Veste proastă de la epidemiologi: valul 4 va dura până la finalul anului sau începutul lui 2022. Riscăm să vedem o variantă românească a SARS-CoV2, precum cea britanică și indiană?

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 14 octombrie 2021, 8:52 Actualitate | Sanatate


Spital COVID-19
Foto: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia
Cât va mai dura în România valul 4 al pandemiei de COVID-19, care a pus cele mai mari probleme țării noastre? Când este așteptat vârful valului 4, la care nu am ajuns încă, și când am putea începe să vedem o scădere a numărului de cazuri? După varianta britanică, braziliană sau indiană, varianta Delta ar putea suferi mutații și riscăm să apară și o variantă românească a SARS-CoV2, având în vedere transmiterea accelerată și faptul că suntem în topul țărilor cele mai afectate de valul 4? Încercăm să răspundem la aceste întrebări împreună cu Emilian Popovici, medic epidemiolog și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Valul 4 pe scurt:


 • Valul 4 va dura aproximativ 4 luni și ar urma să se stingă, cel mai probabil, abia la finalul acestui an - începutul anului viitor, declară Emilian Popovici, medic epidemiolog și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, într-un interviu acordat HotNews.ro.
 • Problema cea mai mare este cum va fi gestionată situația până în acel moment, având în vedere faptul că avem deja foarte multe cazuri de infectări și spitale care nu mai fac față.
 • Vârful valului 4 nu a fost încă atins, în ciuda faptului că am ajuns la un record zilnic de aproape 17.000 de noi îmbolnăviri. Ar putea fi atins abia în a doua jumătate a lunii octombrie sau la finalul ei, iar până atunci creșterea va continua.
 • Sunt șanse ca o nouă variantă a virusului, după modelul celei britanice, indiene sau braziliene, să apară chiar în țara noastră, în urma unei mutații, având în vedere transmiterea accelerată? Emilian Popovici spune că, în orice loc unde evoluția infecției este cu număr mare de îmbolnăviri, cu cât sunt mai multe îmbolnăviri, cu atât riscul de a se genera mutații și noi variante este mai mare.

Creșterea numărului de cazuri va mai continua o perioadă. Finalul valului 4, încă departe


Epidemiologul Emilian Popovici estimează că valul 4, care a pus cele mai mari probleme țării noastre, va dura aproximativ 4 luni, ceea ce înseamnă că acest val ar urma să se stingă la finalul acestui an - începutul anului viitor: "4 luni de zile estimez durata valului care se va autolimita prin numărul mare de infecții pe care îl va genera. Problema este cum se gestionează situația până la acel moment. După cum se poate vedea, numărul de persoane infectate este foarte mare. Numărul acesta foarte mare - și pe fondul măsurilor mai relaxate care au fost și care au dat avânt variantei Delta - va duce la un moment dat, dacă va continua, la epuizarea receptivilor, adică a persoanelor care pot fi infectate de această variantă a virusului. Și atunci, valul se va autolimita prin numărul mare de infectări."

Totul este ce facem până atunci, "pentru că, după cum vedem, sistemul este deja copleșit, cu peste 1.600 de cazuri în Terapie Intensivă. Este o situație foarte critică", atrage atenția Emilian Popovici.


Emilian Popovici, medic epidemiolog

Situația este cu atât mai gravă cu cât România nu a ajuns încă în vârful valului 4, iar numărul de îmbolnăviri este în creștere în acest moment: "Iar creșterea va continua, din păcate. Noi suntem pe creștere din luna iunie, atunci a început toată această nebunie cu varianta Delta. Practic, suntem de două luni de zile la un număr bazal de reproducere de 1,2 și peste 1,2. De ce acest lucru este important? Acest număr arată câte persoane infectează o persoană care a fost infectată. Dacă numărul este peste 1 înseamnă că epidemia este în creștere, dacă este sub 1 înseamnă că epidemia este în scădere. Dacă acest număr se menține mai mult de două săptămâni la valori de 1,1 sau peste 1,1, riști să ajungi într-o transmitere exponențială a bolii - îți crește numărul de infecții pe zi, greu de spus cât, dar mult", explică medicul epidemiolog.

"Ei bine, noi nu am stat două săptămâni la 1,1, noi stăm de două luni la 1,2 și chiar 1,3. Așadar, nu se poate întâmpla decât ceea ce se întâmplă, în sensul că numărul de cazuri crește și va crește în continuare", este explicația medicului Emilian Popovici.

Vârful valului 4 va fi atins în a doua jumătate a lui octombrie sau la finalul lunii


Cum vede medicul epidemiolog evoluția în următoarea perioadă? Valul va continua să crească, iar la un moment dat se va ajunge la vârful numărului de cazuri, care se va prelungi într-un platou. Vârful valului 4 va fi atins, cel mai probabil, în a doua jumătate - finalul lunii octombrie. Iar de acolo începe platoul - numărul de cazuri zilnice, ajunse la vârful valului, se stabilizează o perioadă, după care este așteptată scăderea.


Cât va dura acest platou? Nimeni nu poate ști cu exactitate, deoarece depinde foarte mult și de măsurile și restricțiile ce vor fi aplicate în acel moment și de respectarea lor: "Dacă nu se iau măsurile corecte, iarăși crește, dacă se iau măsuri corespunzătoare, acel platou se menține o perioadă, după care numărul de cazuri începe să scadă. Eu am apreciat că vârful valului 4 - începutul platoului - va fi în a doua jumătate - finalul lunii octombrie. Cât va ține exact, acest lucru este greu de spus, pentru că nu sunt eu cel care ia măsurile. De abia în momentul în care se ajunge în acea situație vom vedea ce se întâmplă. Știți cum este la noi, dacă văd că nu mai este creștere și se deschid iarăși sălile de sport și mai știu eu ce, manifestări pe stadioane, te trezești iarăși cu creșterea numărului de infectări."

Cert este că în acest moment numărul de persoane infectate este foarte mare, chiar dacă cifrele oficiale au șanse mari să fie departe de adevăr. Un adevăr și mai sumbru: "O altă discuție este că noi testăm cu teste rapide, care au un nivel de fidelitate mai scăzut, plus că nu facem nici multe, avem un număr destul de limitat de teste. Gândiți-vă că dacă am dubla numărul de teste, am avea probabil un număr dublu de persoane infectate", subliniază epidemiologul Emilian Popovici.

