Simplul act de respirație ar putea fi un mod major de transmitere a tuberculozei, sugerează un studiu publicat marți, care ar putea modifica profund strategiile de izolare a acestei boli, axată istoric pe tuse, principalul său simptom, scrie AFP.

TuberculozaFoto: Wikipedia

Această dezbatere amintește de cea care a agitat oamenii de știință la începutul pandemiei Covid-19: dacă se confirmă ipoteza transmiterii tuberculozei prin respirație, înseamnă că tratarea persoanelor care au dezvoltat deja simptomele este insuficientă pentru a bloca răspândirea bolii.

Într-adevăr, „acest lucru lasă loc pentru transmiterea semnificativă înainte ca cei infectați să fie tratați”, a declarat pentru AFP unul dintre autorii studiului, Ryan Dinkele, de la Universitatea Cape Town.

Potrivit acestuia, o nouă abordare pentru combaterea bolii ar fi detectarea persoanelor infectate cu tuberculoză fără a aștepta ca aceștia să fie tratați.

"Dacă transmiterea este posibilă în absența simptomelor, acest lucru face sarcina foarte complicată", recunoaște el.

Această lucrare, care nu a fost încă revizuită de alți oameni de știință, a fost prezentată la o conferință online internațională dedicată sănătății pulmonare.

Tuberculoza, care afectează cel mai frecvent plămânii, este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numită și bacilul lui Koch, după numele descoperitorului său.

Cum se transmite mai rapid tuberculoza: prin tuse sau respirație?

Cercetătorii sud-africani au evaluat transmiterea acestei bacterii de la 39 de persoane afectate. Pentru a face acest lucru, au măsurat cât de multă bacterie a fost emisă de persoanele infectate atunci când respirau normal, profund și când tuseau.

După 5 minute, în toate cele trei cazuri s-au produs nori de particule care conțin bacteriile.

Tusea a produs de trei ori mai multe bacterii decât respirația. Însă, potrivit cercetătorilor, faptul că respirăm continuu ar putea implica faptul că 90% din bacteriile emise de o persoană infectată sunt emise astfel.

De aici, importanța ventilării corespunzătoare a locurilor care pot conține persoane infectate, potrivit cercetătorilor.

La începutul pandemiei Covid, acest mod de transmitere prin aerosoli (nori de particule foarte fine care sunt emise prin respirație) a fost subestimat. De atunci a apărut un consens că acesta este un mod major de transmitere a bolii.

OMS estimează că 1,5 milioane de oameni mor de tuberculoză în fiecare an la nivel mondial, devenind astfel cea mai letală boală infecțioasă (cu excepția Covid).

Potrivit OMS, aproape un sfert din populația lumii este infectată cu bacterii, dar doar 5 până la 15% dintre acești oameni dezvoltă boala, majoritatea trăind în țări cu venituri mici și medii.