   "Alte statistici" (Miercuri, 27 octombrie 2021, 12:08)

   Omics [utilizator] i-a raspuns lui Rif

   Probabil că cei care v-au dat minus au văzut alte statistici în ce privește populațiile ortodoxe care au avut acces la vaccin (spre deosebire de țări africane, sud-americane, etc.), dar nu s-au vaccinat. Este vorba de Rusia, Bulgaria și România. Un comportament unic pe tot globul pământesc.
  • 0 (8 voturi)    
   Corect (Miercuri, 27 octombrie 2021, 14:04)

   provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui Rif

   Si eu am ajuns la aceeasi concluzie!
   Ortodoxie = talibanism.
 • +15 (37 voturi)    
  O singura cauza (Miercuri, 27 octombrie 2021, 10:11)

  marcus61 [utilizator]

  Prostia romaneasca, de sus pana jos si invers.
  "Noi suntem romani".
  • +17 (35 voturi)    
   CORECT (Miercuri, 27 octombrie 2021, 11:14)

   nscandal [utilizator] i-a raspuns lui marcus61

   Deci cel mai permisiv popor din estul Europei la dictatura comunista, pozeaza acum in stindardul libertatilor fundamentale, libertati pasa-mi-te in pericol de a fi afectate de restrictii si de o eventuala obligativitate a vaccinarii ; iar mass-media populista scorneste fel de fel de cauze alambicate, cind de departe cauza principala e incultura majoritatii populatiei, incultura ce duce la permisivitate uriasa pentru elucubratii gen teoria conspiratiei. Ce campanie de vaccinare trebuia, cind beneficiile vaccinarii ar fi trebuit cunoscute din Anatomia sau Biologia de gimnaziu? Bine spune un utilizator - tari ortodoxe? Dar sa te inghesui la cursuri de numerologie, poti? Dar sa te calci in picioare la agheazma, poti ? Vinovati nu sint ficusul si cutu, ci majoritatea populatiei Romaniei, prin: obscurantism religios, tupeu si lipsa de educatie, ipocrizie, nationalism gaunos. Cred ca daca era la putere ceausescu si dadea ucaz sa se vaccineze toata lumea, astia anti-vaccinisti de acum se vaccinau primii si inca cu entuziasm revolutionar. Pai nu de prosti latra astia de la haur imbracati in ie si-n cojoc popular; latratul le aduce voturile mahalagiilor, iar portul popular voturile nationalistilor ceausisti. Mai pui si mare parte din "evlavosii" de pe la moaste, aia e - in scurt timp vei guverna alaturi de psd.
 • +5 (21 voturi)    
  Roman fara relevanta (Miercuri, 27 octombrie 2021, 10:14)

  Alamicdarau [utilizator]

  Doar nu credeti ca are careva rabdare sa citeasca toata polologhia...
 • +14 (42 voturi)    
  Și mulți proști. (Miercuri, 27 octombrie 2021, 10:17)

  Proka_ro [utilizator]

  Și difuzarea tuturor proștilor la televizor, care s-au pronunțat împotriva vaccinării. Dan Bitman Șoșoacă, am văzut și fotbaliști etc. Toți ăștia nu trebuiau difuzați, la fel cum nu difuzezi dacă cineva venerează nazismul.
  Cenzura e importantă, nu pot să apară toți proștii la tv să-și dea cu părerea despre ceva legat de știință.

  La fel cu popii/ doctorii.

  Eu am renunțat la doctorul de familie din cauza asta, sincer nu înțeleg ce mai caută în sistem.

  ...... Sunt multe cauze, nu doar 10, dar și propaganda TV de dezinformare cred că merită să fie în top 10
 • +5 (27 voturi)    
  TL;DR (Miercuri, 27 octombrie 2021, 10:19)

  codyrocco [utilizator]

  pe scurt: DE PROSTI!
 • +11 (29 voturi)    
  Serios? (Miercuri, 27 octombrie 2021, 10:23)

  independentu [utilizator]

  Dintre cauze lipsesc chestiuni esentiale:
  -cetatenii au ales sa nu se vaccineze, asta fiind prima cauza. Nu poti sa dai vina pe cei care nu au facut "campanie", ci pe cei care trebuiau sa se vaccineze.
  -propaganda antivaccin facuta de preoti, de AUR, de influenceri de tot felul, care n-a fost combatuta eficient
  -Vlad Voiculescu, care a torpilat campania de vaccinare in plin avant, pe 27 ianuarie, cand a facut scandal pe tema "vaccinarii" la negru, lucru care a scazut abrupt numarul de noi vaccinati de la 25.000 pe 27 ianuarie la 3.200 spre sfarsitul lui februarie. E un fenomen care a creat o sincopa esentiala la inceputul vaccinarii. Atunci si-a ostilizat personalul sanitar din centrele sanitare, pe care nici nu l-a platit timp de 2 luni, preferand sa foloseasca fondurile de la minister in alte scopuri. Lupta lui cu Gheorghita a produs daune ireparabile.
 • -19 (31 voturi)    
  Exercitiu de imaginatie (Miercuri, 27 octombrie 2021, 10:48)

  Alexyz [utilizator]

  Daca de maine vine un ,,sef de trib,, si impune obligativitate ca toate masinile, indiferent de marca, motor, etc trebuie sa foloseasca doar un singur tip de ulei de motor ( experimental) , ce se intampla cu majoritatea masinilor???
  Daca, tot de maine, nici o masina nu mai are voie in service decat dupa ce foloseste uleiul de motor ( experimental) impus, ce se intampla cu majoritatea masinilor???
  Cam asa se intampla si cu OBLIGATIVITATEA vacinarii!!!


  ,, Libertatea omului este partea divina din el,, P. Tutea
  • +1 (13 voturi)    
   aberezi (Miercuri, 27 octombrie 2021, 11:32)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Alexyz

   cata vreme pandemia se mentine din cauza "liberilor" ca tine, dreptul meu la o viata normala este grav afectat! eu nu vreau sa fii tu tratat in spital, ci vreau sa dispara pandemia, poti pricepe? iar asta doar prin vaccinare se poate face, cu toate neajunsurile ei!
  • +9 (13 voturi)    
   Era un vers dintr-un cintec: (Miercuri, 27 octombrie 2021, 11:52)

   nscandal [utilizator] i-a raspuns lui Alexyz

   "N-ai sa stii...niciodaaataaa....". Pur si simplu astia ca tine n-o sa inteleaga niciodata ca libertatea ta se opreste acolo unde incepe libertatea celuilalt, ca datoria ta cetateneasca este sa reduci pe cit iti sta tie in putinta riscul infectarii tale si al celorlalti din jurul tau, ca faptul ca iti trebuie permis de conducere ca sa conduci o masina, nu inseamna discriminarea celor fara permis, ci o masura ce te transforma din potential criminal in cetatean responsabil. Asa si aici: nu te vaccinezi, se mareste riscul de a te infecta tu si a-i infecta si pe altii. Dar tu esti puternic, da? E o simpla raceala pentru tine? Iar daca ii infectezi pe altii care sint vulnerabili, nu-ti pasa, asa-i? Si sutele de morti pe zi nu sint de Covid, sint cipati de oculta si extraterestri, asa-i ? Ei, daca raspunzi afirmativ, da-mi voie sa-ti citez si eu din Petre Tutea: "Mai prost ca mine nu exista - am facut 13 ani de puscarie pentru un popor de idioti".
  • -3 (3 voturi)    
   Unde nu-i cap... (Miercuri, 27 octombrie 2021, 15:54)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Alexyz

   Si care ar fi problema, daca se dovedeste ca a nu folosi acel ulei (apropo, vaccinuri sunt cateva, nu numai unul, poate nu ai aflat asta) ar aduce prejudicii celorlalte masini? Asa intelegi, ca sa fiu pe limba ta?
 • +18 (40 voturi)    
  Multi si-o merita (Miercuri, 27 octombrie 2021, 10:49)

  env [utilizator]

  10 cauze?
  NU!
  1 singura cauza: O tara plina de oameni cu un grad inalt de analfabetism si manipulati de stirile de la TV si de tot felul de "vedete" obscure care apar si dispar peste noapte. Ca omul din romania nu poate gandi cu creierul lui - pentru ca nu il are.

  Eu m-am vaccinat pe vremea cand NU existau stimulente. De ce sa ofere guvernul acum stimulente? De ce nu le aplica retroactiv?
  Astia care se inghesuie "astazi" la vaccinare au parte de zi libera de la munca, de voucher .

  Cand va inscriati la scoala - stiati ce continea vaccinul? Stiati ca era pentru anumite boli si atata. Si nu iesea nimeni sa urle.

  In 2020 TOTI urlati ca stateati in casa inchisi si ca toata lumea vroia o solutie - un vaccin - ca sa iesiti/iesim din casa- sa revenim la vieti normale.
  Cand a aparut vaccinul - stai ca nu este bine.

  La 1 AN de la aparitia vaccinului , lumea a avut timp sa gandeasca si sa aleaga sa se vaacineze. Daca v-ati lasat influentati de TV si FB , nu imi pasa ca plangeti astazi.

  Draga Guvern/Parlament: Nu te mai chinui - Aloca mai bine mai multe spatii verzi pentru cimitire noi pentru ca multi si-o merita.
  • +2 (8 voturi)    
   Fuduli + slab educati + patriotarzi (Miercuri, 27 octombrie 2021, 14:07)

   provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui env

   Asa as caracteriza au majoritatea romanilor.
   Mor din cauza propriei stupizenii si tot asa vor ramane.
 • +13 (29 voturi)    
  cauzele 11 si 12 (Miercuri, 27 octombrie 2021, 11:00)

  Horley [utilizator]

  -Analfabetism functional masiv.Luptam cu virusul cu horinca.
  Foarte rara responsabilitate individuala.Spirit de turma.
  -Propaganda rusa distribuita prin BOR si partide patriotice.
  Orice ocazie de haos in UE e binevenita.
 • +13 (33 voturi)    
  Elodia! (Miercuri, 27 octombrie 2021, 11:09)

  Cataleya [utilizator]

  Cred ca toata lumea isi aminteste de "Elodia"
  S.a pornit ipochimenul ala de Dan Diaconescu, cu televiziunea lui de apartament sa discute "cazul Elodia"
  In 6 luni de zile, toata lumea era suprasaturata. De la copiii de gradinita pana la octogenari si nonagenari stiau de Elodia.
  Copiii de scoala generala faceau glume cu Elodia, oamenii isi botezau catelele Elodia...ce mai, era ceva de nedescris in mass-media.
  De la canalele TV cele mai vizionate, pana la cea mai obscura pagina online sau FB, toata lumea scria zilnic cate ceva despre Elodia.
  Acum, dupa 2 ani de pandemie in care au murit si mor zilnic zeci si sute de persoane, 90% nevaccinate, se trezesc tot mai multi sa dea vina pe guvern ca n-a facut campanie cum ar fi trebuit.
  Ca lumea nu a fost informata si nu a stiut de COVID si de gravitatea bolii. Dar toti stiau de Elodia.
  Mass-media este cea mai vinovata de haosul creat in pandemie, dar niciun jurnalist nu vrea sa recunoasca acest fapt.
  In ce priveste sistemul sanitar, absolut toate tarile puternic afectate in primele valuri (Italia, Franta, UK ) au ajuns in pragul colapsului dpdv sanitar - paturi ATI, personal medical, medicamente, aparatura.
  Dar redresarea a avenit exclusiv prin vaccinare.
  Pt ca acolo nu li s-a mai permis tuturor idiotilor sa se desfasoare pe la TV si prin publicatiile importante.

  De-acolo pleaca totul.
  Plus mizeria generata de popimea ortodoxa.
  Nu e de mirare ca tarile estice si cu preponderenta ortodoxa sunt acum cu cel mai mic procentaj de vaccinare.
  Dar e mai usor sa gasesti vinovati oriunde altundeva, decat la tine in ograda.
  Mass-media cea mai vinovata pt campania esuata si, bineinteles, prostia mioritica ce-si ia intelepciune de la popi, sosoace, simioni si alte vedete de carton care toata ziua primesc spatiu de exprimare radio-tv-online.
 • +13 (29 voturi)    
  si sa nu uitam... (Miercuri, 27 octombrie 2021, 11:18)

  VasileVoicu [utilizator]

  de una cauza sintetizata plastic, dar realistica de Silviu Brucan (o canalie comunista, a trait in Romania, dar nu a fost din poporul roman): "stupid people".
  Din pacate tot la nivelul "profetiilor" lui suntem si acum dupa 30 de ani. Parca atat estimase ca ne trebuie sa ne ridicam. Fals. Prapastia de ~200-300 de ani fata de tarile dezvoltate economic. (slava domnului, sunt unele prin Africa sau Asia care au 1000 de ani sau mai mult prapastie). Aceasta va ramane, va fi perpetuata. Chiar daca vom fi in situatia de a mai reduce, trebuie sa fim consitienti ca pe aceasta planeta este lupta pentru resurse, pentru "avere". Cine va fi "mare si tare" va fi interesat sa "dea in cap" tarilor/statelor care pot lua avant.
  Pe langa toate aceste conditii necotrolabile de catre noi, mai avem si talentul specific celor sintetizati in vorbele canaliei comuniste, ne taiem singuri craca de sub picioare, si ne furam singuri sau pe cei de langa noi.
 • +3 (7 voturi)    
  si totusi ceva a mers foarte bine (Miercuri, 27 octombrie 2021, 11:39)

  mike_the_hunter [utilizator]

  ...vaccinarea , cel putin in orase, exista tot: centre de vaccinare, vaccinuri, personal, medici de familie
  Nimeni n-a spus dintre oficialii mentionati sa nu te vaccinezi.Toti au spus de fiecare data, mergeti si va vaccinati.
  Toate cauzele enumerate sunt corecte , dar pana la urma depinde de tine sa iti protejezi viata. De ce n-o faci, si te iei dupa toti sosocii, personaje dubioase, pe care nici un fel de media care se respecta nu i-ar promova? Si astia iti spun tie sa nu te vaccinezi,si ei se vaccineaza in secret.
  De ce?
  Apoi incompetenta ,rautatea, aroganta s-a instalat in guvern si in paralment. Sunt o rusine, si furia populatiei este foarte mare. sa nu va mire ca lumea va iesi in strada furioasa...si nu stiu atunci ce va fi!
 • +2 (16 voturi)    
  Durerea nevaccinatilor (Miercuri, 27 octombrie 2021, 12:07)

  same.dan [utilizator]

  Daca e ceva vesel in toata povestea asta trista e furia antivaxerilor fata de faptul ca cei vaccinati pot distribui virusul in continuare.
  Pur si simplu ii scoate din minti, ii obliga sa dea fata cu propria incompetenta pentru prima data in viata lor: trebuie sa-si ia destinul in propriile maini si sa se vaccineze, nu se mai pot ascunde dupa adultii din jur, nu-i salveaza chiar nimeni.
 • +6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 27 octombrie 2021, 12:30)

  [anonim]

 • -4 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 27 octombrie 2021, 12:34)

  [anonim]

 • +1 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 27 octombrie 2021, 12:41)

  [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 27 octombrie 2021, 15:45)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • -4 (12 voturi)    
  lidership-up e principalul vonovat (Miercuri, 27 octombrie 2021, 12:47)

  John_Re [utilizator]

  aka tandemul Johanis - Catu.

  astia sunt de departe cei mai nocivi lideri care i-a avut Ro in ultimul secol.

  bine ca nu este razboi ca altfel Romania ar fi fost stearsa dupa harta Europei.

  io tot sper ca romanii sa se trezeasca si sa-i trimita la cosul de gunoi al istoriei acolo unde le este locul.
 • +4 (8 voturi)    
  ati uitat cel mai inportant lucru (Miercuri, 27 octombrie 2021, 12:50)

  outside_the_wall [utilizator]

  DEZINFORMAREA
 • -2 (10 voturi)    
  Cum am ajuns? (Miercuri, 27 octombrie 2021, 13:00)

  winston_smith [utilizator]

  In dictatura sanitara? Cum ne depind drepturi garantate de constitutie sa depinda de injectarea semestriala cu terapie genetica? Cum am ajuns sa facem experimente medicale pe proprii copii?
 • +1 (3 voturi)    
  Incorect "nimeni nu a prevăzut dezastrul" (Miercuri, 27 octombrie 2021, 16:28)

  Unu-2 [utilizator]

  Nu comentez de obicei insa manipularea asta grosolana nu o pot accepta: "nimeni nu a prevăzut dezastrul"

  CUM ADICA? Au fost atitea voci care au prezis asta, doar ca nu au fost ascultate de populatie in largul ei si de politicieni cu functii de conducere, in special Florin Citu.
  Vreti sa spuneti ca au fost 0 / zero / nimeni / nada care AU PREVAZUT asta ? Vorbiti prostii atunci si trebuie sa schimb canalul.
  Re-ascultati doar ce spuneau doctorii din prima linie, fara sa aduc nici o dovada aici in acest sens (dovezile sint inutile la acest nivel de discutie).
 • -2 (6 voturi)    
  Cauza nevaccinarii (Miercuri, 27 octombrie 2021, 17:44)

  Popescul [utilizator]

  Cauza nevaccinarii este incultura oamenilor. Si nu ma refer doar la cei inculti in sensul pur, ci si la cei care cred orice conspiratie in pofida opiniilor a n specialisti pe bune. Si intr-un final, in pofida bunului simt.

  Totusi, chiar dintre ei, nevaccinatii, s-au selectat cele mai multe victime. Daca ar putea privi retrospectiv, oare cate dintre aceste victime ar considera c-a meritat pretul? Merita sa mori pentru a te revolta impotriva unei conspiratii, chiar de-ar fi pe bune?

  S-a zis ingradire si de pierderea unor drepturi. Cu toate astea, doar in Romania sunt zeci de mii de oameni care si-au pierdut "toate drepturile". De alternativa asta ce spuneti?

  In opinia mea, incompetenta guvernarii din Romania care a gestionat pandemia este mai presus de orice dubiu. Totusi, la finalul zilei decizia de a nu te vaccina a fost asumata "pe persoana fizica". Da, sistemul medical implicat in Covid este subdimensionat. Da, Romania nu s-a pregatit cu medicamentele care pot trata cat de cat boala (aici cuvantul de ordine fiind "cat de cat"). Da, exista un flagel al nozocomialelor, dar cand tragem linie observam ca a fost decizia acelor nefericiti de a nu se vaccina. Nu-i acuz pe cei care din motive medicale nu se puteau vaccina. Ii acuz pe cei care aveau toata libertatea s-o faca si au ales sa n-o faca.

  Tataraul, Ioana Mihaila, Citul si ceilalti se intorc n seara asta in patul lor cald, insa pentru ZECI de mii de oameni totul s-a sfarsit, desi putea si trebuia sa fie cu totul altfel. In urma raman dramele familiilor, carora le vor lua ani buni, nervi si sanatate sa depaseasca momentul. Si toate astea pentru ce? Intr-un razboi real spui c-ai murit pentru patrie si natiunea iti va ridica un monument, dar in cazul de fata mi se pare ca razboiul a fost purtat chiar impotriva propriei persoane cu o inversunare de neinteles.