Riscăm să apară o variantă românească a SARS-CoV2?


Având în vedere transmiterea accelerată și faptul că suntem în topul țărilor cele mai afectate de valul 4, l-am întrebat pe medicul epidemiolog Emilian Popovici dacă sunt șanse să vedem o variantă românească a SARS-CoV2, după modelul celei britanice, braziliene sau indiene.

Înainte de toate, Emilian Popovici a ținut să explice că termenul de "tulpină nouă" este greșit folosit în astfel de cazuri, tulpina nouă fiind SARSCoV2 - o nouă tulpină de coronavirus, în timp ce în cazul mutației britanice, braziliene sau indiene vorbim despre "variante".

În ceea ce privește posibilitatea ca o nouă variantă să apară chiar în țara noastră, în urma unei mutații, Emilian Popovici spune că, în orice loc unde evoluția infecției este cu număr mare de îmbolnăviri, cu cât sunt mai multe îmbolnăviri, cu atât riscul de a se genera mutații și noi variante este mai mare. "Ceea ce nu înseamnă că mâine va apărea o nouă variantă în România, dar nici nu este exclus ca ea să apară. Este posibil, teoretic, peste tot unde este un număr mare de infecții, el să infecteze mult, să infecteze mult, iar la un moment dat, la una dintre persoanele infectate, poate să apară o mutație și o variantă nouă.""S-a văzut spre exemplu că în India, pe fondul acela de chestii religioase, de manifestări politice, populație multă, nivel social și economic scăzut, a apărut varianta Delta. În Africa de Sud, pe fondul unui număr mare de infecții, cu imunodeprimați - au foarte mulți infectați cu HIV/SIDA - a apărut varianta sud-africană. În Brazilia, unde au un președinte care a îndemnat să nu se poarte mască, iar oamenii nu au respectat măsurile, a apărut varianta braziliană. În Marea Britanie, unde primul ministru a îndemnat și el la nerespectarea măsurilor, a apărut varianta britanică."

Concluzia: acolo unde infecția este scăpată de sub control și se infectează foarte mulți oameni, virusul poate genera o nouă variantă.

Virusul SARS-CoV2 generează 3 variante de mutații, mai precizează medicul epidemiolog: neproductive total (dacă ar fi numai acelea, pandemia s-ar stinge), neutre (cele care nu aduc nimic nou față de variantele anterioare) și, din când în când, o variantă nouă foarte periculoasă.

Singurele soluții sunt cele deja cunoscute: vaccinare, mască, distanțare și igienă


Soluțiile pentru a trece cu bine peste valul 4 sunt cele deja cunoscute, spune Emilian Popovici: vaccinarea cu două doze, după 6 luni a 3-a doză, care întărește protecția, plus respectarea măsurilor de protecție.

"Dacă porți mască, dacă respecți distanțarea, dacă respecți igiena mâinilor și ești și vaccinat, ce să mai facă virusul acesta? Moare de ciudă, nu îți mai poate face nimic", subliniază medicul epidemiolog.

"Totul trebuie acordat din măsurile propuse de autorități și de felul în care populația respectă aceste măsuri, în frunte cu vaccinarea, care previne formele grave ale bolii - cu cât ai mai mulți vaccinați, cu atât vor fi mai puține persoane cu forme grave de COVID-19 în ATI, ai mai puțină presiune pe sistemul de sănătate și ai mai puține decese. Acesta este principalul rost al vaccinării."

Emilian Popovici mărturisește că și-a făcut a treia doză de vaccin, "nu ca să demonstrez cuiva ceva, mi-am făcut-o pentru a mă proteja pe mine de o formă gravă, despre nu știu cum ar putea evolua."Nu în ultimul rând, măsurile și restricțiile ar trebui adaptate permanent în funcție de situație, consideră Emilian Popovici: "Nu să te uiți că s-au vaccinat atâția, gata, reduc numărul de măsuri. Să luăm spre exemplu Singapore, unde 83% din populație este vaccinată. Au scos măsurile și acum le reintroduc, pentru că aceasta este situația. Ei nu au avut îmbolnăviri din urmă, nu au avut valuri mari în trecut. Și asta s-a dovedit și în Statele Unite - țările care au avut valuri mari, cu multe îmbolnăviri în trecut, la ora actuală nu au această problemă și continuă vaccinarea."

Avem o pandemie care poate genera în continuare probleme câțiva ani de zile, ne amintește medicul epidemiolog, "însă oamenilor nu le convine când le spui ceva ce nu vor să audă. Oamenii au tendința să nege, să ascundă atunci când nu le convine ceea ce le spui. Iar asta este ca și gunoiul sub preș. Nu îți convine, bun, dar dacă aceasta este realitatea, ce poți să faci? Trebuie să o gestionăm."

Măsurile adecvate sunt soluția, mai spune medicul epidemiolog, în condițiile în care până acum am văzut adesea "o brambureală" atunci când a venit vorba despre aceste măsuri: "soluția aceasta este - măsuri care să fie adecvate, care să permită și economiei să fie funcțională, pentru că nu poți să prăbușești nici economia, iar pe partea cealaltă să faci vaccinare, pentru a ține infecția sub control. Problema este când vine lumea și începe să strige că vrea să fie ceva deschis, iar tu le deschizi după cum spune fiecare. Aceasta nu înseamnă strategie, înseamnă o brambureală."

Este o situație delicată pentru toată omenirea, nu doar pentru noi, ne amintește medicul Emilian Popovici: "Iar pentru noi este delicată mai ales din cauză că oamenii nu au înțeles să se vaccineze și au ascultat de niște oameni care habar nu au ce spun, nici nu știu și nici nu îi interesează. Iar acum mor oameni care nu ar fi trebuit să moară."Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26290 vizualizari

 • -38 (94 voturi)    
  da (Joi, 14 octombrie 2021, 8:57)

  Hexadanus [utilizator]

  o vrem pe cea indiana. lor le merge bine acum, cu vaccinare sub 20% din populatie, spre deosebire de Singapore, care au 172 de morti, cu 85% vaccinati (cele mai multe decese avand loc din August 2021 incoace - 137). Vaccinul functioneaza!
  • +20 (74 voturi)    
   Nu te chinui (Joi, 14 octombrie 2021, 9:10)

   ursu78 [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

   Prostii tot prosti raman...singurul lucru deranjat este faptul ca sufoca spitalele...eu as trimite sa se vindece moaste...sa le mai pupe o tura...dupa care acasa si ceai de musetel...
  • -7 (23 voturi)    
   India si Singapore sunt dezastre umane (Joi, 14 octombrie 2021, 9:13)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

