​Ministerul Sănătății a solicitat în această dimineață Departamentului pentru Situații de Urgență activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumabum, medicament antiinflamator folosit în tratarea COVID-19. Practic, prin activarea Mecanismului european de protecție civilă, România speră să cumpere medicamentul de la alte țări, dacă acestea au stoc peste necesar, în condițiile în care producătorul a anunțat că nu mai poate face livrări în țara noastră până la finalul anului, din lipsă de stoc.

Foto:

Solicitarea vine după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru și un contract subsecvent cu Ministerul Sănătății, a anunțat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situația de stock-out a produsului la nivel global.

Prin activarea Mecanismului european de protecție civilă, România speră să cumpere medicamentul de la alte țări, dacă acestea au stoc peste necesar.

Ministerul Sănătății a primit fondurile necesare pentru achiziționarea acestui medicament utilizat în tratarea pacienţilor cu forme severe de COVID-19, însă producătorul se află în imposibilitatea de a îl livra.

În aceste condiții, considerând situația acută provocată de intensitatea valului 4 pandemic în România, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a solicitat șefului DSU, Raed Arafat, activarea mecanismului de protecție civilă.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Tocilizumabum direcțiilor de sănătate publică teritoariale. Este vorba despre 6.649 de flacoane care sunt distribuite în spitalele care tratează pacienți COVID-19 cu forme severe de boală.