  Daca ai pune cap la cap 43.000 de sicrie, mergand de la Bucuresti la Ploiesti n-ai ajunge la finalul sirului, dar ai vedea moarte la fiecare pas...
  • -1 (3 voturi)    
   plus (Miercuri, 27 octombrie 2021, 23:22)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Popescul

   actiunile sau inactiunile ne-au adus aici.

   daca eu nu ma vaccinez desi am vaccinul la nas si
   desi am informatii, extrem de variate cu DA si NU, am posibilitatea sa intreb orice in vine in minte despre vaccin si vaccinare si totusi nu o fac,
   pot sa fac multe ca sa nu ajung pe mana medicilor, sa nu depind de medicamente si
   totusi eu nu fac aceste lucruri - oare de ce nu le fac?

   multi prea multi romani se uita mereu in sus si asteapta un semnal de acolo iar cand au o situatie complexa, cu multe informatii, nu i-au decizii pentru ca si maine este o zi, si dupa maine vine poimaine si tot asa pana vine virusul peste ei...

   Lene, incapacitate de gandire si de actiune, flustureala uzuala numai ca aici te arzi serios daca o tii pe flustureala, lipsa unor repere profesioniste- obiective si chiar daca ele exista atunci ele sunt tratate cu neincredere

   deci cine este vinovatul de serviciu???
   Propria persoana si cam atat.

   repede am gasi pe altii de vina si niciodata pe fiecare dintre noi...
   asta se numeste iresponsabilitate - in forma cea mai cronica. Pacat
   • -1 (1 vot)    
    Și eu vad la fel (Joi, 28 octombrie 2021, 1:28)

    Popescul [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Și eu vad la fel în chestiunea asta. Sosoaca, Steer, Pop și cine o mai fi pot vitupera până la răsărit. La final e alegerea fiecăruia dintre noi. Cand ești la ATI toate retorica antivaccinista nu mai înseamnă nimic. Ești tu cu alegerea ta și sănătatea ta. Chiar daca aparent ești sănătos, până la urmă e loteria geneticii fiecăruia. Poate azi ai scăpat de Covid, însă cu ce sechele? Ce vei face peste trei ani daca vei răci ușor în ianuarie sau vei lua o banala gripa?
 • +2 (2 voturi)    
  O sa va indic doar cateva, ca n-am timp (Miercuri, 27 octombrie 2021, 18:35)

  Iorgovan [utilizator]

  - vile
  - limuzine
  - conturi grase
  - hotie
  - minciuna
  - impostura
  - nepotism
  ...
 • +2 (4 voturi)    
  magistral articolul cum incearca sa gaseasca cauze (Miercuri, 27 octombrie 2021, 23:44)

  ..13 [utilizator]

  acu nu stiu daca tema era gaseste 10 puncte ca altfel nu se publica articolul...

  nu este mai bine sa ne punem o singura intrebare:
  de ce oare romanii nu se vaccineaza???

  Nu au cu ce? Ba AU!

  Nu au suficiente informatii despre vaccinuri? Ba AU! Poate prea multe...

  Le este prea departe centrul de vaccinare si nu cu ce ajunge acolo???

  Romanilor au o mare lipsa.

  Romanilor le lipseste dorinta/motivarea de a se vaccina.
  Si daca dorinta nu este atunci coercitie trebuie sa fie ca nu o stea o lume intreaga sa astepte marea desteptare de la romani.

  Astept cu maxim interes certificatele verzi obligatorii in institutiile publice. Primul pas - si rand pe rand restul. Daca bugetul si numarul total de angajati sunt date publice sa fie si numarul de angajati vaccinati afisat

  sa stimulam pe cei care respecta o cerinta de bun simt.