   In comparatie cu Niger (sau Nigeria daca vrei). Eu vreau masurile de acolo.
   • +5 (7 voturi)    
    Ia vezi putin (Joi, 14 octombrie 2021, 12:51)

    Laic [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    structura demografica a acestor tari si compar-o cu tarile europene. Hai, repede !
    • -3 (11 voturi)    
     Una are vreo 200.000.000 populatie. (Joi, 14 octombrie 2021, 13:07)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Laic

     Si daca demografia era asa de diferita tot intreceau Romania la cazuri.
     Macane ca sa nu Tzacane.
     • +2 (6 voturi)    
      Nigeria, populatie peste 65 de ani: 2.7% (Joi, 14 octombrie 2021, 17:23)

      Denulu [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      Romania, populatie peste 65 de ani: 16.76%

      Nu ti se pare nimic diferit intre cele doua? Gen o diferenta de un ordin de marime intre populatia varstnica la ei si la noi?

      Spre comparatie, India: 5.3%, Singapore: 11.2%

      Nici una nu e chiar ca Romania, dar mai ales toate sunt super departe de Singapore cand e vorba de raportarea corecta a mortilor.
  • +41 (89 voturi)    
   ! (Joi, 14 octombrie 2021, 9:13)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

   Sosoncel, ca au pozitivi nu e problema "But the city's high vaccination rate is keeping people from suffering the worst effects of the virus. Authorities said on Sunday that 98% of people infected in the last 28 days have recorded mild or no symptoms of COVID-19" Compari 137 de morti in ultimele 3 luni cu Rromania care are 450 PE ZI? Covidiot sosoncar!
  • +28 (64 voturi)    
   ! (Joi, 14 octombrie 2021, 9:15)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

   9 decese ieri la 3500 de cazuri vs Rromanika, tara manelelor si gradina Taicii Domnului unde la 15000 ai 450 de decese!
   • +3 (13 voturi)    
    ai fost in vreun spital (Joi, 14 octombrie 2021, 12:11)

    fghr [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    din Singapore ? Nici eu , dar bag mana in foc ca s la ani lumina de spitalele hazna din Romania

    Si atunci de cand si pana cand ne comparam noi , la nivel de sanatate cu Singapore sau alte tari civilizate.
    • -1 (9 voturi)    
     Are Singapore un vaccin de 10 ori mai bun? (Joi, 14 octombrie 2021, 17:34)

     Denulu [utilizator] i-a raspuns lui fghr

     Are Singapore vreun tratament care reduce rata deceselor de 10 ori?

     Asta ca sa nu mai vorbim ca la ei mor 9 oameni din 5 milioane si toata lumea isi da seama ca nu pot continua asa, se reintroduc restrictii.

     La noi mor de 10 ori mai multi oameni raportat la populatie, si nici vorba de restrictii, lumea nici nu-i mai baga in seama pe morti. Treaba lor, aveau comorbiditati, si-au meritat moartea, cam asta pare sa fie gandirea pe la noi.
  • +34 (56 voturi)    
   probabil ca la scoala nu ai fost bun la mate (Joi, 14 octombrie 2021, 9:17)

   relax1 [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

   India a avut ieri 249 morti si este pe locul 3 in lume ca nr de morti.
   Singapore locul 159....eu vad o diferenta mare
   Iar Singapore ieri a avut 9 morti...clar vaccinul functioneaza
   • +11 (15 voturi)    
    Ce poți să știi despre India? (Joi, 14 octombrie 2021, 9:36)

    BEDE [utilizator] i-a raspuns lui relax1

    Oficil sunt înregistrate mai puține infectări decât în USA, deși populația indiei este cam de 4 ori mai numeroasă. Este clar că mulți au fost bolnavi și nu au fost înregistrați în statistici pentru că nu s-au testat.
    La morți probabil că sunt mult mai puțini care nu au fost înregistrați.
    A! Și la noi chiar nu poți ști câți au avut forme ușoare și nu s-au testat și nici nu știi că au avut?
   • +12 (18 voturi)    
    Incredibil (Joi, 14 octombrie 2021, 10:10)

    idealogul [utilizator] i-a raspuns lui relax1

    Tu te-ai uitat la ce populatie are India si care este populatia din Singapore si ai facut proportia dintre cele doua?
   • +13 (13 voturi)    
    Probabil (Joi, 14 octombrie 2021, 10:35)

    Lionheart [utilizator] i-a raspuns lui relax1

    Probabil că nu prea a dat pe la școală...
  • +12 (20 voturi)    
   ... (Joi, 14 octombrie 2021, 10:20)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

   India= juma de milion de morti (oficial!) , neoficial mult mai mult, bonus varianta delta facuta cadou omenirii.
  • +7 (19 voturi)    
   tataie (Joi, 14 octombrie 2021, 10:30)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

   nu mai minsti ca ponta... sau citu... ma rog intelegi tu...

   una sunt imbolnavirile si alta sunt mortii...
   voi luati exact statistica "buna" pentru voi ca sa manipultati cu nerusinare!
 • +28 (64 voturi)    
  Varianta AUR (Joi, 14 octombrie 2021, 9:02)

  Dogul [utilizator]

  Dacă va apărea varianta aia autohtonă, ar trebui numită Șoșo sau AUR.
 • -23 (63 voturi)    
  Ne-au fabricat si noua o tulpinita? Ce dragut! (Joi, 14 octombrie 2021, 9:03)

  D-or [utilizator]

  Dat fiind ca la primele variante de virus incidenta in Ro era suspect de mica, iata ca a aparut o varianta speciala pentru ADN-ul nostru.

  Ar fi trebuit sa stam "in pluton" si sa raportam cazuri similare cu cele ale altor state.
  • +15 (21 voturi)    
   nici o tulpina de virus (Joi, 14 octombrie 2021, 10:03)

   GNG [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   ... sa nu fim capabili sa producem? Cum vine asta, chinezii au originalul, englezii au si ei tulpina lor, indienii nu au stat cu mainile in san si au facut si ei o tulpina, pana si aia din America de Sud au fabricat o tulpinita, mai mica si mai putin raspandita, dar este a lor. Si noi ce facem? Pana cand sa nu avem un produs propriu, bio, cu eticheta verde? Daca il producem, avem voie cu el la export?
   • +3 (9 voturi)    
    Daaa (Joi, 14 octombrie 2021, 15:06)

    robert.b [utilizator] i-a raspuns lui GNG

    Propun de pe acum sa ii spuneam "Varianta ShoSho", sa ramana mizeria aia de om in istorie cu ceva.
  • +3 (11 voturi)    
   Ti-au fabricat, dar esti imun (Joi, 14 octombrie 2021, 10:48)

   Dogul [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Cei care tine iau primii. Noile variante sunt atrase de prostie.
 • -19 (57 voturi)    
  Cum de fix in India a aparut Delta? (Joi, 14 octombrie 2021, 9:06)

  D-or [utilizator]

  Va amintiti de "miracolul indian", cind in India era o mortalitate foarte mica la aproape un miliard de oameni?

  Ei, si fix acolo, unde variantele vechi nu erau eficiente, a aparut o varianta imbunatatita, contrar evolutiei normale a unui virus, care nu are niciun interes sa isi omoare gazda.
  • +13 (33 voturi)    
   ! (Joi, 14 octombrie 2021, 9:36)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Bravo pui de duck! Cum te-ai prins tu de ce-a vrut sa fuckă ocultele in Rromanika!
   • -5 (13 voturi)    
    tu inca crezi (Joi, 14 octombrie 2021, 12:16)

    fghr [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    ca esti de capul tau in lumea asta ?
 • +5 (29 voturi)    
  asa (Joi, 14 octombrie 2021, 9:09)

  Point [utilizator]

  mai zic si eu.pacat ca nu e profu cu barba sa ne explice el cum e cu valurile astea.
  la inceputul verii puneam pariuri cu durata ''vacantelor''
  eu am pariat pana la sfarsitul sezonului estival.
  na belea!
 • -15 (37 voturi)    
  Banuiesc ca este vorba despre..... (Joi, 14 octombrie 2021, 9:13)

  gigiN [utilizator]

  ...aceiasi...specialisti care,anul trecut prin aprilie,declarau ca,odata cu incalzirea vremii,graduk de raspandire a virusului va scadea drastic !!!!
  • +12 (14 voturi)    
   citat oficial (Joi, 14 octombrie 2021, 9:53)

   lumi74321 [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   virusul "e in vacanta", spunea un oficial, nu demult.
  • +12 (14 voturi)    
   . (Joi, 14 octombrie 2021, 10:24)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   Lucrezi in completarea celor care intreaba nevinovat , unde a fost virusul toata vara?
  • +4 (6 voturi)    
   băieții deștepți de pe litoral (Joi, 14 octombrie 2021, 11:51)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   își făcură plinu, nici virusu ucigaș nu putea să le stea în cale, îs băieți deștepți și albaștri
 • +13 (19 voturi)    
  Diferenta fata de UK (Joi, 14 octombrie 2021, 9:23)

  FanelJr [utilizator]

  E ca UK e o tara cu economie puternica, cu baze solide, cu infrastructura si spitale la care doar putem visa.

  Pe noi criza ne loveste rau de tot.

  Iarna de abia incepe. Daca continuam asa sa nu ne vaccinam, vom avea parte de o saracie mult mai mare.
 • +9 (23 voturi)    
  numai pareri (Joi, 14 octombrie 2021, 9:23)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  cate saituri atatea pareri cati doctori atatea pareri. Nu face decat sa zapaceasca lumea. Nu stie bre nimeni ca n-a mai trecut nimeni prin asa ceva. Sigur e numai faptul ca daca te vaccinezi dormi mai linistit si nu ajungi la tub. Si ai voie peste tot. In rest...gargara si vorbarie.
  • +10 (12 voturi)    
   Așa a fost știința dintotdeauna (Joi, 14 octombrie 2021, 11:59)

   TurmentatuTheThird [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   "The fundamental cause of the trouble is that in the modern world the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt."

   N-am zis-o eu.

   Și faptul că sunt păreri diferite nu e un lucru rău, o părere diferită poate însemna evoluția ideii originale.
   • +1 (1 vot)    
    Esti bun. si subtil. Bravo! Ti-au dat plusuri (Vineri, 15 octombrie 2021, 22:45)

    Mihai Bucur [utilizator] i-a raspuns lui TurmentatuTheThird

    Si vaxerii si anti-vaxerii, si cei care nu cred teoriile conspiratiei, si conpirationistii. Fiecare a interpretat cum îi convine cine e stupid si cine e intelligent. Primii intreaba cat de stupid sa fii ca sa crezi ca-ti baga Bil Geiț cipuri. Ceilalti intreaba cat de stupid sa fii ca sa nu vezi ca Bil Geiț vrea sa-ti bage cipuri? M-ai convins ca si eu sunt stupid, fiindca nu am nicio indoiala ca Bil Geiț nu vrea sa imi bage cipuri.
 • -4 (26 voturi)    
  Si fix in India a explodat fix fabrica de Clorochi (Joi, 14 octombrie 2021, 9:27)

  D-or [utilizator]

  Sa luam in oridine stirile:
  - In India mortalitate mica
  - In India se vindeau la farmacii tratamente standard pe baza de Clorochina (se mergea pe tratament, nu pe vaccinare)
  - In India a explodat fabrica de clorochina
  - In India a aparut varianta Delta
  • +6 (16 voturi)    
   Cumparase patentul de Clorochina si Iasiul (Joi, 14 octombrie 2021, 11:11)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Noroc ca nu au mai produs-o, ca ramineam fara fabrica de antibiotice.
   • +3 (5 voturi)    
    vezi ca poti sa cumperi din piata (Joi, 14 octombrie 2021, 17:20)

    rmos [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    am vazut eu de dimineata la stiri :) e clar testat si supertestat, nu ca vaccinu' :))
    • +2 (8 voturi)    
     Prin martie 2020 mi-a trecut cu Clorochina (Joi, 14 octombrie 2021, 18:22)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui rmos

     La a treia pastila am inceput sa transpir...asa, vreo 12 ore. Am sunat la numarul Covid si mi-au spus ca e o reactie foarte buna si ca dupa asta ma vindec. Si asa a fost.

