24.160 de flacoane de antiviral Remdesivir vor fi distribuite spitalelor care au solicitat acest medicament pentru tratarea pacienților cu forme medii de COVID-19, anunță Ministerul Sănătății. Instituția condusă de Cseke Attila anunță de asemenea că, în perioada următoare, va încheia un contract subsecvent cu firma producătoare pentru încă 139.296 flacoane din acest medicament, care vor fi livrate, în tranșe, până în prima jumătate a lunii decembrie.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, din stocul total de 2.000 de flacoane de 400mg si 6.434 de flacoane de 80 de mg de Tocilizumabum, medicament antiinflamator achizitionat printr-un acord-cadru, au fost distribuite către direcțiile de sănătate publică 1.620 flacoane de 400 mg și 5.100 de flacoane de 80 mg, iar astăzi vor fi livrate alte 259 de flacoane de 400 mg și 848 flacoane de 80 mg. Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București alocă medicamentul către spitalele din zona lor de responsabilitate, care tratează pacienți cu forme critice și severe, ventilați mecanic, sau care necesită aport de oxigen, precizează Ministerul Sănătății.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a altor 12.700 de flacoane de Tocilizumabum, după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru și un contract subsecvent cu Ministerul Sănătății, a anunțat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situația de stock-out a produsului la nivel global.