Medicul Alexandru Rafila crede că nu pot fi impuse standarde de clădiri noi spitalelor, care sunt vechi de zeci de ani, pentru obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu şi trebuie găsită o situaţie de compromis. Rafila a declarat la Digi24 că măsurile de siguranţă la incendiu nu pot fi extrapolate la toate clădirile.

Alexandru RafilaFoto: INQUAM Photos/Ilona Andrei

„Noi trebuie să găsim o soluţie, totuşi, de compromis (...) Această chestiune în care tu pui un standard... 80-90% din clădirile publice nu au autorizaţie, toate clădirile, nu spitalele. E clar că această autorizaţie pentru o clădire veche nu poate fi obţinută, întrucât investiţiile nu se pot face repede şi, oricum, nu depind de manager”, afirmat, duminică, Alexandru Rafila, la Digi 24, relatează News.ro

Acesta cere un proiect pentru sistemul de sănătate - o soluţie intermediară.

„Chestiunea asta cu autorizaţia pe care o impuţi managerului, mie nu mi se pare că este imputabilă managerului vreunui spital, că nu are de unde să facă el o investiţie pentru care nu e nici mandatat, nici nu are de unde să facă această investiţie”, a mai declarat medicul.

Acesta consideră că, în faţa pandemiei, trebuie utilizate toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie.

„Dacă aveţi în faţa dumneavoastră un adversar şi acest adversar este COVID şi dumneavoastră sunteţi înarmat cu un Kalaşnicov, nu o să trageţi pentru că nu aveţi o puşcă standard NATO. Nu cred. Cam aşa este situaţia şi în ceea ce priveşte unele dintre facilităţile din Sănătate într-o situaţie de criză”, a mai declarat Rafila.

Potrivit acestuia, se poate găsi o soluţie la nivel Guvernamental, astfel încă toate unităţile medicale disponibile să poată fi făcute sigure pentru pacienţi, dar în condiiţile existente la cădiri vechi de zeci de ani.