     Deci, chiar e testat, nu ca vaccinu'.
     Clorochina se administreaza de vreo 70 de ani.
     • +1 (5 voturi)    
      da, clar ti-a trecut de la clorochina (Joi, 14 octombrie 2021, 20:00)

      rmos [utilizator] i-a raspuns lui D-or

      sau te-ai vindecat exact cum se vindeca majoritatea oamenilor! :)) tu oricum clar esti tanar, probabil < 30 de ani. pentru categoria ta, covid e o simpla raceala.
      in plus, tare sunt curios de unde ai luat clorochina, ca nu e "la liber". daca ai luat de la taraba, sigur era ceva "testat de vreo 70 de ani"! ai stat pe toaleta cateva zile? daca nu, ai luat mentosane! :)))
      daca totusi ai facut rost de reteta, cred ca de fapt ai luat hcq, nu clorochina. are un nivel de toxicitate mai mic.
      • 0 (4 voturi)    
       Normal ca Hidroxiclorochina (Vineri, 15 octombrie 2021, 9:14)

       D-or [utilizator] i-a raspuns lui rmos

       Si am luat-o de la farmacie - de dinainte de pandemie, nu e antibiotic, e antiinflamator si am avut crize de reumatism - apoi am citit ca chinezii au spus ca a avut cele mai bune rezultate.
       Nu aveau niciun motiv sa minta, nu produc ei Plaquenil.
       • 0 (0 voturi)    
        Plaquenil e cu reteta (Vineri, 15 octombrie 2021, 10:45)

        rmos [utilizator] i-a raspuns lui D-or

        Se foloseste si ca antireumatic intr-adevar. La inceputul pandemiei chinezii au testat si clorichina si hcq. Au fost sperante mari atunci legate de hcq insa testele clinice nu au evidentiat din pacate un beneficiu semnificativ. deci, te vindecai si fara hcq. daca luai mentosane in loc de hcq, tot te vindecai
     • +4 (8 voturi)    
      Da ba ! (Joi, 14 octombrie 2021, 22:07)

      gmb72 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

      Vaccinul nu e testat "decat" pe 3 miliarde de oameni, carora li s-a facut pana acum, pana e testat pe toti cei 7,5 miliarde mai dureaza. Pardon, 7,5 miliarde minus tu, care te vei vaccina dupa ce se incheie testele....
   • +5 (5 voturi)    
    Poate cumparase tehnologia de fabricatie (Joi, 14 octombrie 2021, 20:31)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Fiindca patentul a expirat demult.
    In orice caz, consumati cu moderatie teroriile conspiratiei!
 • -11 (33 voturi)    
  Multa vrajeala, cifre umflate, exagerare... (Joi, 14 octombrie 2021, 9:41)

  Hilfiger [utilizator]

  Cred ca toti avem prieteni medici si cam stim adevarul...
  Totusi nu inteleg care este profitul la toata mascarada asta...
  • +5 (13 voturi)    
   Tocmai că avem prieteni (Joi, 14 octombrie 2021, 12:26)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui Hilfiger

   medici și știm adevărul. Și anume că se nevaccinații mor pe capete și aglomerează spitalele.
  • +1 (3 voturi)    
   Care adevar șoșocel? (Vineri, 15 octombrie 2021, 23:49)

   Mihai Bucur [utilizator] i-a raspuns lui Hilfiger

   Că se vaccineaza oamenii inca de acum peste 150 de ani? Ca s-au eliminat practic complet boli ucigatoare prin vaccinare, ca un mare si vechi succes a fost vaccinul contra turbarii, apoi un mare succes, din anii 1950-60, a fost cel contra poliomielitei (o boala groaznica) si multe alte vaccinuri, anti malarie, tb, contra febrei galbene etc, care s-au dovedit extrem de binefacatoare? Ca alarma din anii 90 ca vaccinurile MMR dau autism a pornit de la o frauda, fiindca niste oameni de stiinta britanici ( sa le-o trag), au falsificat datele cu intentia de a da in judecata compania producatoare si sa se umple ei de bani? Pe urma, cand s-a dovedit frauda, impresia falsă a rămas, că așa e lumea, nu? Că in Romania, copiii au fost vaccinati in timpul regimului comunist contra a tot felul de boli si le-a prins foarte bine? A suferit cineva atunci din cauza vaccinarilor? Care adevar? Ca unii medici (mai tineri, sau nu) au lipsit la orele de imunologie sau epidemiologie si altele si habar n-au, sau (chiar cei mai vechi in meserie) sunt frustrati si cauta sa atraga atentia asupra lor? (Ăstora, ca si politicienilor, care sunt si habarnisti si insetati sa atraga atentia, nu le pasă că au murit mii de oameni din cauza lor?) Care adevar? Ca vaccinurile folosite acum nu au fost testate inca suficient, din cauza urgentei? Păi mai vii cu argumentul ăsta când s-a dovedit deja ca riscul efectelor secundare ale vaccinului este de mii de ori mai mic decat riscurile imbolnavirii când esti nevaccinat?! Si nu e vorba doar de riscul letal, e vorba de efectele pe termen lung ale trecerii prin aceasta boala: sechelele! Care adevar? Ca nu trebuie vaccinare caci exista medicamente? Pai inca doctorii din antichitate ziceau ca mai bine previi decat sa incerci dupa aia sa repari! Repari, poate, dar sechelele raman! Medicii care au indemnat contra vaccinarii si-au incalcat juramantul hipocratic, care le cerea ca in primul rand sa nu faca rău. Ca și politicienii, ei au pe conștiință mii de vieți
   • 0 (0 voturi)    
    Efecte adverse (Duminică, 17 octombrie 2021, 22:15)

    RaulR [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Bucur

    Vaccinurile au si ele, ca orice medicament mai mult sau mai putin efecte adverse. Sa nu crezi ca alea din trecut nu au avut.
    Totul este in functie de riscuri. Care este riscul sa iei un virus si sa scapi ok, si care este riscul daca te vaccinezi.
 • +4 (6 voturi)    
  desteapta-te humane! (Joi, 14 octombrie 2021, 9:47)

  acribion [utilizator]

  ...ca-ti bate ceasul la cat de stultus ai ajuns.
 • +21 (27 voturi)    
  Nu e nici o surpriză (Joi, 14 octombrie 2021, 9:50)

  Bandolino [utilizator]

  Înainte de pandemie, România era în fruntea UE la:
  . -mortalitatea copiilor sub 5 ani: https://bit.ly/3g5A7N9
  . -mortalitatea copiilor sub 15 ani: https://bit.ly/3g66qLY
  . -mortalitatea de boli cardiovasculare: https://bit.ly/3mMhFM2
  . -mortalitatea în accidente de circulaţie: https://bit.ly/3mP0euq
  . -mortalitatea de TBC: https://bit.ly/3jPU0sE

  Nu e nici o surpriză ca România să fie în fruntea UE şi la mortalitatea COVID.
  • +6 (14 voturi)    
   ! (Joi, 14 octombrie 2021, 11:00)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Bandolino

   Gradina Taicii Domnului, ce sa mai! Raiul (prostilor) pe pamant!
  • +8 (20 voturi)    
   Lasa asta... (Joi, 14 octombrie 2021, 11:25)

   ursu78 [utilizator] i-a raspuns lui Bandolino

   Nu trebuie sa te uiti la atatea statistici...este suficient sa vezi ca in Romania gradul de anafabetism este in top, avem cel mai mare numar de abandon scolar si de analfabeti (si analfabeti functionali)...si iti dadeai sama ca nu era nicio supriza.
   Deh...cand un popor prefera sa faca biserici inloc sa investeasca in invatamant...nu prea ai ce sa astepti de la el...
   • +2 (8 voturi)    
    Cele două se leagă (Joi, 14 octombrie 2021, 12:21)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

    Pentru că virusul se transmite prin aerosoli și nu prin picături, distațarea reală necesară este de cîteva ori mai mare decît cea avută în vedere în prezent, iar purtarea unei măști altfel decît chirurgicală, corect aplicată și în perfectă stare are un efect minor. (Nu neglijabil. În acest val al treilea ar fi întîrziat răspîndirea virusului cu mai multe zile și astfel nu puțini pacienți ar fi avut acces la un tratament și la o supraviețuire medicală care le-ar fi salvat viața.)

    Ceea ce a contat acolo unde s-au obținut rezultate au fost calitatea și adaptabilitatea la urgențe sistemului medical în primul rînd și conștientizarea, înțelegerea și aplicarea sistematică a măsurilor de bază de igienă și sănătate publică de către publicul larg în al doilea rînd. Indiferent de genialitatea birocraților și experților sectorului public.

    Iar ambele țin de un minim de bun simț civic în care îmi accept în cea mai mare parte răspunderea pentru viața mea, iau singur măsurile necesare și mă solidarizez cu ceilalți atunci cînd vine vorba de interese și de valori comune.
    • 0 (0 voturi)    
     Mai este un fapt (Duminică, 17 octombrie 2021, 22:22)

     RaulR [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

     Daca simti ca ai catusi de putine simtome, te testezi, izolezi, nu iesi ca un nesimtit in public si infectezi pe cei din jur. Este epidemie si trebuie sa fii mai precaut.
     Oricat de asimtomatic ai fi niste mici simtome tot ai.
     Din pacate la noi nesimtirea fata de cel apropiat este destul de mare. Si o intalnesti peste tot, in trafic magzine, institutii publice.
  • +5 (7 voturi)    
   cam asa (Joi, 14 octombrie 2021, 12:17)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Bandolino

   Si toate aceste cifre ce au in comun?!

   Pregatirea medicilor si mizeria din spitale la care sunt partasi de zeci de ani
  • +6 (8 voturi)    
   ai pus punctul pe i (Joi, 14 octombrie 2021, 12:53)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui Bandolino

   noi avem niste spitale ca niste toalete publice , stim asta cu totii, dar de cand cu plandemia vrem performante ca n germania
 • +12 (32 voturi)    
  Ar trece mai repede si ar muri mai putini (Joi, 14 octombrie 2021, 10:04)

  subcultura [utilizator]

  Daca lumea s-ar vaccina repede. Prostiile conspirationiste omoara. Simplu
 • +7 (25 voturi)    
  Propun denumiera: varianta "sosoaca" (Joi, 14 octombrie 2021, 10:20)

  yellowdog [utilizator]

  pentru a aduce un omagiu personei care prin energia si credinta ei a facut imbolanvirea a mii de oameni posibila...
  • +7 (13 voturi)    
   Subscriu! (Joi, 14 octombrie 2021, 11:10)

   J.C.Denton [utilizator] i-a raspuns lui yellowdog

   Și sanctificarea persoanei mai sus mențíonate, să mai punem de un pelerinaj vindecător de boli, atunci când vaccinul încearcă să ne ucidă!
 • +6 (30 voturi)    
  nu va vaccinati! (Joi, 14 octombrie 2021, 10:29)

  liviu_ [utilizator]

  biserica are nevoie de bani de la inmormantari !

  PS: spitalele sunt rele, sa nu cumva sa treceti pe acolo!
 • -3 (19 voturi)    
  4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (Joi, 14 octombrie 2021, 10:41)

  Mazeta [utilizator]

  Parcă aveam de-a face cu un virus nou, necunoscut, imprevizibil. Cum de știe domnul epidemiolog că valul 4 va dura „aproximativ 4 luni”?
  • +1 (7 voturi)    
   Matematica nu este nouă și imprevizibilă (Joi, 14 octombrie 2021, 12:11)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Acum, dacă apare o variantă nouă, lucrurile se pot schimba. Dar pentru ceea ce este acum, indiferent de natura internă a virusului, se cunoaște aproximativ cît de repede se răspîndește și, statistic, cine îl poate răspîndi.

   Pe de altă parte, tot matematic, dacă rata de infectare în București este în creștere și este deja de 1,5% într-o lună nu va mai fi cine să se îmbolnăvească aici.
  • +1 (7 voturi)    
   Aproximează (Joi, 14 octombrie 2021, 12:31)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ce-i așa de greu de înțeles?