  Si daca bun simt nu este atunci sa nu ne intrebam de ce mor, de ce nu sunt medicamente, dece personalul medical este epuizat, dece nu e pat in spital caci raspunsul poate sa fie si simplul DE AIA!

  se vede ca nici macar in comunism nu este atinsa nevoia, nu este dupa nevoi - pe capete se moare in Rusia, chiar si in N Coreea, China dar si in mandra Brazilie

  daca la comunisti se poate muri cu mult spor din cauza virusului atunci cred ca e clar ca in capitalism problema e mai slab reprezentata - sigur, depinde, de la caz la caz, in functie de dotarea cu materie cenusie in mansarda craniana a cetateanului care face alegerile zilnice TO BE or NOT TO BE.
 • +1 (3 voturi)    
  Despre anticoprii monoclonali impotriva Sars 2 (Joi, 28 octombrie 2021, 1:32)

  marianic [utilizator]

  Este al doilea articol in care nu mentionati existenta anticorpilor monoclonali impotriva SARS 2, cei care se dau in primele 7 zile de la debutul bolii pentru a evita formele sevre, se dau celor aflati la risc de a dezvolta forme grave ( batrani sau cu comoborbiditati), cei care i-au fost administrati si lui Trump anul trecut, pentru care Romania este in studiu de anul trecut, din octombrie, care se puteau achizitiona, dar pentru care niciun ministru al sanatatii nu a facut comanda, prima comanda facandu-se acum nici trei saptamani de catre guvernul Catu. Acestia sunt considerati tratamentul minune, cel care impiedica spitalizarea in proprotie de 85 %. Tocilizumabul este un medicament vechi, declarat esential pentru tratarea formelor sevre, dar care nu are nimic de-a face cu anticorpii monoclonali impotriva Sars 2. Aveti mai jos un articol din presa nationala despre prima administrare a acestor anticorpi impotriva Sars 2 la Alba. Acesti anticopri monoclonali impotriva SARS 2 nu au nimic de-a face cu tocilizumab, se dau in momente diferite si au efecte miraculoase primii si mai putin miraculoase, dar importante totusi, tocilizumabul. De ce produceti al doilea articol fara referire la acesti anticorpi monoclonali impotriva SRArs, lasand sa se produca o confuzie intre tocilizumab si anticorpii monoclonali anti SARS 2? https://www.google.com/search?q=agerpres+primul+pacient+transplant+medular+alba+anticorpi+monoclonali&rlz=1C1GCEA_enRO878RO878&oq=agerpres+&aqs=chrome.3.69i59j69i57j69i59l2j69i60l4.8137j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
 • 0 (2 voturi)    
  cauze? (Joi, 28 octombrie 2021, 8:46)

  mongolul [utilizator]

  ati uitat cauza esentiala:- mass-media care a raspindit o gramda de zvonuri alarmiste despre vaccinuri; in masura in care efectele secundare erau subliniate si ingrosate, nu era rentabil sa te vaccinezi; mai ales tinind cont de rata de mortalitate:2% sau sub -si aia cu comorbiditati-;
  la asta s-a adaugat activitatea antivaccinistilor; nu doar cei din mass-media, ci si cei care au facut propaganda anti de la om la om; oare cine are acest aparat?
  de asemenea, ati uitat de exploatarea politica a pandemiei...
  Puterea a gresit dar in doua puncte: a facut relaxarea si a dat drumu turismului (ciudat, valul 4 nu a lovit atunci; tare ciudat); si nu a instituit obligativitatea vaccinarii pentru categoriile sensibile si toti bugetarii.
  P.S. Iar cand vorbiti de imunzati, vorbiti de vaccinati si cei trecuti prin boala: adica 5,..+1,4 milioane; plus ce trecuti prin boala fara sa fie spitalizati -si deci- neluati in evidenta(cam 3,5 milioane). Nu stam asa rau, totusi. Si atunci?
 • +1 (1 vot)    
  Coruptie, (Joi, 28 octombrie 2021, 8:46)

  sorance2000 [utilizator]

  coruptie si iar coruptie, in toate sferele.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by