Vlad Teodor Berbecar, medic co-fondator al Asociației Caravana cu Medici, numit la conducerea Autorității Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate în luna mai, la propunerea fostului ministru al Sănătății Ioana Mihăilă, este singurul oficial demis până în acest moment după incendiul izbucnit în această dimineață în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, în care au murit 7 pacienți.

Vlad Teodor BerbecarFoto: Arhiva personala

Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate este instituția care acreditează spitalele din România în vederea funcționării. O mare parte dintre spitalele din România primesc însă autorizație de funcționare de la ANMCS în baza unor planuri de conformare - nu îndeplinesc condițiile, dar li se dau termene câțiva ani pentru a le îndeplini, termene care se tot prelungesc. O practică veche de ani de zile.

Instituția se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului. Vlad Berbecar fusese numit în funcție în luna mai, pentru un mandat de 5 ani, printr-o decizie a premierului Florin Cîțu, la propunerea ministrului Sănătății de la acea vreme, Ioana Mihăilă.

Anterior, ANMCS a fost condusă timp de câteva luni de Sorin Ungureanu, iar timp de 5 ani, în perioada septembrie 2015 - septembrie 2020, de Vasile Cepoi.

Asociația Caravana cu Medici, al cărei co-fondator este Vlad Berbecar, organizează caravane medicale cu medici voluntari care se deplasează în diverse zone rurale din țară pentru a acorda, în regim gratuit, consultații medicale de specialitate populației locale cu o situație financiară precară sau care nu beneficiază în mod frecvent de servicii medicale.

Premierul a mai cerut, vineri, și demiterea Stelei Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, unitate medicală aflată în subordinea Primăriei Constanța.