   Dacă vor fi 2 sau 5 luni, vei reveni cu mesaj ironic, dar inept, în care să arăți ce deștept ești tu și ce prost e doctorul care n-a nimerit-o exact.
 • +3 (21 voturi)    
  stiinta de top (Joi, 14 octombrie 2021, 11:06)

  Itsoc [utilizator]

  Se stie:
  - cand vine valul 4 inca din luna mai
  - cati morti vor fi, cand se va atinge varful
  - cat va dura si cand se va stinge


  DAR

  - nu s-a crescut capacitatea paturilor la ATI dar s-au organizat loterii si mici si bere pt vaccinare
  - nu s-au achizitionat medicamente dedicate tratarii bolnavilor
  - nu s-a pregatit si respecializat personal medical inca de la inceputul pandemiei
  - nu s-au studiat si alte variante de tratament eficiente in afara celor care de 2 ani ne arata ca nu functioneaza: masca, distantare sociala, carantina de noapte si vaccin (cele mai vaccinate zone sunt cele mai infectate).

  stiu ca in mintea progresista, tefelista si a anti-sosonilor asta pare absolut logic dar imi permit sa am dubii despre ce gandeste o persoana care 2 ani a fost supusa propagandei mediatice.
  • 0 (10 voturi)    
   Nici nu se poate (Joi, 14 octombrie 2021, 12:42)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Deoarece costă și nici nu e necesar deoarece avem vaccin.

   Șoșocul are impresia că problema principală acum e lipsa mobilierului, în speță a paturilor. Atât poate el săracul, ce să-i ceri.

   Șoșocul nu înțelege că poți cumpăra paturi (mă rog... cu echipamente multe, sofisticate și scumpe...), dar trebuie să ai și personal medical pentru ele, care nu se poate forma în câteva luni. Nu înțelege că nu mai ai loc fizic unde să pui paturile, că rețelele electrice sunt supra-solicitate de aparatura medicală până iau foc; că se pun paturi și pe holuri. Nu înțelege că degeaba dublezi paturile pentru o boală cu răspândire exponențială. Nu înțelege că deja avem doctori de la alte specialități care tratează COVID-ul și tot nu-s suficienți.

   Șoșocul e produsul a 30+ ani de educație subfinanțată și făcută praf. Vor înțelege românii ceva din asta? Vor lua măsuri? Cine să ia măsuri? Majoritatea manelistă? Mult succes cu asta.
   • -3 (11 voturi)    
    sosocul (Joi, 14 octombrie 2021, 13:00)

    Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    iti reaminteste ca problema expusa de autoritati la inceputul pandemiei era spitalele aglomerate nu criza sanitara care e printre cele mai mici dintre cele deja existente: cancer, diaber, obezitate, tensiune cardiovasculara, etc.

    progresistul marxist nu are de unde sa stie asta, pentru el oamenii mor de covid (diavolul) si doar vaccinul (isus) ii poate salva.

    e o noua religie cu multi adepti.

    p.s: sosocul are studii la Sorbonna, dar e ok, progresistul cu ase-ul terminat in genunchi poate sa se considere intelectual si restul sa fie pupatori de moaste. succes.
    • 0 (4 voturi)    
     65.000 de morti in 12 luni e "cea mai mica criza"? (Joi, 14 octombrie 2021, 17:47)

     Denulu [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

     Decese 1 iulie 2019 - 1 iulie 2020: 256.741
     Decese 1 iulie 2020 - 1 iulie 2021: 321.807
     Diferenta: 65.066

     Daca ai reusit sa termini Sorbonna si totusi nu crezi ca 65.000 de morti e o criza enorma pentru Romania, felicitarile mele, inseamna ca esti foarte bun la copiat!

     Surse:
     http://cnsisp.insp.gov.ro/wp-content/uploads/2021/09/Buletin-Informativ-Miscarea-Naturala-a-Populatiei-SEM-I-2021.pdf
     http://cnsisp.insp.gov.ro/wp-content/uploads/2021/06/Buletin-Informativ-Miscarea-Naturala-a-Populatiei-An-2020.pdf
    • -3 (5 voturi)    
     cu sorbona ta cu tot (Joi, 14 octombrie 2021, 21:08)

     Contrache [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

     sa ne scrii cu tub data viitoare,ilustru lui peste
 • +3 (21 voturi)    
  Virusul devine mai infectios (Joi, 14 octombrie 2021, 11:20)

  mmagic [utilizator]

  Atunci cand luam multe masuri de protectie:
  "Dacă porți mască, dacă respecți distanțarea, dacă respecți igiena mâinilor și ești și vaccinat, ce să mai facă virusul acesta? Moare de ciudă, nu îți mai poate face nimic", subliniază medicul epidemiolog.

  Virusul moare de ciuda si mutatiile care supravietuiesc sunt cele mai infectioase pentru ca principalul scop al virusului este sa traiasca si sa se inmulteasca.

  La fel si restul de virusi respiratori care nu erau asa de infectiosi vor deveni mai infectiosi cu timpul ca o adaptare la toate masurile de protectie.

  Sincer ma intreb de ce voi doctorii nu luati asta niciodata in seama in declaratii.

  Este o realitate trista dar trebuie discutata serios.
  • +1 (7 voturi)    
   Pe "principiul" tău (Joi, 14 octombrie 2021, 12:02)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   ar trebui să lăsăm uşile caselor descuiate, ca să nu mai înveţe hoţii cum să spargă uşile.
   • 0 (0 voturi)    
    altceva (Duminică, 17 octombrie 2021, 22:31)

    RaulR [utilizator] i-a raspuns lui Bandolino

    Hotul invata sa descuie o usa comuna care se descuie usor.
    Riscul cel mai mare cu un vaccin in plina pandemie este ca daca nu este prea eficient, cu cat numarul vaccinatilor infectati creste cu atat creste riscul aparitiei unor tulpini rezistente la anticorpii vaccinului.
  • +2 (10 voturi)    
   Aberezi! (Joi, 14 octombrie 2021, 12:25)

   Andy500 [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   Virusul se modifica atunci cand se transmite!
   Daca respecti regulile si virusul NU se transmite, atunci nu are ce sa se modifice!

   Faci tu o legatura acolo cu bacteriile rezistente, care devin mai rezistente pentru ca toti imbecilii folosesc antibiotice puternice pentru orice. Dar aia e alta treaba: acolo microbii sunt UCISI, adica se intervine impotriva lor activ si raman aia care sunt rezistenti la antibiotic.

