Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, cea mai mare asociație de pacienți din România, este "revoltată" de decizia autorităților de a bloca internarea bolnavilor cronici în spitale. COPAC atrage atenția că unii dintre pacienți vor plăti cu viața, în timp ce, în cazul altora, statul va plăti ulterior de 2-3 ori mai mult pentru a le trata complicațiile și cere autorităților să revină asupra deciziei privind închiderea spitalelor, timp de 30 de zile, pentru non-urgențe, să găsească alte soluții pentru bolnavii de COVID și să nu pună în pericol viața pacienților cronici.

Radu Ganescu, presedintele COPACFoto: AGERPRES

"Chiar dacă ei poate nu sunt o urgență majoră, vor deveni cât de curând dacă nu au acces la îngrijiri medicale și monitorizare", avertizează reprezentanții COPAC, care spun că mulți pacienți vor plăti cu viața.

"Pacienții cronici au nevoie de tratament. Acum, nu după trecerea pandemiei", subliniază reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice. Ei amintesc că "88% dintre pacienții tratați cu cancer au decedat în 2020, potrivit unor date și declarații oficiale și 25% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au mers deloc la medic, potrivit unui studiu COPAC".

"Mi se pare o lipsă de responsabilitate din partea autorităților să închidem din nou spitalele pentru pacienții cronici. Pandemia nu va pleca așa ușor, iar pacienții cronici vor plăti, unii chiar cu viața. În plus și statul va plăti de 2-3 ori mai mult pentru a le trata ulterior complicațiile. La aproape doi ani de la începerea pandemiei, noi găsim aceeași soluție ca la început să închidem spitalele, în condițiile în care acum este demonstrat ce decizie nocivă a fost", a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

"Fără investigații și tratament adecvat, în câteva săptămâni se ajunge la deces"

Și asociațiile pacienților cu HIV-SIDA protestează vehement cu privire la ordinul anunțat de autorități de a bloca internarea in spitale a pacienților care nu sunt urgențe majore, în cazul acesta pacienții cu HIV.

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicită autorităților să revină asupra deciziei, atrăgând atenția că pacienții cu HIV au nevoie uneori de internare imediată, chiar daca nu pot fi încadrați în categoria urgențe majore: "Fără investigații și tratament adecvat atunci când apar problemele, în câteva săptămâni ajung la deces."

Spitalele publice suspendă, pentru 30 de zile, internările și operațiile care nu sunt urgențe, a anunțat luni seară șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. El a precizat că această măsură este luată din cauza crizei COVID.

"Suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede ca managerii unităților publice cu paturi să dispună suspendarea internărilor pentru operații și alte tratamente care nu reprezintă urgență", a anunțat Raed Arafat.

Arafat a precizat că aceste măsuri nu se aplică pacienților oncologici, celor care fac dializă, gravidelor și urgențelor.

Citește și: