Proiectul privind obligativitatea certificatului verde COVID pentru personalul medical, angajații ISU și MAI ar putea fi trimis Parlamentului luni de către guvern, spune premierul Florin Cîțu. "Dacă Parlamentul doreşte, proiectul de lege poate fi adoptat în cel mult o săptămână şi jumătate", a susținut Cîțu. Reamintim că proiectul, care prevede testarea acestor categorii pe banii lor, a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății în 27 septembrie, până în 25 octombrie.

Foto:

Cîţu a spus că vrea ca până luni Guvernul să aibă toate avizele şi să trimită actul normativ la Parlament, în procedură de urgenţă.

 • "Sunt comisii de specialitate acolo, acolo pot fi puse amendamente care să îmbunătăţească proiectul de lege. Ăsta este rolul Parlamentului României.
 • Va trece prin filtrul Parlamentului, care este forul legislativ suprem al României. (...)
 • Proiectul care va pleca de la noi va pleca cu testarea”, a declarat Florin Cîţu, joi seară, la TVR, conform News.ro.

El a spus că "crede" că proiectul de lege va include "pe toată lumea", inclusiv cadrele didactice, nu doar personalul medical.

"Dacă Parlamentul României vrea, dacă cei doi preşedinţi ai Camerelor vor, acest proiect poate să treacă într-o săptămână şi jumătate”, a adăugat premierul, acuzând că Parlamentul "nu este interesat foarte mult de ce se întâmplă în România în acest moment".

 • "În Parlamentul României în acest moment există doar un obiectiv, acela de a destabiliza România şi de a arunca ţara în aer. Nu există un alt obiectiv în Parlamentul României astăzi.
 • Poate după ce vom trece cu cele două moţiuni, poate să revină la interesul românilor. (...) în Parlamentul României astăzi nu poţi să discuţi cu nimeni.
 • În afară de PNL, dacă te duci la USR, la PSD sau la AUR, alt obiectiv nu au decât să distrugă România”, a mai susținut Florin Cîţu.

Proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății luni, până în 25 octombrie.

Personalul medical nevaccinat împotriva COVID-19 din spitale, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Aviație (avioanele și elicopterele SMURD), Ministerului de Interne, inclusiv din instituțiile subordonate, ar urma să fie obligat să se testeze pe cheltuiala proprie, prevede proiectul de lege. Practic, toți acești angajați trebuie să prezinte la locul de muncă certificatul verde COVID-19 - care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea. Cei care nu s-au vaccinat și nici nu au trecut recent prin boală au alternativa testării pe banii lor. Cine nu s-a vaccinat, nu a trecut prin boală și nici nu se testează riscă suspendarea contractului de muncă pentru 30 de zile.

Ce prevede proiectul de lege:

 • "Art. 1 În vederea desfășurării activității pe perioada stării de alertă, în cadrul unităților sanitare, publice și private, astfel cum sunt reglementate de Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă și în cadrul unităților subordonate, în cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și în cadrul unităților subordonate, precum și în cadrul laboratoarelor de analize medicale, denumite în continuare unități publice și private, personalul este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea atestării îndeplinirii uneia din următoarele condiții:
 • a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
 • b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
 • c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății."
 • (2) Costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2, în condițiile prevăzute la alin. (1) lit. c), sunt suportate de către personalul din cadrul unităților publice prevăzute la alin. (1).
 • (3) Prin excepție de la prevederile alin. (2) pentru personalul din cadrul unităților publice care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, activitatea de testare se organizează, cu suportarea costurilor, de către angajator.
 • (4) Pentru unitățile private prevăzute la alin. (1), costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora.
 • Art. 2 (1) Conducerea unităților publice și private ia măsurile necesare în vederea verificării certificatelor digitale al UE privind COVID-19 prin intermediul aplicației mobile "Check DCC", precum și în vederea interzicerii accesului la locul de muncă personalului care nu îndeplinește una din condițiile prevăzute la art. 1 alin. (1).
 • (2) În situația prevăzută la alin. (1), contractele în baza cărora își desfășoară activitatea personalul din unitățile publice și private se suspendă de drept, pe o perioadă de 30 de zile.
 • (3) Suspendarea dispusă în condițiile alin. (2) încetează la data la care personalul prezintă certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea atestării îndeplinirii uneia din condițiile prevăzute la art. 1 alin. (1).
 • (4) În situația în care personalul din unitățile publice cumulează 30 de zile de suspendare, contractul în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept.
 • (5) În situația în care personalul din unitățile private cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea.
 • Art. 3 (1) Nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 2 alin. (1) reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, aplicată conducătorului unității respective.
 • (2) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii în condițiile alin. (1) se realizează de personalul împuternicit din cadrul direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București și din cadrul Inspecției Sanitare de Stat.

Proiectul de lege privind obligativitatea prezentării certificatului verde COVID pentru anumite categorii profesionale și expunerea de motive pot fi consultat integral aici.