   Dar daca te speli pe maini si porti masca, NU ai cum sa creezi virusi mai puternici!
   • +1 (1 vot)    
    nu chiar (Vineri, 15 octombrie 2021, 7:54)

    valentin_d [utilizator] i-a raspuns lui Andy500

    Virusul se poate modifica la orice copiere a sa în interiorul gazdei. Asta înseamnă că apariția unei mutații nu este condiționată de Transmiterea virusului catre alta persoana. Poți la fel de bine să generezi o mutație fără să o transmiți mai departe.
  • +3 (9 voturi)    
   E "inteligent" virusu asta... (Joi, 14 octombrie 2021, 12:28)

   marcone [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   Deci dupa parerea ta nu trebuie sa ne mai spalam pe maini, eventual sa ne bagam mainile in gura cat mai murdare posibil ca nu cumva virusul asta si altii sa se prinda ca vrem sa scapam de ei si sa devina prea infectiosi.
   Virusul poate deveni mai infectios prin mutatii care apar in procesul de multiplicare. Cu cat se multiplica mai mult cu atat e mai mare probabilitatea ca sa aiba o mutatie mai infectioasa. Virusul nu poseda inteligenta, nu vede ca tu te-ai spalat pe maini sau te-ai vaccinat ca sa faca o mutatie mai infectioasa. Mutatiile sunt aleatoare.
  • +1 (5 voturi)    
   Depinde de cît de mult se răspîndește. (Joi, 14 octombrie 2021, 12:30)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   Cît de mult timp, la cît de mulți oameni. Acest virus nu va dispărea și, fiind ARN, va suferi frecvent mutații. Doar că, mutațiile care vor avea succes maxim vor fi cele în același timp mai contagioase și mai puțin periculoase. Pentru că succesul virusului depinde de cît de mulți oameni infectează (și reinfectează) nu de cît de mulți omoară. Evident, există și excepții, gripa spaniolă sau cea din 1957-1958 (mult mai competent gestionată decît actualul COVID), au fost mai ucigătoare decît formele anterioare.

   Motivul pentru care acum și aici, în România, merită luate măsuri de întîrziere a răspîndirii este că sistemul nostru medical a fost excedat din cauza racilelor sale interne și a lipsei de bun simț în ale igienei și îngrijirii medicale la o majoritate substanțială a românilor.

   Dacă nu am avea spitalele înecate în pacienți pe care nu mai reușesc să îi trateze nici măcar ca pînă acum, am putea proceda ca în țările scandinave sau, în curînd, în Singapore, unde restricțiile sînt ridicate. Pentru că acolo fiecare răspunde de sănătatea lui iar sistemul medical face față.
 • +1 (9 voturi)    
  Medicina in romania. (Joi, 14 octombrie 2021, 12:12)

  Casargoz [utilizator]

  Domnul doctor epidemiolog are o opinie si pertinenta si avizata. Este o judecata bazata pe rationament. Ca toata medicina romaneasca. rationamentul medicilor salveaza vieti. Si le suntem datori medicilor cu respect si recunostinta pentru efortul lor.
  Le suntem datori sa lefurnizam toate mijloacele pentru a face tranzitia la medicina bazata pe evidente, pe cifre si statistici. Este in interesul pacientilor si al medicilor.
  Informatica medicala romanesca, e cam ... nefinatntata.
  Dat in cazul covid exista date si modele puse la dispozitie gratuit.
  Varful valului a cam fost zilele astea, cifrele vor fi inspaimantaoare pana la sf lunii. Asa zisul platou e dat de numarul limitat de paturi la ATI si de capacitatea de testare care arata cifre deformate.
  Imi dorec ca domnul doctor sa aiba acces la modele si date si bazat pe experienta sa si rationament sa mai comenteze odata evidentele. datele la care domnul profeasor are acces sunt deformate.
  In privinta "virusului nou" tot timpul apar tulpini. Ultima este in vrancea: VN-XXXX. Au mai fost in alba si Botosani.
  Ar trebui sa informeze cititori ca exista o supraveghere la tulpini noi. Si ca atunci cand se va constata ca exista una de tip VOC probabil ca se vor lua masuri sa nu devina tulpina dominanta.

  Valul 4 este si a fost mult mai intens . si va ajunge in platou "jos de tot la inceput de decembrie.

  Neavand competente si scoala domnului profesor nu pot decat sa ascult ceea ce spune in domeniul medical:
  Singurele soluții sunt cele deja cunoscute: vaccinare, mască, distanțare și igienă
  In zona de statistica si evolutie poate cineva face voluntariat cu date la zi si cu modele acceptate de predictie.
 • -2 (6 voturi)    
  matematica :) (Joi, 14 octombrie 2021, 12:13)

  aditza_1967 [utilizator]

  DACA in crestere a durat 100 de zile, si la coborire vor fi tot 100 de zile. Deci pe 24 ianuarie terminam cu valul4, si poate incpeem valul5
 • +1 (7 voturi)    
  Covid versiunea R sau P (Joi, 14 octombrie 2021, 12:31)

  taro [utilizator]

  R de la Romania sau P de la prosti...
  • -1 (3 voturi)    
   Ș (Joi, 14 octombrie 2021, 15:48)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui taro

   de la stim noi cine.
   (sau AUR)
 • 0 (4 voturi)    
  Optimism exagerat la Domnul doctor. (Joi, 14 octombrie 2021, 16:35)

  Statisticianul [utilizator]

  Daca te uiti la Marea Britanie unde de 5 luni e valul patru si la Rusia unde dupa 4 luni valul patru nu a atins inca varful iti dai seama rapid ca la noi o sa dureze cel putin 5..6 luni.
  Dupa care continua cu reinfectarile care mai nou sunt in crestere puternica.
  Peste 0.5 la suta dintre romani sau reinfectat dupa 6 luni , foarte aproape de cei 0.8% din cei vaccinati si reinfectati.
 • 0 (6 voturi)    
  E o afacere prea buna (Joi, 14 octombrie 2021, 16:39)

  VOX. [utilizator]

  Ca macar sa le treaca prin cap sa incerce sa o opreasca. Trebuie intretinuta si controlata.

  Acum cinstit, daca unul are o afacere cu pompe funebre, credeti ca ar vrea ca oamenii sa fie sanatosi sau sa devina nemuritori?
 • 0 (0 voturi)    
  care este vestea proasta? (Joi, 14 octombrie 2021, 18:22)

  Antenistontel [utilizator]

  .
 • 0 (2 voturi)    
  da da da (Joi, 14 octombrie 2021, 20:09)

  costelo999 [utilizator]

  la noi va dura pina in primavara, si da va fi o varianta romaneasca numita tulpina citzu sau romexpo
 • +4 (6 voturi)    
  Rovid (Joi, 14 octombrie 2021, 21:12)

  Contrache [utilizator]

  boala fraierilor, cu tulpini crescute din radacini adanc infipte intr-o prostie fara margini.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by